Декларация на ДСБ относно кризата в мюсюлманската общност

Демократи за силна България осъждат опитите на ръководството на ДПС да постави под политически контрол мюсюлманското изповедание. Ние сме против това чрез промени в Закона за вероизповеданията да се узакони със задна дата пожизнен Главен мюфтия на страната. Той, в качеството си на партиен член на ДПС, беше наложен от ръководството на ДПС чрез грубо вмешателство и натиск.

Сегашната криза с регистрацията на мюсюлманското изповедание показва, че новият Закон за вероизповеданията вместо да съдейства за решаване на религиозните проблеми в България ги задълбочи. Днес мюсюлманската общност е лишена от духовно представителство. Конкретна вина за тази криза и лишаването на мюсюлманите от тяхно духовно представителство носят:

  • на първо място Ръководството на ДПС – защото упражни политическо насилие върху мюсюлманската конференция през 2003 г., чийто решения съдът обяви за незаконни;
  • НДСВ, защото внесе злополучния закон;
  • и БСП заради това, че стои политически зад атаките довели до делегитимиране на духовното представителство на мюсюлманската общност както и заради подкрепата на закона.

Правителството на НДСВ и ДПС с активното участие на БСП връща политиката на тоталитарната държава по верските въпроси. Възродиха се конфликтите, характерни за управлението на БКП/БСП и за времето на Жан Виденов, когато мюсюлманската общност беше разделена и хората доносничеха едни за други.

В последните месеци ръководството на ДПС, заедно с НДСВ и БСП създадоха отново противоречия сред българските мюсюлмани, които обезглавиха Главното мюфтийство и Висшия мюсюлмански съвет. Тези партии носят отговорността, че за първи път от 1879 г. мюфтийството в България остана без юридическа легитимност.

Правителството на ОДС беше преодоляло успешно вътрешните напрежения в мюсюлманската общност. През 1997 г. на обединителната конференция мюсюлманите изградиха своите духовни институции, които днес преднамерено се рушат.

Демократи за силна България са против всяка политическа намеса във верските дела. Затова е нужна нова мюсюлманска конференция. Тя трябва да бъде политически неутрална и обединителна. Този форум не трябва да бъде реализация на т.нар. “български етнически модел”. На тази конференция българските мюсюлмани самостоятелно и задължително без намеса на политическите партии и най-вече на ДПС, да решат въпросите на своето духовно представителство.

03.07.2004 г.

Варна

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Осигурени са нужните 37 милиона лева...
Имаме и позитивни новини за София - осигурени са нужните 37 милиона лева за...
Д-р Ивайло Митковски: Следдипломната квалификация е задължителна за...
Д-р Ивайло Митковски е ортопед-травматолог, депутат в парламентарната комисия по здравеопазване от листата на...
Людмила Илиева: Здравеопазването във Велико Търново и региона...
Здравеопазването в региона ще се покачи на следващо ниво и с наличието на въздушни...
Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в...
Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС отхвърли предложението на инж. Грети...
Атанас Атанасов: България ще продължи да помага на...
Преди 2 години Путин нападна Украйна, защото тежко подцени способността на един народ да...