Даниел Митов: Иван Костов е лидерът на ДСБ и ДСБ отива на парламентарни избори

В сряда лидерът на ДСБ Иван Костов констатира в изказването си в парламента, че БСП е открила предизборната кампания. ДСБ готова ли е за избори?

Всъщност тази констатация не е на Иван Костов, а е изказване на премиера Станишев, който в прав текст заяви, че БСП влиза в кампания и се подготвя за такава. Ясно става, че политическото бъдеще на Сергей Станишев зависи не толкова от начина, по който ще управлява или от реформите, които ще осъществява до края на мандата, а от това как ще се представи на следващите избори. Неговото изказване беше в посока на това да успокои икономическите кръгове около левицата и около партиите от управляващата коалиция, че оттук нататък ще бъдат сигурни в действията на правителството и ще продължават да бъдат облагодетелствани от управлението на тройната коалиция. Всъщност той се обърна към тях, каза на мафията да е спокойна. Оттук нататък парите на данъкоплатците ще се харчат в посока спонсорите на БСП, НДСВ и ДПС.

Това не означава ли, че БСП се готви за предсрочни избори, в случай че докладът на ЕК например е остър и задейства предпазва клауза по глава “Правосъдие и вътрешни работи”?

Аз съм сигурен, че докладът на Европейската комисия ще бъде много остър. Аз съм сигурен, че спрените пари от еврофондовете до септември няма да има. Почти е сигурно дори, че има възможност да спрат и пари по други оперативни програми. Управляващите доста арогантно се отнасят към забележките и към санкциите на Европейския съюз и в момента, в който биват откровено атакувани от страна на европейските институции, на тях започва да не им пука и да се държат арогантно спрямо европейските ни партньори. Тройната коалиция не я интересува това, че докладът ще бъде лош или не, те просто си се готвят за следващите избори.

За редовни парламентарни избори ли се готвят или за предсрочни?

Разбира се, че се готвят за редовни избори. Аз не мисля, че има ресурс тази коалиция да се разпадне, ще изкара мандата си докрай съвсем арогантно и безпардонно, както и до момента.

Нека да обърнем поглед към ДСБ. ДСБ готова ли е за избори към настоящия момент?

ДСБ се подготвя за избори от доста дълго време насам. Дали е готова – мисля, че във всеки един момент ДСБ може да се включи в парламентарни избори и в каквито и да е. Разбира се нивото на подготовка винаги може да е и по-добро. Има много работа за вършене и се стараем да я вършим по най-добрия начин и то постоянно. Надявам се, че ще успеем до следващите парламентарни избори, когато и да са те, да формулираме да успеем да обясним управленската алтернатива, която ние предлагаме.

След евроизборите и местните избори миналата година социолозите не констатират повишаване на доверието в ДСБ. Дори не ви дават необходимите минимум 4% за влизане в следващото Народно събрание.

Ние от самото си създаване работим с няколко социологически агенции, които в общи линии са били винаги точни в прогнозите си за това къде стоим – и когато сме имали успех, и когато сме нямали. В момента е същото – агенциите, с които работим, ни дават около 2.5% при избирателна активност 50%, което означава, че реално резултатите ни се движат около 5%, ако има избори днес и избирателната активност е такава, каквато е обикновено на парламентарни избори. Спомняте си предполагам, че 2004-2005 г. ни се даваха около 1,5%-2% в социологическите проучвания, след което те станаха реално 7% на изборите. Аз не виждам драматизъм в това, което дават социологическите агенции. Резултатите ни са такива, каквито са били. Нашата задача е да ги направим колкото се може по-високи.

Успявате ли да разширите кръга си на влияние и да не ви подкрепят само хора, които симпатизират на Иван Костов и на управлението на ОДС?

Ние се стараем постоянно в тази посока. Аз познавам много хора, които са в ДСБ не защото симпатизират лично на Иван Костов, а защото ДСБ се явява единствената силно дясна алтернатива в момента и се явява като ядро на десницата и на атаките срещу правителството. Ако има силно опозиционно говорене и силно опозиционно поведение, то се вижда в ДСБ. Има хора, които затова гласуват за нас и затова ни виждат като единствената нормална дясна алтернатива и в същия момент имат своите забележки и към лидера, и към кого ли не в ДСБ, но все пак са наши привърженици. Ето защо аз не мисля, че кръгът е ограничен. По-скоро трябва да се стараем някакси да го разширим с друг тип послание и реално посочване на управленска алтернатива.

Какъв друг тип послания трябва да предложите на избирателите?

Ако знаех, вече да съм ги предложил, честно казано. Това предстои тепърва да се дискутира в партията. Трудно ми е в момента да отговоря на този въпрос.

Миналата година след евроизборите и след оставката си лидерът на ДСБ Иван Костов си даде един срок от година и половина, в който, ако не успее да промени посоката, в която се движи партия, обеща да напусне председателския пост. Към днешна дата констатирате ли някаква промяна в състоянието на ДСБ?

Това дали има промяна в ДСБ е много субективно. Според мен има, тя е в това, че някак си се разшири кръгът от хора, които успяват да покрият по-голям периметър от организациите и от хората, с които контактуваме. Преди ръководство и парламентарна група се припокриваха като състав и като хора, което не позволяваше на много хора чисто физически да успяват да се справят с всички задачи – освен с парламентарната дейност и с чисто организационната. В момента кръгът е по-широк и в случая се покрива по-голям периметър от дейности. В този смисъл промяна има. Откровено казано въпросът е дали г-н Костов вижда такава промяна и мисля, че този въпрос трябва да бъде зададен на него, а не на мен.

Според вас той склонен ли да се откаже от лидерството в партията, ако не констатира промяна в състоянието на ДСБ?

Не мога да давам подобни отговори вместо него.

Ще има ли партия ДСБ, ако Иван Костов не е лидер?

Разбира се, че ще има. В момента изобщо въпросът дали Иван Костов ще е лидер на ДСБ или не – не стои. Иван Костов е лидер на ДСБ и ДСБ отива към парламентарни избори. Обсъждането на каквито и да е други въпроси е тотално излишно.

Питам ви, защото имаме информация, че вие сте един от вариантите за председател на ДСБ.

Не знам от кого сте я получили тази информация. На мен не ми е хрумвало до момента. Аз имам да вървя още дълъг път и нещата, които съм си поставил като цели в момента са по-различни. Иван Костов е толкова авторитетен човек, че е трудно след него да се намери авторитет, който да може да му съперничи. В същия момент в ДСБ има толкова много други опитни и зрели политици, че самата мисъл да застана на тяхното равнище е малко надценена като възможност.

Вие казахте, че имате други цели в близко бъдеще. Какви са те?

Не са други. Просто целите, които съм си поставил в момента, са да работя в посока на това ДСБ да се представи прекрасно на следващите парламентарни избори. Това е, други цели нямам. Работя само и единствено за това.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...