Даниел Митов: ДСБ не делим хората на млади и стари, а на можещи и неможещи

Какви са очакванията на “Демократи за силна България” на тези избори?

От самото си създаване ДСБ се стреми да утвърди десен профил, различен от постоянните опити за подмяна на десницата в България. Процеси започнали още с началото на прехода и прекъснати само в периода 1997-2001. С идването на Симеон Сакскобургготски отново се роди послушната псевдодесница. Нещо нехомогенно и аморфно, в което десният избирател трябваше незнайно защо да се разпознае. Но лъжата не може да продължава вечно. Виждаме, че НДСВ върви неизбежно към своя залез. В момента обаче ни се предлага друг продукт, който трябва да се настани вдясно, също толкова фалшив и безскрупулно арогантен. Естествено визирам ГЕРБ.
На фона на всичко това очакванията на ДСБ се трансформират по някакъв начин в очаквания от ДСБ. От нас се очаква на първо място да защитаваме националния интерес, така както го виждаме, а именно – парите от европейските фондове да остават в България, а не да изтичат в турски и руски консорциуми, или пък да потъват в обръчите от фирми около управляващите. Говорейки за това не мога да не спомена, че големите инфраструктурни проекти по програмите
PHARE и ISPA са били печелени предимно от чужди фирми. Едва 30% от тези пари са попаднали в български изпълнители. И забележете: 28% са отишли в чисто турски консорциуми. България тази година ще плати повече пари за своето членство, отколкото ще успее да усвои по различните фондове. И това, защото двете поредни правителства Сакскобурготски и Станишев не успяха да си свършат работата. Това се получи и с Чехия и Унгария на първата година от тяхното членство. Решиха, че щом са приети нещата ще се случват от самосебеси и в първата година платиха повече отколкото получиха от ЕС. Тогава и тях ги управляваха социалисти, които по-късно загубиха изборите. Но е срамно дори да се помисли, че България, най-бедната страна членка, ще бъде донор на ЕС. Няма по – красноречив пример за неспособността на това правителство да управлява.
Освен това ДСБ сме заявили категоричните си намерения да се борим за ограничаване на руското енергийно влияние в България. Това е проблем за цяла Европа и ние ще участваме активно в тези дебати. Като категорично ще се борим за спирането на вредните проекти Бургас – Александропулис и АЕЦ – Белене, които категорично обслужват единствено руския интерес.
ДСБ бяхме първите, които открито и категорично заговорихме за вредното влияние на партията на Ахмед Доган – ДПС в българския политически живот. Позиция, която в момента започва да придобива все по – широка обществена чуваемост и ми се иска да видя на бъдещите парламентарни избори, кой ще заяви открито, че ще управлява заедно с ДПС.
Не на последно място ми се иска да подчертая и твърдата ни позиция относно признаването на християнските корени и традиции, както в рамките на ЕС, така и в България. Защото най – лошото от комунистическото ни наследство не е икономическата катастрофа. Тя е очевидна и аз не познавам никой, който да защитава икономическата система на комунизма. Най – лошото последствие от онези 45 години е унищожаването на вярата на хората, сриването на моралните фундаменти на обществата, изживели съветския експеримент. Защото ние трябва да си дадем сметка на базата на какви принципи градим своите институции, на основата на какви ценности изграждаме междуличностните си взаимоотношения и на базата на какви морални фундаменти оценяваме политиците, които избираме и ни управляват. Иначе Ахмед Доган ще продължава открито да говори за своите обръчи от фирми и никой няма да е чувствителен към това, никаква санкция няма да последва. Нито обществена, нито от страна на министър-председателя, който е зависим и управляван до голяма степен от ДПС.
В този смисъл ДСБ разчита на категоричното и ясно изговаряне на своите позиции. На неотстъпчивостта си по въпросите, които за нас са от първостепенно значение. На принципното си и компетентно поведение. На факта, че когато се гласува за ДСБ е ясно за какво човек дава своя глас и че този глас няма да бъде предаден, няма утре да се влее в коалиция с БСП или ДПС. Няма да размиваме политическите граници, за да следваме собствени или чужди интереси. Вече сме го доказвали.
А що се отнася до предстоящите избори, убедени сме, че можем да вкараме поне двама представители на ДСБ в Европейския парламент.

