Да се деполитизира изборната администрация

Реформаторският блок предлага осем спешни промени в Изборния кодекс: тук
Реформаторският блок предлага осем спешни промени в Изборния кодекс, за да гарантира честни предсрочни избори през есента. Те ще бъдат внесени в парламента, при президента и в администрацията на омбудсмана още тази седмица, за да могат да бъдат приети от Народното събрание до месец.
Мерките, които предлагат петте партии в блока, са неутрализиране на “мъртвите души” чрез създаване на актуален списък с избиратели възоснова на последните три избора – парламентарни, президентски и местни – и деполитизиране на ЦИК чрез назначаване на независима администрация не на квотен партиен принцип, а след конкурси и публични изслушвания.
Партиите от обединението предлагат също въвеждане на задължителни преференции без праг, облекчения за независимите канидидати, равен достъп до обществените медии и отбелязване на платените съобщения в частните медии.
Останалите промени, за които настояват от реформаторският блок, са създаване на общински преброителни центрове, за да се избегнат манипулации в малките населени места; създаване на единна методика за изчисляване на изборния релутат, която да не се променя постоянно; съдебен контрол върху актовете на ЦИК и специална глава в кодекса, която да регламентира правата на всички участници в изборния процес. (Подробности четете в прикачения файл).
“Представените мерки не са за дългосрочна реформа. На дневен ред е да бъдат променени правилата при избори наесен, за да може те да протекат по максимално честен начин. Трите ни цели са деполитизиране на изборната администрация, въвеждане на мажоритарност в избора и създаване на гаранции срещу контролиран и купен вот”, заяви Йонко Грозев, който представлява “Движение България на гражданите” в преговорите и е секретар на партията.
“Основният проблем със сегашното управление и парламент е, че то не може да излъчи ефективно правителство. Подобна криза в една демократична система се решава с избори. Всичко друго е опит да се вкарат интереси, които не знаем какво преследват и които не са равни на интересите на българското общество” коментира още Грозев. Той беше категоричен, че реформаторският блок може да мобилизира достатъчно сили срещу желанието на “едни хора с власт и ресурси да направят всичко, за да останат на власт, въпреки интресите на обществото”.
“Подкрепата на това правителство означва открита подкрепа за мафията. Няма по-страшно нещо от оставането на това правителство, което ясно артикулира, че назначава хора от олигархични кръгове”, пък заяви Петър Москов от “Демократи за силна България”-
Според представителите на реформаторския блок провежданите в Народното събрание дискусии за Изборния кодекс имат за цел единствено протакане на ситуацията. “Това, което се случва в парламента, е печелене на време – под претекст, че се правят промени, се отлбъсква искането за предсрочни избори”, посочи Димо Гяуров от “Синьо единство”.Представителите на петте формации обясниха, че не участват в тези консултации, за да не служат като алиби на БСП.
По думите на Борислав Сандов от ПП “Зелените”, е ясно, че трябва цялостна реформа на кодекса, но този парламент няма достъпчно легитимност да я извърши. “Ако сравним изборната админситрация с футболното първенство, в момента изборът на ЦИК, районните и секционните комисии е все едно БФС и съдийските комисии да се назначват от първите 4 отбора в първенството”, коментира той.
Корман Исмаилов от Народна партия “Свобода и достойнство” заяви, че за да бъде ограничен контролираният и купения вот са необходими и промени в Наказателния кодекс, Закона за политическите партии, регулациите, свързани с обществените медии.
На въпрос как приемат коментарите на Бойко Борисов за сътрудничество между десните партии, представителят на ПП”Зелените” посочи, че блокът не приема в поставения формат участието на ГЕРБ, именно защото са част от проблема, с който се борят. “Реформатоският блок представлява обединение за демафиотизация на управлението”, каза той, а Петър москов от ДСБ добави: “Ние не правим 72-рото обединение на десницата. Ние имаме за цел да формираме послания и политики и това е много над просто единодействие на десницата”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...