Да управляваш една държава означава преди всичко да носиш отговорност за нейната национална сигурност

ИВАН КОСТОВ: Благодаря Ви, уважаема госпожо председател.

От името на Синята коалиция съм упълномощен да заявя, че изразяваме своето възмущение от действията на “Атака”, която провокира религиозен и етнически сблъсък, създаде опасност за вярващи по време на тяхната петъчна молитва. Това е провокация срещу сигурността на страната в днешния толкова сложен, от гледна точка на външната политика и на напрежение, свят.

“Атака” не се съобрази и погази българската Конституция, защото посегна на правото на хората свободно да изповядват своите вярвания. На провокацията трябва да отговорят политиците, трябва да отговорят и българските институции, иначе това не е Народно събрание и институциите не са институции.

Какъв е отговорът на Народното събрание? Ние трябва да потърсим отговорност от “Атака”.

Аз предлагам всеки член на Парламентарната група на “Атака”, който е участвал в провокацията, да бъде освободен от ръководни позиции в Народното събрание. Всеки член, който е участвал в провокацията да бъде освободен от две от най-важните комисии – Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред и Комисията за контрол на ДАНС, защото хора, които посягат на сигурността на страната не могат да представляват народното представителство в неговите органи.

Синята коалиция настоява прокуратурата да изправи пред съда провокаторите. Настояваме съдът да отсъди справедливо за вината на всеки от тях.

Отговорност обаче имат и тези, които се оказаха неспособни да предотвратят заплахата за молещите се хора. Тази отговорност безспорно е на администрацията на госпожа Йорданка Фандъкова, на която аз ще кажа от трибуната, че да се говори за етническа толерантност като гражданин и като поет и писател е едно, да спазваш етническа толерантност като кмет означава да не допускаш сблъсък между различни хора, които са готови да се сблъскат на религиозна основа.

Отговорност носи и вътрешният министър защото, макар и предупреден, е допуснал сблъсък.

И сега аз искам да задам някои от въпросите, които ме тревожат най-много, към ГЕРБ и към министър-председателят: кой ще носи отговорност, ако допуснем друга страна да се меси във вътрешните работи на страната и да защитава правата и свободите на български граждани? Кой ще носи тази отговорност? Кой ще носи отговорност, ако ескалира етническата и религиозна омраза? Кой ще носи отговорност в страната? Всъщност кой носи отговорност за сигурността на страната?

Аз предлагам управляващите от ГЕРБ да прегърнат тази отговорност! Няма да говоря за други политически действия, не са важни те в момента, но да управляваш една страна на първо място означава да носиш отговорност за нейната сигурност!

Искам да поздравя заместник-председателя на Народното събрание и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред господин Анастас Анастасов и министъра на външните работи Николай Младенов, които тук в петък реагираха адекватно на истерията, на която бяхме подложени – присъстващите в залата. Това поведение е достойно! Поздравявам Ви, господин Анастасов!

И накрая: гаранцията за правата и свободите на българските граждани сме ние тук, българските институции и на първо място управляващата политическа партия ГЕРБ.

Аз няма да стигна дотам и явно да говоря кой управлява, защото съм чул и други версии на ГЕРБ, но от тази отговорност не може да се избяга! Благодаря за вниманието.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...