Даниел Митов: Засега не вярваме на Борисов, ГЕРБ не е надежден партньор

Г-н Митов, какви послания отправи към вас председателя на групата на ЕНП-ЕД в Европарламента Жозеф Дол?

Основното послание беше свързано с това, че бъдещето управление на страната след следващите парламентарни избори трябва да е дясноцентристко и десните партии в България трябва по някакъв начин да намерим път към подобно дясноцентристко управление.

Имаше ли конкретен призив в думите на г-н Дол да се създаде предизборна коалиция между партиите-членки на ЕНП, включително и ГЕРБ?

Да. Изречението беше почти такова, в подобен стил. Въпросът е, че то беше по-скоро препоръчително и в тон на добронамерено и доброжелателно отношение, като препоръчваше на десните партии някакво взаимодействие още преди изборите, но, разбира се, изборът е на самите десни партии-членки на ЕНП в България. Неговата интервенция е по-скоро на човек, който съветва и който дава някакво мнение.

Как гледа ДСБ на тази препоръка?

Знаете ли, ние никога не сме затваряли врати. Както виждате и на последните местни избори десницата в лицето на ДСБ и СДС намери формулата, с която може да работи заедно, може да застава зад определен политически дневен ред и да го следва. За пръв път от 2003 г. насам десният кандидат се класира пред кандидата на левицата. За мен ДСБ и СДС са десницата в България. ГЕРБ тепърва трябва да доказва дясната си принадлежност и за мен остават много съмнения дали ГЕРБ е наистина дясна партия. ГЕРБ трябва да извърви път, за да докаже това. От друга страна аз съм убеден, че не може да има дясно управление без участието на ДСБ, защото ДСБ е естествен лидер на политическите идеи в дясното пространство. ДСБ е автентичният представител на хората биографично свързани с десницата, на традиционните антикомунистически избиратели, на старите семейства. Затова ДСБ, по мое мнение, е ключът към бъдещото дясно управление.

Нека да се върнем на ГЕРБ, вие казвате, че не сте убеден в дясната насоченост на ГЕРБ. Какъв път трябва да извърви партията?

За мен лично все още остават съмнения в това дали ГЕРБ няма да постъпи така, както постъпи НДСВ преди предишните парламентарни избори, т.е. да излъже една голяма част от десните избиратели, за да може да заведе, буквално, този вот впоследствие вляво при БСП. Дали това ще е така или не предстои да видим и от действията на ГЕРБ. Въпросът е, че има и много други неща, които не бива да бъдат пренебрегвани, като факта, че в листите на ГЕРБ по време на местните избори, както и сред кандидатите им имаше страшно много бивши и настоящи сътрудници на Държавна сигурност, дори и щатни. Оказва се, че ГЕРБ е третата политическа партия след БСП и ДПС с най-много сътрудници на Държавна сигурност в редиците си. За нас това е меко казано притеснително, обезпокоително и в това няма нищо дясно.

Фундаментите на десницата в България са други. Исторически ценностно няма как да приемем подобно отношение към бившия репресивен апарат на комунистическия режим. Най-последното нещо, което мога да дам за пример, е двуякото разкрачено отношение по посока Русия и посещението на Путин. Докато Бойко Борисов се снимаше с Лужков (кмета на Москва, б.р.) ГЕРБ в Бургас протестираше срещу строежа на петролопровода Бургас-Александруполис. Питам къде стои ГЕРБ в цялата ситуация? Защо Бойко Борисов не подкрепи протеста ни в центъра на София пред паметника на Стефан Стамболов? Търсим отговор на голяма част от тези въпроси. Има мнозинства в Общинските съвети в страната, съставени между БСП и ГЕРБ. Има подобни феномени, които нас лично ни притесняват.

От думите ви разбирам, че ДСБ все още сте резервирани към ГЕРБ. След местните избори вие оповестихте един списък с принципи, които трябва да защитават бъдещите ви партньори. На кои от тях не отговаря ГЕРБ?

