Даниел Митов: Подкрепяме кабинета с реформаторски идеи

– Г-н Митов, защо така остро реагирахте срещу кандидатурата на Меглена Плугчиева за поста вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие?

– Госпожа Плугчиева е вицепремиер от кабинета “Станишев”. Тя пое поста с претенцията да координира фондовете, да изчисти комуникацията с Брюксел, да ускори усвояването на европейските пари и да изглади всички проблеми, които съществуваха между Европейската комисия и българските институции.

– Тогава нямахте нищо против.

– Нямахме нищо против да се вземат мерки и проблемите наистина да бъдат решавани. Ние предупредихме г-жа Плугчиева, че няма да може да реализира предявената претенция, нямаше властовия ресурс. Постепенно тя си извоюва някаква позиция, но дотолкова, доколкото да може да влияе върху определени проекти, а не върху реализацията на стратегическите приоритети за България. Ще ви дам един пример. Бяха ни отпуснати 28 млн. евро за широколентов интернет и електронни общини. Оказва се, че тези пари са били пренасочени за изграждане на възобновяеми източници на енергия, където има много възможности за комисионни, а ефектът е твърде съмнителен. Плугчиева направи пътека между София и Брюксел с нулев резултат, дори с отрицателен. В същото време придоби много голяма тежест в правителството и беше най-често цитирания човек. Когато ставаше въпрос за усвояване на европейските пари, всички гледаха в нея. Сега научаваме, че е укрита кореспонденция между Брюксел и София, че няма одит на Оперативна програма “Околна среда”. Това е нейна отговорност. На едно от заседанията на Комитета за наблюдение на националната стратегическа референтна рамка тя казва, че към 10 юни 2009 г. всички одити и стратегии са изпратени в Брюксел и има официален положителен отговор по тях. Т. е. директно е излъгала. На практика, ако сегашното правителство има проблеми с усвояването на европарите и с връщането на доверието на Брюксел към София и българските институции, причината е в старото правителство и отговорността съвсем директно трябва да бъде адресирана към г-жа Плугчиева. От друга страна имаме възражения и по отношение на нейната компетентност да изпълнява длъжността вицепрезидент на ЕБВР. Който и банкер да попитате, ще ви каже, че с лесотехническото си образование тя не отговаря на необходимите условия, за да получи лиценз.

– Добре, но това не е наш проблем, а на ЕБВР.

– Ако г-жа Плугчиева вземе една тенис-ракета и отиде да се състезава на откритото първенство в Австралия, и аз ще я подкрепя. Но ако тя е некомпетентна за поста, към който се е устремила, това може да злепостави България. За Плугчиева се сещам още нещо. Точно по нейно време като зам.-министър на земеделието, отговарящ за горите, в правителството на Симеон Сакскобургготски започна порочната практика на заменките на гори. Благодарение на този корупционен механизъм България изгуби ценни горски територии за сметка на незначителни терени. И този корупционен механизъм действаше до преди 6 месеца, до самия край на мандата на предишното правителство.

– Безусловна ли е подкрепата ви за промените в кабинета?

– Да. И за Николай Младенов, и за ген. Аню Ангелов.

– А за Илиан Михов?

– Разбрахме, че той ни е оставил за малко по-късно, така че неговата кандидатура не е на дневен ред. От друга страна, изказванията му за хлабав валутен борд предизвикаха нашето притеснение в рамките на Синята коалиция, което той трябва да разсее. Вече опита да го направи, но трябва да бъде малко по-категоричен.

– Вашите партньори от СДС настояват кадровите промени в правителството да се обсъждат с тях. Вие какво мислите?

