Декларация на ДСБ България относно обстановката в Украйна след президентските избори

Ние, Демократи за силна България, следим със загриженост растящото напрежение в Украйна след втория тур на президентските избори. ОССЕ, чийто председател е България, Европейският съюз и Северноатлантическият алианс заявиха, че изборите в Украйна не отговарят на международните етнически стандарти и резултатите им трябва да се преразгледат. Солидарни сме с тази оценка. Единствено руският президент Владимир Путин признава победата на правителствения кандидат.
Загрижеността ни се поражда и от още две обстоятелства – Украйна има обща черноморска граница с България и там живеят половин милион етнически българи.
Ние, Демократи за силна България, призоваваме към солидарност с украинските демократи, които протестират срещу нарушаването на демократичните стандарти на свободния свят. Настояваме също Народното събрание да приеме декларация за положението в Украйна, а министърът на външните работи, включително в качеството му на председател на ОССЕ, да извика посланика на Украйна в София и да изрази загрижеността на правителството от нарушенията и фалшификациите на изборите там.