Даниел Митов: Унизително е европейските правила да бъдат прилагани по такъв начин

Водеща Силвия Великова: Сега продължаваме по една тема в “Преди всички”, в която ще търсим международен и наш поглед към случващото се в България. Заместник-председателят на ДСБ Даниел Митов беше в Съединените щати, където имаше важни срещи. Сега обаче ще се опитаме да прехвърлим американските послания на българска земя през европейските от вчера. Здравейте, г-н Митов.

Даниел Митов: Здравейте.

Водеща: Първо, да кажем малко повече за визитата ви в Съединените щати, с кого се срещнахте там в тази сложна ситуация в очакване на избори?

Д. Митов: Всъщност визитата беше свързана с, така, инициативата на една фондация, наречена “Джърмън Мършъл фонд”, която от средата на 80-те години има инициативи за запазване и подобряване на трансатлантичесите отношения, като групи от Европа и Съединените щати разменят подобни посещения съответно в Европа и САЩ. По време на самия престой там имах възможността да се срещна с много хора. За един месец можете да си представите колко… какъв солиден набор от срещи могат да се организират и да разговарям наистина с хора, които следят и познават обстановката в България, а и изобщо в Европа.

Водеща: Как изглеждаме през техните очи?

Д. Митов: Ами, трябва да ви кажа, че няма човек, който да е запознат със ситуацията и да не споменава две неща за България корупция и организирана престъпност. Това е, с това сме известни, за съжаление.

Водеща: Няма изненада.

Д. Митов: Да, никаква изненада. Това, което звучи от Европейската комисия, това звучи и там. Въпреки че, как да кажа, ние по един или друг начин като страна членка на НАТО, и като съюзник на Съединените щати участваме в много мисии, това определено не прави политически отговорните хора там доволни от случващото се вътре в държавата.

Водеща: Между другото, докато очаквахме с трепет този доклад от Европейската комисия, се състоя и посещението на премира Станишев в Съединените щати, откъдето дойде новината, че пък оттам ни хвалят за борбата с корупцията. Беше припомнен и онзи симпатичен прякор Мистър Клийн.

Д. Митов: Предполагам, че интерпретациите на министър-председателя налагат той някак си да се опитва да чисти собствения си имидж, тъй като едва ли ресурсите му позволяват да чисти каквото и да било друго. Истината е обаче, че проблемите у нас са широко известни, дори и в последното списание “Тайм” са ни отделили, така, доста широко внимание, където централният акцент е именно борбата с корупцията и организираната престъпност или по-точно липсата на резултати от нея. Истината е, че Съединените щати, както и европейските ни партньори са се отказали от това правителство. Нямат му доверие и гледат вече към следващите избори. Гледат към десницата и към това, което може тя да предложи, и към следващото управление, и към опитни политици, които вече са измъквали България от калта.

Водещ: Кой обаче в Америка гледа към това, при положение че самата Америка е пред избори?

Д. Митов: Хората, наблюдателите и политиците, които са запознати с Балканите, когато става въпрос за това, определено не виждат друга алтернатива. А това, че самите Съединени щати са в предизборна обстановка и се занимават в момента с това, е абсолютно вярно. Определено няма акцент върху балканската политика в момента там.

Водеща: Има и известни обвинения към вас, от опозицията, че в голяма степен тази представа за силна корумпирана България, разтърсвана от организирана престъпност, се формира и от информацията, която вие подавате, дали в Брюксел, или във Вашингтон няма значение.

Д. Митов: Да, тази теория за конспирация…

Водеща: Вчера беше много силно лансирана.

Д. Митов: Тази теория за конспирация срещу България наистина е смешничка. Социалистите винаги са имали този манталитет за това да не се излагаме пред чужденците и… Как да кажа, много е трудно да се обясни как така ние трябва да си мълчим, при положение че виждаме нередности. Още повече че партньорите ни, било от Европа, било в Съединените щати, събират информация от много източници, не само от представители на опозицията. Събират информация от медии, от неправителствени организации. Тоест ние сами, единствено от опозицията не можем да формираме мнението на външните наблюдатели. Ние сме просто част от мненията, които те събират, от широката палитра мнения. Така че подобни обвинения са нелепи и граничат с опити за отчаяна защита от страна на управляващите.

Водеща: Казахте, че в Америка вече са загубили доверие към това правителство и гледат към десницата. Говори се, че с вчерашния евродоклад по някакъв начин е показано на правителството, че не разполага с доверието на Европа. Обаче какво предлагате вие вдясно?

