Декларация на ДСБ относно награждаването на Мръчков с орден “Св.Св. Кирил и Методий”

Мнозинството на НДСВ, БСП и ДПС днес скри министър-председателя Сакскобургготски, за да не отговори на въпроса защо е подписал Указа за награждаване на бившия главен прокурор на тоталитарния режим Мръчков с най-високия орден на страната.
Преди това Председателят на Народното събрание Герджиков “оттегли” предложението си за награждаване на Мръчков, като че ли това изобщо е възможно и морално, и предложи даденият орден “Стара планина” да бъде заменен със “Св.св. Кирил и Методий” І степен. Президентът Първанов прие “аргументите” на Герджиков и размени ордените.
Карнавалът продължава. Ако на някой не му става една маска, му слагат друга, важно е да се скрие, че е от комунистическия елит и неговия репресивен апарат. Пред очите ни е безпрецедентна търговия с ордените на България.
Ние, Демократи за силна България, очакваме реакцията на българската интелигенция, защото първа степен на ордена на светите братя се дава за големи заслуги в областта на културата, изкуството, образованието и науката. Голямата заслуга на проф. Васил Мръчков е създаването на Кодекса на труда на тоталитарната държава.
Демократи за силна България питаме от каква морална позиция, с каква престава за “добро и зло”, от кои критерии за справедливост идва тази “царска милост”, която опрощава комунистическите престъпления и вместо една им дава друга реабилитация.
Нашият протест не е срещу вида орден, а срещу реабилитацията на бившия главен прокурор и член на ръководния орган на тоталитарната комунистическа партия, която осъществи етническо прочистване на български граждани.
Демократи за силна България
30.07.2004 г.,
София

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Войната не е мир!
ПП-ДБ призоваваме – нека наричаме нещата с истинските им имена. Войната не е мир....
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ
Потвърждава позицията на ръководството и ПГ на ПП-ДБ да не се подкрепи проектокабинет на...
Атанас Атанасов: първият мандат върви към провал
"Като наблюдавам ситуацията, особено от вчера, мандатът на г-жа Габриел отива към провал. Днес...
ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН НА ПП ДСБ 6-13 май
Можете да прочетете бюлетина ТУК.
Ивайло Митковски: причината да сме в патова ситуация...
Ивайло Митковски: Крайно време е, когато една политическа сила поеме ангажимент и обещае нещо...