Да се върнат предложенията на ДСБ в Закона за горите

(видео)

Иван Костов: Благодаря ви, че сте уважили нашата пресконференция. Ние обсъдихме ветото на президента по Закона за горите и по Закона за съдебната власт, и ще подкрепим и едното, и другото. Да разчитаме, че това е наш успех, тъй като ние отдавна, по Закона за горите, имаме последователна позиция, още от 2 години гласуваме за еднакво третиране на всички, да няма тези стратегии, в т.е. не се пришиват механизмите в протеста. Защото това е позицията, която сме изразили много преди протестиращите. Второ, ние ще подкрепим ветото на президента по Закона за съдебната власт, защото сами сме застанали на тази позиция и сме я поискали. Считаме, че позицията на президента, за това да не допусне сегашният ВСС да избере нов главен прокурор, е достатъчно да ни гарантира, че това няма да се случи, тъй като самия президент разполага с инструменти да не го допусне. Имате ли въпроси?

Въпрос: Очаквате ли “Нова демокрация” да спечели изборите в Гърция и как ще се отрази това на България?

Иван Костов: Успеха на “Нова демокрация” дава шанса Гърция да започне да излиза от кризата, в която се намира, т.е да намери решение на политическата криза, след като състави стабилно правителство. След решаване на този въпрос пред Гърция се откриват възможности със смели реформи да реши въпроса с дълговата си криза. Това няма да е лесно, няма да е просто. Ще изисква много големи усилия както от правителството така и от гръцкия народ. Ние желаем успех от все сърце, считаме, че това дава шанс за благоприятно решаване на въпроса, който тревожи целия свят, а то е стабилността на Еврозоната.

Въпрос: Има ли възможност за китайски инвестиции у нас?

Иван Костов: Да, има. Това, което искам да кажа по тази тема е, че ние специална пресконференция ще дадем във Варна и там ще кажем повече, но ние считаме, че посещението беше изключително успешно и носим информация за конкретен интерес на китайски инвеститори за инвестиции в България и то в това, което те наричат стратегически важно развитие. От тази гледна точка има добри перспективи, ще разкажем повече във Варна.

Въпрос: Какво очаквате да се случи от тук нататък във ВСС? Какви промени? В каква посока трябва да се движат нещата?

Иван Костов: Вижте за мен е важно да не се купува ВСС, както бяха тръгнали да купуват от ГЕРБ, обещавайки им повишаване в служба при завръщане на работните места, след изтичане на мандат като членове на ВСС. Това е изключително важно за отстояване на някакви демократични принципи. Противното щеше да означава директен подкуп, ние сме предупреждавали за това и не искаме да се допусне, настоявахме да се вземат мерки и сме удовлетворени, че има отговор на нашите настоявания. Аз не знам какво ще се случи, но искам да кажа какво се случи досега. Досега се случи следното – ДСБ изигра роля на гарант за определена политика за запазване на демократични принципи, както е в този случай с ВСС, дали ще се случи нататък това, което ние считаме, че е най-полезно за страната, ние не можем да кажем. Факт е, че ние сме фактор, който не допусна най-грубите злоупотреби с власт, които щяха да бъдат факт, ако не беше променена позицията най-вече през президента и след това през министър-председателя.

Въпрос: Във връзка със скандала с Любомир Павлов. Вие как бихте разтълкували тези думи, той Ви споменава поименно? Иван Костов: Ако махнем този личен момент аз исках да подчертая други части на изказването… на това, което е записано като изказване на Любомир Павлов и най-тревожното е обстоятелството, че той твърди, че се е издължил. Издължил се е и се разбира от това, което говори, че се издължил на Цветан Цветанов, на ГЕРБ. И това е най-тревожното. Това говори за груба намеса на ГЕРБ, през Цветан Цветанов в делата на съдебната власт. Може ли човек, срещу който се повдига обвинение и срещу, който се очакват и други обвинения, както са написали медиите да знае какво ще реши парламентарната група на ГЕРБ. Това е тревожното – да каже кой ще стане и кой няма да стане главен прокурор. Това е свидетелство за изключителен политически скандал, който взе една неправилна посока – дали е виновен, дали не е виновен и т.н., дали е автентичен или не записа – неща, които лесно се проверяват.

Въпрос: Възможно ли е така да се определят лидерите на политически партии или това е някакво самохвалство?

Иван Костов: Ще видим накъде ще тръгнат избирателите. Дали ще тръгнат след такива като Любомир Павлов и другите олигарси или ще тръгнат след собствения си разум и чувства. Ние сме партия, която най-решително атакува олигархията в България и злоупотребите с господстващо положение. Този разговор има следната предистория. В Народното събрание ние бяхме поканени от ръководството на КРИБ – цялото ръководство срещу една сериозна група от ДСБ. Тогава КРИБ и най-вече Огнян Донев и Валентин Златев, грубо и агресивно поискаха от нас да преустановим определена политическа линия, която ние сме започнали, на тежка битка срещу злоупотребите с господстващо положение. Поискаха го агресивно, настъпателно, заплашвайки. Ето тук има хора, които са били и могат да го потвърдят. Ние виждаме изпълнени техните заплахи днес. Виждаме ги материализирани заплахи на тези хора. Това е важна част от предисторията на този политически скандал. И има много важен въпрос, който аз предлагам на журналистическото ви внимание. Кога е завършено следствието срещу Огнян Донев и Любомир Павлов, кога, на коя дата, с предложение към прокуратурата за повдигане на обвинение? Колко време е престоял завършения следствен анализ, завършеното досъдебно производство в ръцете на прокуратурата и в ръцете на кой прокурор. И поискайте обяснение. Ако е престояло прекалено дълго време, съмнително дълго време, на какво се дължи това?

Въпрос: Г-н Костов, да Ви върна на въпроса с ВСС. Очаквате ли президента да наложи това вето? Какви трябва да са промените в Закона за горите?

Иван Костов: Достатъчно е да се вземат нашите предложения от времето, когато се приемаше закона. Те са на нивото на осмисленото, загрижено хем за икономическото развитие, хем за опазването на околната среда, решение за Закона за горите. Ние сме дали това преди 2 години. Това, че сме изключени от този диалог надяваме се няма да им попречи да вземат предвид едно изработено и подготвено решение. Защото ние не сме против развиването на ски спорта, искам да сме наясно, но ние искаме това да стане в този закон при равни условия за всички, да няма специални привилегии и преимущества, и сме казали как това да се реализира в закона. При предишната поправка на закона бяха уважени нашите предложения, сега не бяха уважени, ние ще ги повторим, те са решението. Ние сме предложили решение от тази гледна точка.

Благодаря Ви!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...