Декларация на ДСБ относно кризата в мюсюлманската общност

Демократи за силна България осъждат опитите на ръководството на ДПС да постави под политически контрол мюсюлманското изповедание. Ние сме против това чрез промени в Закона за вероизповеданията да се узакони със задна дата пожизнен Главен мюфтия на страната. Той, в качеството си на партиен член на ДПС, беше наложен от ръководството на ДПС чрез грубо вмешателство и натиск.

Сегашната криза с регистрацията на мюсюлманското изповедание показва, че новият Закон за вероизповеданията вместо да съдейства за решаване на религиозните проблеми в България ги задълбочи. Днес мюсюлманската общност е лишена от духовно представителство. Конкретна вина за тази криза и лишаването на мюсюлманите от тяхно духовно представителство носят:

  • на първо място Ръководството на ДПС – защото упражни политическо насилие върху мюсюлманската конференция през 2003 г., чийто решения съдът обяви за незаконни;
  • НДСВ, защото внесе злополучния закон;
  • и БСП заради това, че стои политически зад атаките довели до делегитимиране на духовното представителство на мюсюлманската общност както и заради подкрепата на закона.

Правителството на НДСВ и ДПС с активното участие на БСП връща политиката на тоталитарната държава по верските въпроси. Възродиха се конфликтите, характерни за управлението на БКП/БСП и за времето на Жан Виденов, когато мюсюлманската общност беше разделена и хората доносничеха едни за други.

В последните месеци ръководството на ДПС, заедно с НДСВ и БСП създадоха отново противоречия сред българските мюсюлмани, които обезглавиха Главното мюфтийство и Висшия мюсюлмански съвет. Тези партии носят отговорността, че за първи път от 1879 г. мюфтийството в България остана без юридическа легитимност.

Правителството на ОДС беше преодоляло успешно вътрешните напрежения в мюсюлманската общност. През 1997 г. на обединителната конференция мюсюлманите изградиха своите духовни институции, които днес преднамерено се рушат.

Демократи за силна България са против всяка политическа намеса във верските дела. Затова е нужна нова мюсюлманска конференция. Тя трябва да бъде политически неутрална и обединителна. Този форум не трябва да бъде реализация на т.нар. “български етнически модел”. На тази конференция българските мюсюлмани самостоятелно и задължително без намеса на политическите партии и най-вече на ДПС, да решат въпросите на своето духовно представителство.

03.07.2004 г.

Варна

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Председателят на ДАНС да си подаде...
Причината – според него политизирането на службите Ген. Атанас Атанасов поиска оставката на председателя на ДАНС...
Любен Иванов: Общините трябва да са двигателят, основата,...
На 12 септември на последното си редовно заседание за този мандат, Общински съвет Видин...
Радан Кънев: Австрия и Нидерландия нарушават задълженията си...
Популизмът на австрийското правителство много вреди, допълни евродепутатът Австрия и Нидерландия с упорития си...
Атанас Атанасов: Българското контраразузнаване е проспало шпионската дейност...
Много внимателно сме обсъдили цялата ситуация, не сме подходили безотговорно и тук въпросът е...
В Деня на София, 17 септември, Коалиция ПП-ДБ...
“В Деня на София, празникът на града, който обичаме се регистрираме за местните избори...