Даниел Митов: Тити Папазов не може да попречи на преизбирането на Бойко Борисов

Г-н Митов, склонни ли сте в ДСБ да разговаряте с Демократическата партия за подкрепа на кандидатурата на Тити Папазов за кмет на София?

Кандидатурата на Константин Папазов за кмет дойде за ДСБ малко изненадващо, още повече че е подкрепена от традиционен коалиционен партньор като Демократическата партия. Трябва да признаем, че ние нямахме дори и представа от кого е номиниран. На практика не е имало никакви предварителни сондажи или разговори. Вчерашната изява на Тити Папазов беше изненада за нас. В крайна сметка софийската организация на ДСБ трябва да обсъди кандидатурата му. За момента няма категорична позиция относно тази кандидатура. Ние като партия със сигурност търсим алтернатива на управлението на Бойко Борисов и човек, който да може да представлява демократите, нормалните градски хора, които нямат намерение да гласуват за Бойко Борисов.

Може ли, според вас, Тити Папазов да представлява демократите в София, при положение че беше част от инициативния комитет, който издигна Георги Първанов за втори президентски мандат?

Аз изобщо не зная откъде произлиза подкрепата му за Георги Първанов. Аз зная, че по принцип в спортните среди и той като треньор на националния отбор по баскетбол, както и във волейбола, се търси подкрепа от институция с такова значение, каквато е президентската. Това е нещо съвсем нормално. Не зная обаче какво е отношението на самия г-н Папазов към Георги Първанов в лично качество. Той би трябвало да изрази категорично мнение за отношението си и към Георги Първанов, и към Бойко Борисов. Аз лично очаквам да чуя от него позиции по тези въпроси, защото иначе ние няма как да знаем дали той би могъл да бъде представителен за електората на ДСБ в София. В крайна сметка това е решение, което зависи от софийската организация на ДСБ.

Разбирам от думите ви, че не е кой знае какъв проблем за вас подкрепата на Папазов за Георги Първанов на изборите миналата година.

Не, в никакъв случай. Всяка една подкрепа за Георги Първанов е проблем. Аз лично не мога да приема подобна подкрепа. Казвам го в лично качество. Една подобна подкрепа за мен винаги е проблем. Ние знаем кой е Георги Първанов. Знаем, че е човек, който по никакъв начин не би могъл да представлява България. За мен всяка една подкрепа за него е срам. Не бих искал подобно мое лично отношение да повлияе върху отношението към Тити Папазов по принцип.

Днес беше направен коментар от Антоний Гълъбов, че номинацията на Папазов всъщност ще подпомогне преизбирането на Бойко Борисов още на първи тур. Вие как смятате?

Това всъщност няма никакво значение. Предположенията в тази посока са въпрос на много сложни мисловни схеми. Аз не зная дали това би могло да бъде възможно. Не зная подобна теза по какъв начин е аргументирана, но не мисля, че Тити Папазов би могъл да помогне на Бойко Борисов, а в интерес на истината не знам и как би могъл да попречи. Т.е. кандидатурата му на мен лично ми е малко неясна в случая. Не знам по какъв начин той може да се явява алтернатива. Ако той е решил да се яви като алтернатива, той трябва да заяви категорична позиция, да излезе и да каже по какъв начин ще се явява алтернатива на Бойко Борисов, какво не му харесва в управлението на кмета на София и как той ще промени нещата. Аз до момента зная само едно – Тити Папазов е кандидат за кмет на София. Нито знаем отношението му към Бойко Борисов, нито отношението му към Георги Първанов, който е подкрепил на президентските избори. Все още нещата са в начална фаза.

В ДСБ има ли вече някакви номинации, които се обсъждат за кандидат за кмет на партията в столицата?

Има някои имена. Някои от тях са вече обсъждани, но проблемът е, че няма никакво категорично решение. На 2 септември софийската организация на ДСБ ще вземе своето решение за това кой да е кандидатът за кмет на София. До момента нищо категорично не може да се каже.

Като че ли вариантите клонят обаче към самостоятелно явяване на ДСБ в столицата. Смятате ли, че имате сили да спечелите и въобще да стигнете до балотаж срещу Бойко Борисов?

Зависи от самата кандидатура. Няма как да кажем преди да знаем кой е нашият кандидат. Аз съм сигурен, че в ДСБ има сили, които могат да излъчат достоен човек, който да предлага наистина алтернатива на управлението на Борисов, да е десен човек, демократ, доказал се през годините. Този човек трябва да може да представлява десните избиратели в София. Тези хора трябва да имат за кого да гласуват, защото много от тях просто казват, че няма да гласуват за мутра. Ако ние не им предложим алтернатива, няма да имат избор. Те просто няма да отидат да гласуват. Ето защо ние сме длъжни да го направим.

Колко избиратели в София подкрепиха ДСБ на евроизборите?

Гласовете за нас бяха малко над 34 000.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...