Даниел Митов: Надявам се премиерът да оттегли подкрепата си за Плугчиева

Г-н Митов, поискахте оттегляне на премиерската подкрепа за кандидатурата на Меглена Плугчиева като кандидат-вицепрезидент на ЕБВР. Какви са основните ви мотиви?

Първо – г-жа Плугчиева е вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, която отговаряше за координацията на европейските фондове. Това, от което се оплаква днес премиерът – от това, че са крити писма и кореспонденцията с Брюксел е непълна и ние можем да понесем санкции за това, че не сме реагирали на определени сигнали от страна на Европейската комисия, е пряка отговорност на Меглена Плугчиева, защото цялата кореспонденция минаваше през нея. Не можем да разберем как министър-председателят подкрепя човек – отговорен за неволите на неговото правителство. И второ – няма как да се проумее, че министър-председателят подкрепя човек, на когото реално трябва да търси отговорност.

А вие как си го обяснявате? В липса на кадри ли е проблемът?

Мога да си го обясня като някакво хвърляне на мост между ГЕРБ и БСП. Засега нямам отговор на това защо. Но подобни действия за мен са абсолютно недопустими. В политиката има граници и те трябва да бъдат ясно поставени. Когато си избран с ангажимент да възстановяваш някакъв тип справедливост и да търсиш отговорност от хората, готови за загубата на европейско доверие, трябва да правиш именно това, а не друго. Аз обаче се надявам, че той ще оттегли подкрепата си.

А ако не я оттегли?

Ако не я оттегли, той носи отговорност. Отговорността вече е негова и на практика той амнистира човека, който носи отговорност за проблемите.

Г-н Агов обясни, че правителството притежава акции в ЕБВР и гласовете му отговарят на броя акции. Това омаловажава ли подкрепата на премиера?

Винаги има значение подкрепата на министър-председателя на една държава. Тя е първо политическа подкрепа, и второ – разбира се, че има значение пред подобна институция. Гласът на министър-председателя на България се чува винаги – както и да се казва той.

Не се ли опасявате, че твърде много стават коригираните номинации за България? Не стоим ли несериозно?

Тук вече този въпрос би трябвало да се адресира към ГЕРБ и към хората, които отговарят за кадровия потенциал. Безспорно това е проблем на управляващата партия, която заявява отговорно, че има банка кадри, която е достатъчно, за да покрие всички позиции и ако се случат прекалено чести промени, може би това ще се окаже не толкова вярно.

А защо няма десни кандидати? Вие имате ли някаква идея за име, след като не одобрявате Плугчиева?

В случая квотата на България в ЕБВР е запълнена и не се предполага партиите да имат номинации. Но в случая става въпрос за политическа подкрепа, която Бойко Борисов дава на конкретен кандидат.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...