Даниел Митов: Надявам се премиерът да оттегли подкрепата си за Плугчиева

Г-н Митов, поискахте оттегляне на премиерската подкрепа за кандидатурата на Меглена Плугчиева като кандидат-вицепрезидент на ЕБВР. Какви са основните ви мотиви?

Първо – г-жа Плугчиева е вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, която отговаряше за координацията на европейските фондове. Това, от което се оплаква днес премиерът – от това, че са крити писма и кореспонденцията с Брюксел е непълна и ние можем да понесем санкции за това, че не сме реагирали на определени сигнали от страна на Европейската комисия, е пряка отговорност на Меглена Плугчиева, защото цялата кореспонденция минаваше през нея. Не можем да разберем как министър-председателят подкрепя човек – отговорен за неволите на неговото правителство. И второ – няма как да се проумее, че министър-председателят подкрепя човек, на когото реално трябва да търси отговорност.

А вие как си го обяснявате? В липса на кадри ли е проблемът?

Мога да си го обясня като някакво хвърляне на мост между ГЕРБ и БСП. Засега нямам отговор на това защо. Но подобни действия за мен са абсолютно недопустими. В политиката има граници и те трябва да бъдат ясно поставени. Когато си избран с ангажимент да възстановяваш някакъв тип справедливост и да търсиш отговорност от хората, готови за загубата на европейско доверие, трябва да правиш именно това, а не друго. Аз обаче се надявам, че той ще оттегли подкрепата си.

А ако не я оттегли?

Ако не я оттегли, той носи отговорност. Отговорността вече е негова и на практика той амнистира човека, който носи отговорност за проблемите.

Г-н Агов обясни, че правителството притежава акции в ЕБВР и гласовете му отговарят на броя акции. Това омаловажава ли подкрепата на премиера?

Винаги има значение подкрепата на министър-председателя на една държава. Тя е първо политическа подкрепа, и второ – разбира се, че има значение пред подобна институция. Гласът на министър-председателя на България се чува винаги – както и да се казва той.

Не се ли опасявате, че твърде много стават коригираните номинации за България? Не стоим ли несериозно?

Тук вече този въпрос би трябвало да се адресира към ГЕРБ и към хората, които отговарят за кадровия потенциал. Безспорно това е проблем на управляващата партия, която заявява отговорно, че има банка кадри, която е достатъчно, за да покрие всички позиции и ако се случат прекалено чести промени, може би това ще се окаже не толкова вярно.

А защо няма десни кандидати? Вие имате ли някаква идея за име, след като не одобрявате Плугчиева?

В случая квотата на България в ЕБВР е запълнена и не се предполага партиите да имат номинации. Но в случая става въпрос за политическа подкрепа, която Бойко Борисов дава на конкретен кандидат.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Казусът с Руската църква е много...
Той отново призова председателят на ДАНС да подаде оставка „Казусът с Руската църква е...
Румен Димитров, кандидат за районен кмет на Надежда:...
Приоритет ми е църквата в квартала да бъде довършена, заяви кандидатът на Демократична България...
Стоян Михалев: ГЕРБ все по-често случайно гласуват с...
Въоръжението, което пращаме на Украйна, няма да отслаби защитата на българската територия, категоричен е...
Иван Костов: Русия извършва хибридна агресия срещу България,...
България още не е осъзнала през специалните си служби, че е обект на хибридна...
Димитър Божилов: Ще се боря за повече средства...
Когато става въпрос за харчене на публични средства, по всеки важен въпрос думата трябва да...