Даниел Митов: Защо ГЕРБ не е готова да бъде член на ЕНП

Водещ: Европейската народна партия /ЕНП/ е една от най-влиятелните в целия Европейски съюз /ЕС/. Нейни членове са 71 партии от 38 държави. Групата на ЕНП и европейските демократи е най-голямата в Европейския парламент /ЕП/ от 1999 година насам. Въпросът е стана ли ГЕРБ член на голямото европейско семейство, на ЕНП? Това ще разберем в тази минута от Даниел Митов, който е заместник-председател на ДСБ, и който е на пряката ни телефонна линия от Мадрид. Здравейте г-н Митов! Какво се случва в Мадрид?
Даниел Митов: Здравейте! Малко лошо се чуваме, но чух въпросът ви. Продължава срещата на ЕНП в момента. Дискусиите бяха доста дълги по най-различни поводи. Все още не се е стигнало до обсъждане кандидатурата на ГЕРБ за членство в ЕНП и по това, как текат дискусиите имам усещането, че няма да се стигне до това днес. Най-вероятно този въпрос ще бъде разглеждан утре. Що се отнася до самата работа, доста въпроси бяха обсъдени. Срещата се провежда именно в Мадрид, защото след около месец и половина предстоят избори в Испания и това е вид подкрепа на ЕНП към Народната партия на Испания, която е една от най-големите партии-членки на ЕНП. В същия момент бяха дискутирани и резултатите от изборите в Сърбия и ситуацията в Косово, както и много други въпроси, свързани с устава на асоциациите-членки на Европейската народна партия, но това едва ли интересува в подробности аудиторията.
Водещ: Да, говорите и за глобалното затопляне въобще. За климатичните промени, много актуална тема за целия свят. Но да се върнем към членството на ГЕРБ в Европейската народна партия. Казвате, малко е вероятно тази вечер да се случи това събитие. По-скоро утре. Все пак, часове преди гласуването ясно ли сте, вече сигурен ли сте каква ще е позицията на ДСБ. Ще гласувате ли “въздържали се” по отношение на членството на ГЕРБ, така, както вчера анонсирахте в София?
Даниел Митов: Ние имаме категорична позиция, която изразихме на няколко пъти и аз ще я повторя. Един от нашите приоритети, тоест, основният такъв е изпращането на БСП, ДПС и НДСВ в опозиция и тук имаме приоритет, който съвпада с една от целите на ГЕРБ. Едновременно с това обаче, ГЕРБ има, според нас има да извърви определен път, за да докаже принадлежност към ценностите, които центристките партии в България са устоявали в последните 19 години. Ето защо смятаме, че ГЕРБ е необходимо преди членството си да направи някои значими стъпки, като да осъди публично и недвусмислено престъпленията на комунистическия режим, както и да признае ролята на президента Първанов като архитект на управляващата корумпирана лявоцентристка коалиция. Казвам корумпирана, тъй като в последните дни това се видя ясно. ДСБ внасяме вот на недоверие по този въпрос. ЕК спря парите на България по оперативна програма “Транспорт”. Също така ГЕРБ, според нас, е необходимо да се обяви категорично срещу обвързването на България с Русия, което поставя под съмнение членството в НАТО и ЕС, до голяма степен. Да заяви позиция срещу политиката на президента и правителството за пълната ни енергийна независимост от Русия. Да се включи в действията на опозицията и гражданските организации срещу газопровода “Южен поток”, нефтопровода Бургас-Александруполис, АЕЦ “Белене”. И нещо, което не бива в никакъв случай да се подценява, това е да се разграничи политически от избраните в техните листи общински съветници и кметове, които са бивши сътрудници на Държавна сигурност. Оказва се, че ГЕРБ, след като Комисията по досиетата в Народното събрание направи проверка, оказа се, че ГЕРБ е третата партия по брой сътрудници на бившата Държавна сигурност в редиците си, след БСП и ДПС. За БСП и ДПС няма защо да се учудваме, но ГЕРБ твърди, че е дясна партия, а фундаментът на десните партии, както в България, така и в цяла Европа е именно осъждане на престъпленията на комунистическия режим. Недопускането на бивши агенти на политическата полиция на тези режими да влияе върху политиката и обществения живот на държавите. Това ГЕРБ, според мен, трябва да направи.
Водещ: Тоест, разбирам, че ДСБ сте написали нещо като кодекс от изисквания, на които ГЕРБ трябва да отговори, за да я приемете и припознаете като дясноцентристка партия.
Даниел Митов: Не става въпрос за кодекс. Става въпрос за елементарни фундаменти и традиция, на която принадлежат десните партии. Аз съм сигурен, че в момента в залата, където заседават партиите-членки на Европейската народна партия, няма да има човек, който да прояви колебание в момента, в който трябва да заяви позиция спрямо комунистическия режим и спрямо комунизма въобще, както и по въпроса дали в редиците на една партия, която се обявява за дясна, сред нейните кандидати трябва да има хора, бивши сътрудници на политическата полиция, на който и да е политически режим. Това са основни неща. Това са неща, които са “а-то” и “б-то” на дясното. Антикомунизмът е възприеман не само като отрицание на комунистическите партии, но и като система на ценности, които включват свобода на словото, свобода на възможностите, малка държавна намеса в икономиката и да не изброявам нататък. Това е основата. Ние просто изразяваме своята загриженост от това, че ГЕРБ все още не е направила някои стъпки, които всяка една дясна партия би трябвало да носи от самото създаване като концепция.
