Декларация на депутатите от ДСБ и БСДП относно неизпълнение на решение на Върховния административен съд за окончателна отмяна на решението на ДКЕВР за повишаване на цените на електроенергията (18-03-2005)

Преди седем дни Върховния административен съд окончателно отмени решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за повишение на цените на електроенергията използвана за битови нужди от 1 юли 2003 г. като противоречащо на Закона за енергетиката и неотговарящо на Енергийната стратегия на Република България. Решението на Съда не подлежи на обжалване. То показва, че правителството на Симеон Сакскобургготски отново е погазило законите на Р България. Щетата, която държавата е нанесла на потребителите е за около 43 млн. лв.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране заяви, че няма намерение да изпълни решението на Съда.

Министър-председателят и Министерският съвет носят пряка отговорност за решаване на проблема, тъй като съгласно чл.11, ал.2 от закона за енергетиката председателят, заместник-председателите и членовете на ДКЕВР се избират и освобождават от Министерския съвет и се назначават от Министър-председателя.

Правителството досега не изразява отношение и не предприема мерки за решаването на проблем, отнасящ се до милиони български граждани. Такова поведение руши престижа на държавните институции, задълбочава кризата в доверието към съдебната власт и върховенството на закона.

Ние, народните представители от Демократи за силна България и БСДП, внасяме в Народното събрание Проект за решение, с което изискваме правителството Сакскобургготски да приведе цените на електроенергията в съответствие с Енергийната стратегия, което означава – да ги намали с близо една четвърт.

Предлагаме също, след влизане в сила на решението на съда, Министерския съвет да предложи механизъм за компенсиране на щетата нанесена на гражданите – потребители на електроенергия.

Очакваме всички народни представители да подкрепят решението, в противен случай самото Народно събрание ще допринесе за рушенето на авторитета на съдебната власт.

В Република България неспазването на закона от днешното правителство не е прецедент, а практика. Това поведение в цивилизования свят се окачествява като престъпно и води до незабавни оставки на управляващите. Неизпълнението решенията на съда не може да се толерира от Народното събрание, и ако управляващите си позволят това, не може да изискват спазването на Закона от българските граждани.

Настояваме нашата Родина да не губи сила и авторитет пред цивилизования свят, да не руши доверието на българските граждани в правовата държава и демокрацията.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Комисията за Глеб Мишин ще проверяват близо 4000...
Да бъдат изслушани членовете на Съвета по българско гражданство към Министерството на правосъдието, зам.-министъра...
Бонка Василева: Статуквото ни изпързаля, но ще се...
Новото мнозинство, което управлява СОС не е съставено от общи политики за града, а...
Радан Кънев: Меморандумът е начало на отговорен преговорен...
Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев заяви пред Радио Пловдив, че не вижда драма в предвидения...
Людмила Илиева: Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия...
Според нея няма логична политическа причина разговорът в некоалицията да спре тук, който го...
Грети Стефанова: ГЕРБ не могат да преглътнат, че...
ГЕРБ искат да изпързалят софиянци и да си върнат властта Председателите на комисиите не...