Аз току-що споменах съвсем бегло единия от тези принципи – да осъжда комунистическия режим и да не сътрудничи с хора от бившия му репресивен апарат. Това е едно от условията, които поставихме. Тук ГЕРБ все още няма ясна позиция. Това е нещо, което предстои да видим. Има, разбира се, и още много други неща, по които можем да говорим, но това е най-очевидното.

Още ли стоите зад позицията си, че ще се явите самостоятелно на следващите парламентарни избори?

Ние не сме имали такава позиция. Всъщност позицията, ако трябва да е много ясна, е следната – ние сме си поставили за цел самостоятелна парламентарна група в следващия парламент. Това може да се постигне при самостоятелно явяване на изборите. Може да се постигне и в коалиция. Ние имаме много добри отношения със СДС. Вижда се, че когато СДС е оглавявано от председател, който е добронамерен към ДСБ, нещата някакси вървят. Въпросът е в това, че в едно подобно бъдещо партньорство евентуално са важни ангажиментите, които се поемат, и да се уточняват позиции, зад които застават съответните партии. Т.е. уточнена позиция – поет ангажимент – изпълнение. Това е формулата. Трябва да знаем, че имаме надеждни партньори. Ние врати не сме затваряли, но и за момента не можем да говорим за нещо повече, освен, че имаме добри отношения и разговаряме постоянно.

Към днешна дата склонни ли сте да влезете в предизборна коалиция с ГЕРБ?

Към днешна дата не. Аз мисля, че ясно го казах и в предишните ми отговори си личеше всичко това. Няма как към днешна дата да влизаме в каквато и да е коалиция.

Вие търсили ли сте ГЕРБ за някакви срещи, разговори?

Не.

Защо?

Разговори сме имали за последно на президентските избори, когато Бойко Борисов пое ангажимент да подкрепи Неделчо Беронов, направи го публично, след което не отиде да гласува за него. Това е именно противоречие с формулата за коалиция – да знаеш, че насреща имаш надежден партньор, човек, който няма да говори едно и да върши друго. До момента, откровено казано, не съм видял от Бойко Борисов подобно поведение. Мога да изброя много подобни случаи. Нямаше да отваря сметището в Суходол – отвори сметището в Суходол. Да не говорим, че имаше момент, в който казваше, че няма да прави партия, а ГЕРБ ще си остане неправителствена организация. Тя се превърна в партия. Изобщо до момента, аз лично от страна на Бойко Борисов имам само разнопосочни сигнали – казване на едно, вършене на обратното. Да не говорим, че той обеща подкрепа за голяма част от кметовете на СДС, въпреки че не искам да говоря от тяхно име, след което издигна алтернативни кандидати точно на тези места. Това е поведение, което мен лично ме кара да мисля, че на този човек за момента не може да се разчита. Затова говоря, че трябва да се извърви път на някакво доверие. Ако ГЕРБ има силата и желанието да извърви подобен път, нещата вече могат да придобият съвсем различен блясък.

Не охладняха ли отношенията ви със СДС след местните избори? СДС води разговори с други десни партии, вие не влизате в този формат. Защо?

СДС може да води разговори, с които партии пожелае и с когото иска. Това е съвсем различна политическа партия. Не са ни охладняли отношенията. Постоянно имаме разговори с тях по най-различни поводи и позиции. Доколко е ефективно това говорене с други партии трябва да попитате СДС. Ние нямаме друго отношение към тях, освен добронамереност. А защо не сме в този формат – мисля, че Пламен Юруков отговори преди време на този въпрос. Той каза, че с ДСБ се водят отделно разговори, т.е. не в този общ формат.

Вие защо не се съгласихте да участвате в този формат на разговори?

Към нас не е отправяна дори и покана, или поне аз не знам за такава. Трябва този въпрос да го зададете на СДС – как конфигурират тези разговори, тъй като е очевидно, че те имат някаква стратегия, някаква тактика, някакви намерения.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...