Декларация на ДСБ относно незаконното вмешателство на ДПС и прокуратурата в делата на мюсюлманската общност (09-02-2005)

В българския парламент е депозирана протестна декларация на Висшия мюсюлмански духовен съвет. Тя е предизвикана от новата криза във вероизповеданието.
На 16 декември 2004 г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България, че е нарушила чл. 9 от Европейската конвенция на правата на човека, който гарантира религиозната свобода. С това си решение Европейският съд разреши споровете относно законността на Висшия мюсюлмански духовен съвет.
Върховният касационен съд на Р България също разреши окончателно споровете относно легитимността на представителната власт на мюсюлманите в Р България.
Определението на ВКС подлежеше на незабавно служебно вписване от фирмено отделение на Софийски градски съд. След нарочно забавяне на това вписване прокуратурата иззе делото. С това тя възпрепятства изпълнението на влезли в сила актове на Европейския съд и на Върховния касационен съд на Р България.
Целта на прокуратурата е да продължи незаконния престой на Фикри Сали в Главното мюфтийство и хаоса във мюсюлманското вероизповедание, което обслужва единствено върхушката на ДПС. С това политическото вмешателство на етническата партия в религиозните дела премина всяка граница.
Демократи за силна България декларират, че по духовните дела в България се допуска системно нарушение на законите. Това си позволяват управляващите политически партии и прокуратурата, които най-напред са призвани да ги спазват.
Затова Демократи за силна България напълно подкрепят Висшия мюсюлмански духовен съвет в искането му за възстановяване на мониторинга на Съвета на Европа върху България по повод спазването на човешките права и религиозни свободи.
ДСБ ще приложат всички законни средства като опозиция за натиск върху управляващите за възстановяване върховенството на закона в Република България.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...