На какви гласоподаватели разчитате?

Със сигурност ще разчитаме на гласовете на разумните хора. На хората, които не се подвеждат по някакъв емоционален и ирационален порив на електорална активност. Аз зная, че българинът е разумен и уравновесен човек и умее да разпознава своя интерес.
Мога да гарантирам, че няма да разчитаме на вот привлечен с помощта на фолкзвезди и лееща се пошлост. Мога да дам гаранция, че няма да разчитаме на вот, мобилизиран покрай маси с кебапчета. Чуждо е на ДСБ да обявява миза за брой събрани гласове. Последното е порочна практика, която вече е време да изкореним.

Често ви обвиняват, че сте прекалено “капсулирани”. Така ли е според вас?

Тези обвинения идват от хора, които разбирам и които ги боли от факта, че няма хомогенно дясно. Това би било прекрасно, ако не бе тъй драматично невъзможно. Те си представят преодоляване на някакви междуличностни различия и механичен сбор от гласове, които правят на парчета левицата и я запращат в опозиция вовеки.
Това може и да се случи един ден, но трябва да измине още време и да се наместят пластовете. Да стане ясно с кого си имаме работа в така нареченото дясно. Иначе смея да твърдя, че междуличностни конфликти няма. Има принципни различия. Аз например още не съм чул от СДС да изрази ясна позиция по ролята на Ахмед Доган и ДПС в българската политика. Това е принципен въпрос. Наскоро лидерът на СДС Петър Стоянов се подписа под споразумение за единодействие с английските консерватори, които подкрепят Турция в стремежите и да стане членка на ЕС.
В същия момент ние смятаме ДПС и Ахмед Доган за вредни явления в политическия ни живот, както и сме против членството на неподготвена Турция в ЕС. Това са концептуални, принципни различия, които трябва да се изяснят преди да се пристъпва към някакъв вид “отваряне”.

Вие сте една от малкото партии без младежка организация. Значи ли това, че в ДСБ младите трудно си пробиват път?

Напротив. Младежките организации в българските партии обикновено служат за това младите хора да се отделят и дистанцират от реалното взимане на решения. Аз не зная български политик израснал през младежка организация. ДСБ не делим хората на млади и стари, а на можещи и неможещи. Всеки тежи на мястото си с оглед на компетентността си, а не на своето ЕГН.

Докога ДСБ ще бъде в опозиция?

Предстоят местни избори, след тях ДСБ ще управлява в много общини на България. Що се отнася до управлението на страна, за това трябва да дочакаме парламентарни избори.

Иван Костов е един от хората “силно обичан и мразен”. На какво се дължи това?

Роналд Рейгън, Маргарет Тачър и Хелмут Кол също са едни от едновременно най-обичаните и мразени политици.
Иван Костов е човекът, който през 1997 пое една фалирала държава и направи от нея страна достойна да бъде член на ЕС. Ние станахме такива, не благодарение, а въпреки волята на сегашните управляващи. Не трябва да забравяме обаче, че Иван Костов бе този, който нанесе най-сериозният удар върху руските интереси в България и върху интересите на руската “пета колона” наречена БСП. Той е единственият, който доказа, че ДПС може да бъде държано извън властта.
Това някой хора никога няма да му го простят.

Какви книги четете? Имате ли любим автор?

Чета предимно литература свързана с историята на обществата в Европа и по света, както и литература кристализираща различните течения в политическата и икономическа философия, оформящи човешките взаимоотношения до ден днешен. Като любими автори бих могъл да цитирам Едмънд Бърк, Айн Ранд, Милан Кундера.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...