Декларация на ДСБ относно награждаването на Мръчков с орден “Св.Св. Кирил и Методий”

Мнозинството на НДСВ, БСП и ДПС днес скри министър-председателя Сакскобургготски, за да не отговори на въпроса защо е подписал Указа за награждаване на бившия главен прокурор на тоталитарния режим Мръчков с най-високия орден на страната.
Преди това Председателят на Народното събрание Герджиков „оттегли“ предложението си за награждаване на Мръчков, като че ли това изобщо е възможно и морално, и предложи даденият орден „Стара планина“ да бъде заменен със „Св.св. Кирил и Методий“ І степен. Президентът Първанов прие „аргументите“ на Герджиков и размени ордените.
Карнавалът продължава. Ако на някой не му става една маска, му слагат друга, важно е да се скрие, че е от комунистическия елит и неговия репресивен апарат. Пред очите ни е безпрецедентна търговия с ордените на България.
Ние, Демократи за силна България, очакваме реакцията на българската интелигенция, защото първа степен на ордена на светите братя се дава за големи заслуги в областта на културата, изкуството, образованието и науката. Голямата заслуга на проф. Васил Мръчков е създаването на Кодекса на труда на тоталитарната държава.
Демократи за силна България питаме от каква морална позиция, с каква престава за „добро и зло“, от кои критерии за справедливост идва тази „царска милост“, която опрощава комунистическите престъпления и вместо една им дава друга реабилитация.
Нашият протест не е срещу вида орден, а срещу реабилитацията на бившия главен прокурор и член на ръководния орган на тоталитарната комунистическа партия, която осъществи етническо прочистване на български граждани.
Демократи за силна България
30.07.2004 г.,
София