Декларация на ДСБ относно незаконното вмешателство на ДПС и прокуратурата в делата на мюсюлманската общност (09-02-2005)

В българския парламент е депозирана протестна декларация на Висшия мюсюлмански духовен съвет. Тя е предизвикана от новата криза във вероизповеданието.
На 16 декември 2004 г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България, че е нарушила чл. 9 от Европейската конвенция на правата на човека, който гарантира религиозната свобода. С това си решение Европейският съд разреши споровете относно законността на Висшия мюсюлмански духовен съвет.
Върховният касационен съд на Р България също разреши окончателно споровете относно легитимността на представителната власт на мюсюлманите в Р България.
Определението на ВКС подлежеше на незабавно служебно вписване от фирмено отделение на Софийски градски съд. След нарочно забавяне на това вписване прокуратурата иззе делото. С това тя възпрепятства изпълнението на влезли в сила актове на Европейския съд и на Върховния касационен съд на Р България.
Целта на прокуратурата е да продължи незаконния престой на Фикри Сали в Главното мюфтийство и хаоса във мюсюлманското вероизповедание, което обслужва единствено върхушката на ДПС. С това политическото вмешателство на етническата партия в религиозните дела премина всяка граница.
Демократи за силна България декларират, че по духовните дела в България се допуска системно нарушение на законите. Това си позволяват управляващите политически партии и прокуратурата, които най-напред са призвани да ги спазват.
Затова Демократи за силна България напълно подкрепят Висшия мюсюлмански духовен съвет в искането му за възстановяване на мониторинга на Съвета на Европа върху България по повод спазването на човешките права и религиозни свободи.
ДСБ ще приложат всички законни средства като опозиция за натиск върху управляващите за възстановяване върховенството на закона в Република България.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Три милиарда плати българският данъкоплатец, за...
Атанас Атанасов: Три милиарда плати българският данъкоплатец, за да обслужи плановете на Путин да...
Людмила Илиева: Ако парламентът бъде разпуснат преди...
Людмила Илиева: Ако парламентът бъде разпуснат преди да бъдат приети двата закона, свързани с...
Бонка Василева: Приоритетите пред ДСБ-София са местните избори...
Бонка Василева: Приоритетите пред Демократи за силна България-София през 2023 г. са местните избори...
Йордан Иванов: Предлагаме създаване на временна комисия, която...
Йордан Иванов: Демократична България заедно с Продължаваме Промяната предлагаме създаване на временна комисия, която...
Атанас Атанасов: В случая с NEXO става въпрос...
Атанас Атанасов: Основен виновник за това българската парламентарна система да буксува повече от две...