Декларация на ДСБ относно награждаването на Мръчков с орден “Св.Св. Кирил и Методий”

Мнозинството на НДСВ, БСП и ДПС днес скри министър-председателя Сакскобургготски, за да не отговори на въпроса защо е подписал Указа за награждаване на бившия главен прокурор на тоталитарния режим Мръчков с най-високия орден на страната.
Преди това Председателят на Народното събрание Герджиков “оттегли” предложението си за награждаване на Мръчков, като че ли това изобщо е възможно и морално, и предложи даденият орден “Стара планина” да бъде заменен със “Св.св. Кирил и Методий” І степен. Президентът Първанов прие “аргументите” на Герджиков и размени ордените.
Карнавалът продължава. Ако на някой не му става една маска, му слагат друга, важно е да се скрие, че е от комунистическия елит и неговия репресивен апарат. Пред очите ни е безпрецедентна търговия с ордените на България.
Ние, Демократи за силна България, очакваме реакцията на българската интелигенция, защото първа степен на ордена на светите братя се дава за големи заслуги в областта на културата, изкуството, образованието и науката. Голямата заслуга на проф. Васил Мръчков е създаването на Кодекса на труда на тоталитарната държава.
Демократи за силна България питаме от каква морална позиция, с каква престава за “добро и зло”, от кои критерии за справедливост идва тази “царска милост”, която опрощава комунистическите престъпления и вместо една им дава друга реабилитация.
Нашият протест не е срещу вида орден, а срещу реабилитацията на бившия главен прокурор и член на ръководния орган на тоталитарната комунистическа партия, която осъществи етническо прочистване на български граждани.
Демократи за силна България
30.07.2004 г.,
София

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...
Людмила Илиева: Съдебната реформа е най-важната част от...
За промените в Конституцията тя посочи, че на 8-и декември предстои т.нар. второ първо...
Ивайло Митковски: Скандалите са в НС и ...
Депутатите поругават парламента. Някои явно не отчитат нивото, за което са избрани. Парламентът е най-висшият...