Данъци и хазарт – ген. Атанас Атанасов

След колебания мнозинството в парламента реши да вдигне данъчната ставка за хазартни игри от 10 на 15%. В обсъждането се включи лично министър-председателят Бойко Борисов. Той в негов стил отиде на крака при депутатите в сградата на Народното събрание. Съгласи се да се вдигне данъкът върху хазарта, но отказа да подкрепи увеличение за изваряването на домашна ракия.

Според пресмятания на финансисти това увеличение може да внесе допълнителен приход в държавния бюджет за 2009 година от порядъка на 30 милиона лева. Това даде основание на финансовия министър Симеон Дянков да заяви, че тези допълнителни средства може да запълнят една от дупките в здравеопазването.
Както стана ясно от изявленията на различни представители на политическите сили, увеличението на данъка върху доходите от хазартни игри е било предложено и защитено от Синята коалиция. Явно това беше причина най-богатият българин Васил Божков, наричан от някои Черепа, яростно да нападне Иван Костов.
Божков рядко дава изявления за медиите и публичната му атака срещу лидера на ДСБ на пръв поглед изглежда изненадваща, но само на пръв поглед. Квалификациите на Черепа по адрес на Костов ни върнаха във времето непосредствено след 2001 година. И по някакъв начин звучат изтъркано, но изречени от тази персона, заеха солидно място в медиите. Разбира се, някои медии имат сериозна заслуга за това нападение. Та какво се крие зад тази недобре обмислена постановка на Божков и компания, защото освен всичко друго видимо става дума за изпуснати нерви.
Сериозното си състояние най-богатият според различни класации българин натрупа през времето на предходните две правителства – на Симеон Сакскобургготски и това на Сергей Станишев.
И тук е много важно да се припомни, че при управлението на бившия цар първият закон, който бе гласуван в Народното събрание, беше за… намаляването на данъка за хазарта. И на всички тогава им беше ясно, че това е своеобразен подарък към Васил Божков за предизборната му подкрепа за новосформираното НДСВ. Този закон беше знаков. Той, освен че спести много пари на собственика на “Нове холдинг”, даде публичен знак към обществото и бизнеса кой е найблизо до властта. Разбира се, този публичен знак впоследствие е имал и своето финансово покритие. Този знак създаде определена практика в бизнес средите ако искаш да печелиш от държавата, съветвай се с Васил Божков. Действията бяха двустранни – между правителството и бизнес империята на т.нар. Череп. В определени случаи те и публично си сътрудничеха. Представители на управляващите се надпреварваха кой да се нареди по-близо до знатния бизнесмен.
През 2005 година се формира правителството на тройната коалиция. Неговото създаване, помним, беше трудно. С мандата на третата политическа сила ДПС и с много активното участие на президента Георги Първанов се създаде политическото обединение, родило правителството с
премиер Сергей Станишев. В това правителство най-важният пост след премиера, този на финансовия министър, беше поверен на безпартийния Пламен Орешарски. Този факт някак си остана незабелязан, явно такова желание е имал към медиите ракетата – носител на новия тогава финансов министър… Васил Божков. Но този факт имаше основно значение за отношенията бизнес – правителство. Да получиш правото да посочиш министъра на финансите в едно правителство, без да си публичен фактор в политиката, означава да си основният задкулисен играч в държавата. През четирите години управление на тройната коалиция това си пролича. Най-добре го разбраха хората от бизнеса. Установи се неписано правило който има интерес към някоя голяма обществена поръчка, първо пита дали Черепа ще участва в нея. Защото, ако участва той, другите може само да разчитат да са подизпълнители или да молят за консорциум. Например един такъв консорциум между Черепа (50%), братя Галеви и наркотрафиканта Таке (по 25%) усвои над 100 милиона лева за ремонт на пътища в Югозападна България. А парите за строителство и ремонт на пътища се отпускаха от управителния съвет на пътния фонд, чийто председател беше… Пламен Орешарски. Ето я причината за това изпускане на нервите от страна на Васил Божков-Черепа. След като си управлявал наред с две правителства бизнеса в държавата, сега новите управляващи, без да се консултират с теб, решават да ти вдигнат данъка. И този писък на Божков не е за някакви 30 милиона, които ще загуби, а заради натрапчивото усещане, че вече не е най-близкият до властта. Това е писъкът на пренебрегнатия. И реакция на страха, че освен пренебрегнат може да бъде и подгонен. А има за какво. Сега на Черепа във властта му остава да разчита само на социалния президент Георги Първанов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Радан Кънев за Шенген: Заложници сме на бързорастящата...
Няма никаква формална или законова причина за отказ на приемането на България и Румъния...
Кристина Петкова: Не сме забравили нито един от...
Намирам поредното вето на президента Румен Радев за срамно и унизително. Срамно е, защото...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...