Да се създаде парламентарна комисия за АЕЦ Белене

Мартин Димитров: Добър ден на всички. Повод за днешното изявление от името на СК е вчерашната претенция на “Атомекспортстрой” от Русия за 1млрд. евро по отношение на “Белене”. Това си е форма на изнудване. Да си повишиш претенцията 20 пъти. И се прави с цел България да почне да строи отново “Белене”. Това е целта. На всички е ясно, че никой не може и няма да плати 1млрд. евро, прави се с цел обществен натиск. Ние от СК подозираме, че БСП координира своите действия с кръгове в Русия. Ето вижте едните искат референдум, събират подписи и точно в момента, когато трябва да се насочи кога ще бъде референдума, Русия иска 1млрд. евро компенсация. Какво трябва да направи в момента българската страна, българския парламент и българското правителство е по-важно. Не трябва да се подписва проекта “Южен поток”, докато въпроса с компенсациите около “Белене” не бъде решен окончателно. България има всички мотиви спокойно, внимателно да разгледа този проект и чак след като въпроса с компенсациите бъде окончателно решен, тогава ние да подпишем “Южен поток”. На следващо място – както Русия предявява претенции за 1млрд. евро, и България спокойно може да увеличи своите претенции за старото оборудване, което буквално е подарено от страна на тройната коалиция и БСП. И България да отправи завишен контриск. Това трябва да бъде направено следващите седмици. Прокуратурата е крайно време да си свърши работата. Ние не искаме да се намесваме в действията на друга власт, но извинявайте, това са огромни кражби. “Белене” е една огромна кражба. И тук отговорността е на БСП, и на тройната коалиция, и на НДСВ, и на всички замесени и политици, и други лица, трябва да бъде потърсена. Част от тези пари са прахосани и са потънали в пясъците. Крайно време е да бъде потърсена отговорност, а не да бъдат замитани нещата насам и натам. Прокуратурата има данни за престъпления, по които трябва вече да има обвинени. За нас това, което се случва е национално предателство от страна на БСП и кръгове около БСП. Не може без договор да стоиш атомна централа и да поръчваш оборудване.

Иван Иванов: Здравейте и от мен. Това, което каза г-н Мартин Димитров е достатъчно основание, двамата с него и г-н Деян Червенкондев, зам. Председател на икономическата комисия да инициираме създаването на временна парламентарна комисия за проверка на всички данни за решения и дейности по проекта “АЕЦ Белене” от 2002г. до края на март 2012г. От 2002г., защото тогава министър-председателя Симеон Сакскобурготски на партийния конгрес на НДСВ обяви реанимирането на проекта “АЕЦ Белене”. Няма съмнение, че българското общество е скандализирано от новия иск, който предявява руската страна от над 1млрд. евро. Руската страна заявява, че това е за всички извършени дейности, както и за изработване на оборудване с дълъг срок за производство, за вреди и щети, които са и нанесени. Искам да отбележа, че проекта “АЕЦ Белене” от неговото иницииране през 2002г., до момента, в който бе преустановен в края на март 2012г. се оказа най-непрозрачния голям договор на България в новата ни история. Това е достатъчно основание народните представители да намерят начин, чрез проучване на всички данни за постигнати явни и тайни договорености с руската страна, да дадат обществен глас за всичко, което е направено по този проект и преди всичко в три направления- как беше разчистена площадката “АЕЦ Белене”, на какво законово основание и как бяха постигнати договореностите за това. Как беше продадено наличното оборудване на площадката “АЕЦ Белене” и защо цената, по която това оборудване беше финално продадено, се оказа неколкократно по-ниска от стойността, на която беше оценена от експерт. И на трето място- как беше подписано споразумение номер пет, съгласно което българската страна пое ангажимент да поръчва оборудване на руската страна. И всичко това, без подписан договор за строителство и без осигурено финансиране за този проект. Ние се надяваме, че комисията, която предлагаме да работи в продължение на 2 месеца ще даде отговор на тези въпроси. Ще даде отговор и за всички действия през тези десет години, ще даде отговор и кои са лицата, които са сложили подписа си и са инициирали всички тези действия, и ако се установят закононарушения, ще бъдат изпратени материали в прокуратурата, за да се потърси отговорност от виновните длъжностни лица. Впрочем още преди три години, когато беше направен специален доклад за последната година от управлението на Станишев, материалите по “АЕЦ Белене” бяха изпратени в прокуратурата, но от тогава няма никакъв отговор. Благодаря Ви.

Въпрос: Кой прави инициативата? Вчера изтече информация, че е по тяхно предложение, днес Вие казвате, че сте ги поканили.

Мартин Димитров: Разговаряхме още вчера с тях и смятаме, че това трябва да е съвместна инициатива. Вижте, през годините поради страх да се бръкне дълбоко, цялата истина за “Белене” никога не беше извадена. Ние направихме всичко възможно в тази посока, но истината е, че много въпроси остават скрити и такава комисия може да извади истината докрай. Вече това трябва просто да се случи.

Въпрос: Кой го е страх – ГЕРБ три години да извади истината?

Мартин Димитров: Да. ГЕРБ включително ги беше страх да извадят истината. Сега трябва да се направи това. Иначе за да види обществото какви безобразия са се случвали и хората от тройната коалиция, които са участвали да понесат отговорност.

Иван Иванов: Основната причина това сега да се случи е обстоятелството, че ако не се случи съществува риск България и българските граждани да платят 1млрд. евро, и ако това бъде платено от българските граждани чрез цената на електроенергията трябва да бъде записано в специален ред “добавка тройна коалиция” или направо “добавка БСП”, за да знае всяко българско домакинство и българския бизнес, че заради непрозрачни и незаконосъобразни действия плаща допълнително за произведената електроенергия.

Въпрос: А какво точно ще прави тази комисия?

Мартин Димитров: Целта на тази комисия е при положение, че има искане за 1млрд. евро компенсация от страна на Русия, да се види какво точно е подписал Овчаров, Петър Димитров какво точно е подписал 2002г. Какво точно оборудване е поръчано. Оборудване за втори реактор поръчвано ли е въобще или не. Всички тези въпроси. За да се види докъде стигат претенциите на руската страна. Тези въпроси нямат категорични отговори. Дори аз, който съм председател на комисията по икономика и енергетика и който съм чел всякакви документи заради класифицирана информация нямам отговори на всички тези въпроси.

Въпрос: А кога всъщност е продаден този реактор, за който аз сега разбирам?

Иван Иванов: Това, за което говорите е реактора, който беше монтиран на площадката “АЕЦ Белене” 1990г. и който в последствие беше купен на много ниска цена от руската страна и монтиран в Калининската АЕЦ. Това е правителството на Станишев, тъй като всички тези подробности бяха договорени след есента на 2005г.

Мартин Димитров: Спомням си, не мога да ви кажа точната сума, експертните оценки са били 4-5 пъти по-високи от сделката, до която се стигна в крайна сметка. И това е една от причините за риска, който България е отправила към Русия.

Иван Иванов: Все пак тъй като се искаше да се разбере колко е оценката, началната беше 295млн. В последствие беше намалена на 205млн. Българската страна в крайна сметка получи само около 70млн.

Мартин Димитров: Имате ли други въпроси? Благодаря Ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...