Д. Митов: Знаете ли, аз ще започна със следното. Вчера изгледах цялата пресконференция на говорителя на Европейската комисия и най-често срещаната фраза по време на вчерашната пресконференция беше “няма резултати”. Срам ме беше да слушам и унизително е да се налага европейските правила да бъдат прилагани по такъв начин.

Водеща: Само да кажа в скоби, че според анализаторите това, че говорители представиха доклада, също е своеобразен знак, който изпращат на страната ни от Европейската комисия.

Д. Митов: Точно така, точно така. Естествено както правителството се отнася към препоръките на Европейския съюз и на комисията, така и комисията вече започва да се отнася към това правителство. Правителството след доклада реагира като… опита се да се конфронтира с Европейската комисия. Станишев реагира като малко дете, на което са му ударили шамар. Готов е да обясни, че нещата не са такива, каквито Европейската комисия ги описва, че комисията трябва да се изразява по-ясно, защото иначе обърквала администрацията и правителството. Цупят се за това, че биват санкционирани и в деня на доклада на всичкото отгоре отиват да подпишат меморандум между община Варна и Министерския съвет. В подобен важен ден. Няма правителство, което да е ощетило българската икономика с такива колосални размери. По различни изчисления са блокирани между 500 и 850 милиона евро, които трябва да отидат за построяване на пътища, за инфраструктура, за развитие на икономиката. И вместо да адресират отговорности, вместо министър-председателят да потърси отговорност от министрите, виновни, за да се стигне до сегашното положение, те казват, че администрацията трябва да се мобилизира и им поставят срокове за план за действие. Тези планове за действие трябваше вече да са сработили. А тук не става въпрос вече за планове. Тук трябва да се потърси отговорност от хората, които ръководят тази администрация, а именно от Орешарски, Гагаузов и Мутафчиев. И още след първото писмо на Майкъл Лий март месец ние казахме, че ако не се вземат мерки, ще се стигне дотам, че да бъдат блокирани още пари по оперативните програми и ще бъдат отнети акредитациите на някои агенции. Уви, това се случва, защото управляващите…

Водеща: Но нали не се радвате, че това се случва, защото това ви обвиняват, че злорадствате на нещастието.

Д. Митов: Как мога да се радвам. Мен ме е срам, аз се чувствам унизен, не мога да се радвам, обратното. Но това са факти, не можем да ги премълчаваме. Опозицията е за това, за да говори за тези неща. Не можем ние да мълчим и да се правим на невиждащи нищо. Това не е повод за радост, по никакъв начин. Ние всички сме в това. Аз не мога да се радвам, че моята държава губи възможностите си за развитие, губи време. Ние вече загубихме една година – 2007 година беше загубена в опити да се акредитират агенциите. Тези хора, две правителства вече, правителството “Сакскобургготски” и правителството “Станишев” знаеха, че България ще стане член на Европейския съюз на 1 януари 2007 година и не направиха нищо, за да подготвят административен капацитет и да се подготвят акредитациите на агенциите, за да може да почне усвояването на парите по оперативните програми веднага след членството на България. Ние загубихме една година. Сега заради корупционни схеми и скандали ще загубим още една. И реално единственият изход от ситуацията е Станишев, Доган и Сакскобургготски да си отидат.

Водеща: Добре, и тук е въпросът, на който разчитам и на кратък отговор. Готово ли е дясното, автентичното дясно да заеме това място на отиващите си Станишев, Сакскобургготски и Доган?

Д. Митов: Определено десницата до такава степен вече е мобилизирана. Ние, десницата по принцип в България може в момента да има различия по най-различни параметри на това какво трябва да се прави. Трябва да формулира ясен дневен ред, но е ясно, че ценностно ориентираното дясно е готово да поеме нещата в свои ръце и това започва да си личи от ден на ден все по-ясно. Нека да завърша с нещо, което се сетих. Преди малко се сетих за един цитат на Уинстън Чърчил. Това е фраза, произнесен през 19 век. А именно това, че правителството се намира в странен парадокс – постоянно решават да бъдат нерешителни, непоколебими са в постоянната си колебливост, твърди към бездействието и изобщо всемогъщи в слабостта си. Това е фраза, произнесена в 19 век, която пасва невероятно на настоящата ситуация в момента.

Водеща: Заместник-председателят на ДСБ Даниел Митов в “Преди всички”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...