– Би било редно поради простата причина, че ние освен партньорска партия в рамките на ЕНП, сме и част от мнозинството, което подкрепя този кабинет в усилията му да реформира България, да върне доверието на Европа, да търси отговорност от предишното правителство за безобразията и криминалното усвояване на европари, за излизането от кризата, разбира се. Ние подкрепяме всички тези усилия и смятаме, че е редно най-малкото да има елемент на консултация с нас. Ясно е, че ГЕРБ управлява самостоятелно, но не дотам. Те разчитат на парламентарна подкрепа и това, че “Атака” по някакъв начин им дава математически сбор да се чувстват спокойно, не означава, че не бива да имат партньорско, колегиално отношение към Синята коалиция. В крайна сметка, ако има партия или коалиция, на която могат да разчитат, която е идеологически близко до тях, това е именно Синята коалиция. Така че според мен консултациите не бива да се пренебрегват. Но е нужно време, за да се изгладят отношенията.

– Имате двама зам.-министри в кабинета – Евдокия Манева и Константин Димитров. Това не ви ли улеснява?

– Това са хора с доказана почтеност, професионализъм и експертен потенциал, които могат да бъдат само от полза на правителството. На тях може да се разчита. Но това не означава, че комуникацията ни с кабинета е по-лесна.

– Кои усилия на кабинета ще подкрепите безусловно?

– Опитваме се да помагаме по отношение на здравеопазването. Беше подписан меморандум между Синята коалиция и ГЕРБ в тази област. Искаме да направим това и по отношение на други политики. Целта е правителството да има възможно най-голям арсенал от инструменти и избор, за да може да провежда истинска реформаторска политика, която през последните 8 години липсваше. Бихме подкрепили усилията на правителството в борбата с корупцията и организираната престъпност. Нашите притеснения са в това, че за момента няма много ярко търсене на отговорност от членове на предишния кабинет. Обществото инвестира голямо доверие в ГЕРБ и лично в Бойко Борисов, защото разчита, че ще бъде възстановен балансът на справедливост в обществото. Надявам се, че мерки в това отношение ще бъдат взети. Знаем, че се работи, към прокуратурата се изпращат много сигнали. Има желание. Дано тези добри намерения бъдат реализирани. Имат категоричната ни подкрепа. Знаете, че връщането на доверието към България минава и през търсенето на отговорност. Основните критики са за това, че съдебната ни система не работи както трябва.

– Смятате ли, че ще върнем доверието, ако вкараме няколко министри в затвора? Няма ли опасност това да се превърне в самоцел, в лов на вещици?

– Ако обществото не види, че съдебната система работи еднакво по отношение на гражданин, нарушил Закона за движение по пътищата, и министър, който се е облагодетелствал от корупционни механизми, няма как да повярва на институциите, няма как да повярва въобще в демокрацията. А съдебната система е тежко натоварена и с корупционни практики, и с проблеми, които идват от законодателството. Правителството трябва да изчисти точно този тип проблеми и да започне да работи нормално. Има шансове и за промени в конституцията, които в момента са малко затлачени. Навремето комунистите успяха да наложат конституция, която да ги избави толкова години от търсене на отговорност.

– Само от предишното правителство ли трябва да се търси отговорност? Колко назад във времето можем да стигнем?

– Ако има шанс да бъде въздадена справедливост, няма граници. Но нека да започнем от най-пресните примери, оттам, където доказателствата са все още налице, а спомените са много пресни. На Запад корупцията е изключение от правилото, на нея се гледа с лошо око и тя се наказва. В България е точно обратното – превърнала се е в норма и усещането, че не можем да се излекуваме от нея, ни кара едва ли не да се примирим. Това е грешна позиция. Корупцията е раково образование, което разяжда демокрацията и битката с нея трябва да е безкомпромисна.

– Ще успее ли кабинетът да отговори на огромните предизвикателства, пред които ни изправи световната финансова и икономическа криза?

Правителството направи стъпки с цел да стабилизира икономическата ситуация. Истината е, че наследството е крайно лошо – огромен дефицит, от който 2 млрд. лв. са натрупани само за два месеца преди изборите, харчеха пари като луди. Подготвяме план, който ще предложим на правителството с инструменти за реакция. Надяваме се, че общите ни усилия ще дадат резултат.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...