Водещ: (…) една българска партия да не гласува срещу друга българска партия, или не срещу, а въздържал се на един такъв форум, когато …?
Даниел Митов: Ние нямаме намерение да гласуваме срещу ГЕРБ. Имаме намерение да гласуваме “въздържали се” , именно поради този въпрос на елементарно възпитание, както казахте вие. Няма как да не изразим скептицизма си, това, което току що казах аз – нямаме намерение да гласуваме “против”.
Водещ: Смятате ли, че ще има и други партии, не само български като вас, които ще гласуват по този начин?
Даниел Митов: Не ви чух добре.
Водещ: Ще намерите ли съмишленици сред останалите партии-членове на ЕНП, които ще гласуват като вас утрешният ден, или днес късно вечерта “въздържал се”, по отношение кандидатурата на ГЕРБ?
Даниел Митов: Съжалявам, но не ви чувам въпроса, тъй като че ли връзката се разпада.
Водещ: Ще повторя още веднъж. Всъщност ще намерите ли съмишленици в ЕНП, които да гласуват като вас, “въздържал се”?
Даниел Митов: Да, чух ви. Знаете ли, нямам идея дали част от партиите, които в момента присъстват на заседанието ще ни подкрепят в това отношение. Ние не сме водили разговори, не сме правили консултации. Просто изразяваме своето становище, което естествено ще бъде чуто. Оттам насетне как ще протече гласуването е съвсем отделен въпрос. Аз откровено казано нямам никаква представа какво ще се случи на самото гласуване. Дори ГЕРБ да стане член на Европейската народна партия, няма нищо лошо в това, но в същия момент имаме този скептицизъм, който вече изразих.
Водещ: Надявам се да е добра връзката, за да чуете. Ще се промени ли все пак отношението ви към ГЕРБ, след като стане факт нейното членство в Европейската народна партия? Не може да отречете, че това все пак е едно европейско признание.
Даниел Митов: Нека да мине гласуването и да видим какво ще се случи. Демократи за силна България имаме политически органи, които взимат решения и това е въпрос на бъдеще.
Водещ: Г-н Митов, не ми казвайте, че се съмнявате, че ГЕРБ ще стане член на Европейската народна партия?
Даниел Митов: Дали се съмнявам или не, това няма в случая никакво значение. Въпросът е, че имаме определена позиция и ще я изразим. Ако ГЕРБ стане член на ЕНП, добре, чудесно. Тогава самата, както ви казах, органите на демократична България ще вземат решение по отношение на ГЕРБ оттук нататък. Аз не мисля, че това ще промени , членството на ГЕРБ в ЕНП ще промени отношението на ДСБ по посока ГЕРБ. В крайна сметка Европейската народна партия е партия, която не е чак толкова хомогенна в състава си и членството в нея не е гаранция за дясна принадлежност. Ние можем да продължаваме този скептицизъм към ГЕРБ, въпреки че те са член на ЕНП. В ЕНП членуват партии като, ще ви дам за пример Италианската партия (…), тъй като познавам добре италианската политическа ситуация и конфигурация. (…) бяха част от лявоцентристкото правителство на Проди и в същия момент членове на ЕНП. Така, че доста е разнороден състава на партиите тук и приемането на една или друга партия не е такава задължителна гаранция за каквото и да било.
Водещ: Добре, ще припомня, да завършим този разговор с припомняне на едно събитие от преди, горе-долу две седмици. То се случи тук в София, лидерът на парламентарната група на ЕНП Жозеф Дол, каза, че ГЕРБ е най-силната българска партия и призова всички останали десни партии да се коалират с нея, за да накарат българите, българският избирател да отиде до урните. Защо този призив не ви ентусиазира особено?
Даниел Митов: Ако чух въпроса, тъй като прекъсва отвреме -навреме, не улавям някои от думите, но разбрах, че става въпрос за посещението на г-н Жозеф Дол в България и неговия призив за това, че ГЕРБ е най-голямата партия, около която българските десни би трябвало да се обединят. Това си е мнение на Жозеф Дол, аз не го споделям. Дали ГЕРБ е най-голямата партия в България ще се види на парламентарните избори. Дори да е така, това по никакъв начин не гарантира дясна принадлежност или идентичност. Навремето НДСВ беше най-голямата партия в България. Тогава ние говорихме неща, които в последствие се сбъднаха, за съжаление. Ето защо, когато се следват принципни позиции, няма как подобни отклонения в популярността на която и да е от партиите да ни водят към изводи, че непременно трябва да се обединим с някого, или да гравитираме около нещо или някого. Политика се прави на базата на конкретно поети ангажименти, но споделени и цели, изпълнението на тези ангажименти в името на дадените цели.
Водещ: Добре, благодаря ви за този разговор. Виждате ли от мястото където сте, залата в момента?
Даниел Митов: Не, аз излязох, тъй като е доста шумно там и съм настрани. Нямам представа какво се случва там.
Водещ: Разбирам, добре, благодаря ви! Това беше Даниел Митов, заместник-председател на ДСБ, пряк участник в политическото бюро на партията в Мадрид, на което се очаква ГЕРБ да бъде приет за член на Европейската народна партия, а според г-н Митов това ще се случи или късно тази вечер, а по-скоро през утрешния втори ден от заседанието на това бюро.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...