Даниел Митов: Ще бъдем там, където сме полезни

– Г-н Митов, доволни ли сте в ДСБ от изборния резултат и какъв е вашият прочит на факта, че взехте само 5 мандата?
– Проектът “Синята коалиция” се доказа като успешен, защото, ако не беше направен, в момента старата традиционна десница, която направи реформите в България, най-вероятно нямаше да я има. Проектът “Синята коалиция” показва, че в България оцеля реформаторската част от дясното, така както никъде в Централна и Източна Европа не е оцеляла. Докато в България не само, че десницата успя да се събере, да формира смислен дневен ред, но и има възможност дори да влезе в управлението. Това, че в предишния парламент СДС и ДСБ са имали някакви мандати в повече, не означава нищо. Така или иначе пред нас е стояла задачата да се съхраним и да вървим напред.
– Днес се появиха информации в медиите, че все пак ваши колеги ще искат три министерски кресла в бъдещия кабинет. Ще настоявате ли за участие във властта на експертно ниво?
– Всичко зависи от това какъв кабинет ще бъде съставен. Всички упражнения на тема кой колко министри ще има, къде и кои ще са имената, са само твърдения. Те си остават приказки и опити на някакви хора да познаят какво ще се случи Ние няма да се превръщаме в ДПС. Ще бъдем там, където можем да сме полезни с тези хора, с които можем да бъдем полезни, и толкова настоятелни, че да не предявяваме претенции, по-големи от получената на тези избори политическа тежест. Най-големият проблем в тази държава на последните избори през 2005 г. беше решението за разпределение на властта в съотношение 3:5:8. При парцелирането на властта всеки си държеше своето парче и се възползваше всячески от възможността за изсмукването през тези властови позиции. Затова държавата в момента е на това дередже.
– Ще има ли промяна на закони, които да позволят да бъдат подменяни политически назначения, направени в последния момент от тройната коалиция във възлови агенции, комисии и министерства?
– За това трябва да се мисли по-дълго време. При всички случаи обаче, ако едно ново управление иска да бъде ефективно, то трябва да разчита на хора, на които може да се има доверие. Тези назначения в последния момент ясно целят едно – да се вкарат хора, които оттук насетне могат да вредят по един или друг начин. Мисля, че сега е много удачен момент, в който в парламентът има освен правителствено мнозинство и конституционно такова. Очакваме РЗС и “Атака” да имат доблестта да го осъществят, за да можем заедно да реализираме конституционни промени, които да дадат възможност за ефективно функциониране на съдебната власт. Може да се направят и други промени в основния закон, които да спомогнат държавата да функционира много по-правилно, отколкото в момента.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Позиция на Националното ръководство на ПП “Демократи за...
На свое заседание, проведено на 06.10.2022г., Националното ръководство на ПП „ДСБ“ обсъди изборните резултати...
Водещите кандидати на ДСБ в листите на “Демократична...
Доверете се на разума с номер 25 за "Демократична България"!
Кристина Петкова: в следващия Парламент ще настоявам за...
Кристина Петкова в "Денят с Веселин Дремджиев" Радвам се, че вицепрезидентът Йотова е прочела...
Атанас Атанасов: Би било добре, ако може да...
За „Демократична България” би било добре, ако постигне мнозинство само с „Продължаваме Промяната”. Това...
Атанас Атанасов: Още през март получихме информация, че...
“Искам да започна с едно извинение към българските граждани. В това трудно време извинявайте,...