Даниел Митов: Очаквам възраждане на десницата след Каденабия

– С какво според вас сегашната управленска криза се отличава от предишните?

– С това, че за пръв път критиките не идват от опозицията и от медиите. Шамарът за правителството дойде директно от Брюксел. Около 2 млрд. лв. бяха замразени и икономиката ни се лиши от тях. При загубено доверие е твърде съмнително, че това правитество има силите и възможността да възстанови тези средства. Това е финансова криза, сравнима с тази от времето на Виденов. Хората пряко го почувстваха -задлъжнелите фермери излязоха на протест. Това е третата поредна криза, която предизвикват социалистите по време на тяхно управление. Първата бе по времето на Луканов, когато беше създадена мафията, втората по времето на Виденов, когато фалираха банки и липсваше хляб, и сега, когато България е ощетена с пари, които трябваше да бъдат стъпка напред в европейското й развитие. Мораториумът върху изплащането на външния дълг, който налага Луканов, е същото като днес. Той предизвиква криза на доверие в международните институции спрямо България, така както в момента всички наши партньори гледат с недоверие към нас и очакват действия. Парадоксът се състои в това, че Иван Костов след правителството на Луканов трябваше да разреши кризата с мораториума, както и след 1997-ма върху него легна отговорността като министър-председател да преодолее банкрута на държавата.

– Какво могат да направят заедно десните партии до изборите? Какви ще бъдат действията на ДСБ? Ще бойкотирате ли парламента? Кога?

– Не трябва да се правят нещата сега, защото опозицията се изтощава по време на ваканцията. Готови сме да стигнем до края. Всеки ден, в който управлява това правителство, е загуба за България, както по времето на Луканов и Виденов. Надяваме се ГЕРБ и СДС да са солидарни с това. Падането на двете правителства беше по волята на хората, затова е важно да има гражданска енергия.

– Какви са предвижданията ви за следващите парламентарни избори?

– Ахмед Доган и БСП ще отидат в опозиция. ДСБ ще държи ключа към следващото управление.

– Като се има предвид кои партии според социологическите проучвания ще имат най-голямо влияние в бъдещия парламент, какво коалиционно управление би било според вас най-полезно за България?

– Управление на партиите от ЕНП.

– Иван Костов каза, че десните партии в България трябва да изпреварят наставленията на Европейската народна партия, като изяснят принципите, приоритетите и целите си. Какви са според най-важните приоритети и цели, които могат да обединят десните партии, и най-вече тези от ЕНП, преди изборите?

– БСП и Ахмед Доган да бъдат изхвърлени от властта. Както и техните сателити, каквито се опитват да създадат. Да бъде потърсена съдебна отговорност за престъпленията им. Да бъдат повдигнати дела и да бъде конфискувано имущество, от което нищо не може да бъде доказано като произход. Да се върне доверието на Европейския съюз към България. Най-накрая да почувстваме ползите от членството. Да формулираме следващата цел пред България, а не да вегетираме в това ляво блато.

– До какво ще доведе срещата на партиите – членки на Европейската народна

партия, в Каденабия? Какви напътствия според вас ще получат българските десни партии от европейските си съмишленици?

– От Каденабия винаги е започвал възходът на българската десница. Каденабия доведе до очертаването на правителството на Костов. Затова там очакваме да се очертаят контурите на следващото управление. Да се очертаят и приоритетите. Както и че българската десница има воля за власт.

– При какви условия бихте подкрепили възможно управление на ГЕРБ след изборите? Или не предвиждате такава възможност?

– Личното ми мнение е, че ДСБ не могат да подкрепят управление на друга партия. Ние можем да подкрепим само управление, в което участваме силно. А ние ще участваме само в правителство с категоричен антикомунистически профил. Правителство, което си постави за цел Ахмед Доган и БСП да бъдат изхвърлени от властта. Както и да се възстанови европейският консенсус за бъдещето на страната.

– Доволен ли сте от начина, по който Бойко Борисов отговори на въпросите, поставени му от ДСБ? Какво трябва да направят ГЕРБ и Бойко Борисов, за да ги приемете за дясна партия?

– Само частично сме удовлетворени. Първото, което ми идва наум, е, че Бойко Борисов трябва да намери начин да се разграничи много по-категорично от Георги Първанов.

– Председателят на СДС Пламен Юруков заяви, че би могло да има някаква форма на обединение с ДСБ, само ако Костов се оттегли от председателството на партията. Какво е мнението ви за това негово условие? Вие при какви условия бихте търсили взаимодейс-

твие със СДС?

– Пламен Юруков да си гледа проблемите със собственото лидерство. На мен ми омръзна да слушам хленченето на лидерите на СДС срещу Костов. И Надежда Михайлова искаше Костов да си ходи, и Петър Стоянов искаше Костов да си ходи. Съветвам Юруков да се поучи от тяхната политическа съдба.

– Как виждате бъдещето на ДСБ до и след изборите? Ще си остане ли според вас ДСБ завинаги “партията на Костов”?

– Само комплексиран политик би се притеснявал от това партията му да бъде наричана “партията на Костов”. През следващите 4-5 години Иван Костов ще бъде един от хората, които ще взимат решенията в България.

– Кои са според вас най-големите грехове на тройната коалиция?

– Това, че вкараха Ахмед Доган във властта. Това, че унищожиха членството на България в ЕС. И това, че се превърнаха в синоним за организирана престъпност и корупция.

– Какви са първите неща, които би трябвало да оправят десните партии, ако вземат властта?

– Да се направи ревизия на престъпленията на това правителство. Една от големите грешки на българската десница е, че през 1997-ма комунистите, които докараха България до фалит, не бяха вкарани в затвора. Нямаме право днес да повторим същото.

– Как щеше да изглежда сега България, ако десницата, Костов и ДСБ бяха на власт?

– Ако Костов имаше един или два мандата след 2001 г. България днес щеше да е политически и икономически лидер в Югоизточна Европа. Преди Румъния, преди страните от бивша Югославия и може би наравно с Гърция.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...