Даниел Митов: ДСБ е най-силната опозиция в парламента, още по-силни ще бъдем сред хората

Фокус: Как оценявате провелата се конференция на ДСБ?
Даниел Митов: Това, което мога да кажа за провелото се национално събрание на ДСБ в събота, е, че на него не липсваше никаква критика. Имаше съвсем откровен диалог за това какво се случи в ДСБ до момента и какво трябва да се случва занапред. Лидерът също бе критичен в доклада си. Знакът, който се отправи след избора на ръководство, бе не толкова, че има нови лица в ръководството. Надявам се, че със старото ръководство ще продължаваме да работим както досега. Въпросът е, че сега се дава шанс за разделение на функциите на парламентарната група и ръководството. Поради това, че преди по-голямата част от ръководството беше и част от парламентарната група и трябваше да покрива огромен периметър от работа, за което просто физически един човек няма време. За мен това е нещо много положително, като искам да подчертая, че благодарим на старото ръководство и бих искал да вярвам, че ще има приемственост и ще можем да работим много успешно занапред заедно с тях.
Фокус: Какво ще се променя от сега в политиката на ДСБ?
Даниел Митов: Трябва да запазим вярата си, трябва да има много нова енергия и много упорита работа. След няколкото неуспешни избора се загуби организацията. Трябва да се започне открит диалог със СДС за съвместни действия по време на местните избори. След това смятам, че ние по един или друг начин недостатъчно работихме до този момент с експертиза, става въпрос за сериозна социология. И не на последно място новото ръководство трябва да не спира да ходи из страната, да търси нови хора и да влива енергия на структурите, които са част от ДСБ и на хората, които са част от тази партия и искат тя да върви напред. Това са нещата, които задължително трябва да се правят занапред задължително. Има и желание за промяна на някои части от устава, но това ще е тема на друго национално събрание. Има много други неща, които трябва да се свършат особено като става въпрос за конкретни мерки и позиции по много от злободневните теми на обществото. Хората протестират, те са недоволни, правителството не им предлага нищо. Държавата е оставена на някакъв тип инерция и се мафиотизира повече и повече. Задачата на опозицията в случая е да бъде активна. Не, че не сме били активни до момента, благодарение на наш натиск има много резултати. На новото ръководство на ДСБ му предстои тежката задача да мотивира хората и да се вижда, че има хора, които да се изправят срещу това статукво. Ние сме се превърнали в московско – анадолски лунапарк, държава изобщо няма – тя е пред разпад.
Фокус: Какво ще е отношението на ДСБ спрямо ГЕРБ?
Даниел Митов: Категорично отрицание не мога да дам на местните структури на ГЕРБ. Според мен ще има пълна свобода. Има места, на които местните структури на ДСБ имат диалог с другите десни партии, включително и ГЕРБ. Партията ГЕРБ, управлявана от Бойко Борисов, е фалшива алтернатива. Тя е нещо като НДСВ, която се появи през 2001 година с претенциите за някакъв нов морал. След това се видя, че те не са били алтернатива, а точно те проправиха път на БСП към управлението. Ние смятаме, че такава партия е и ГЕРБ. Предполагам обаче, че на места ГЕРБ има структури, с които местните структури на ДСБ могат да работят и смятам, че затова трябва да има пълна свобода.
Фокус: A с кого на местно ниво няма да работят структурите на ДСБ?
Даниел Митов: Можем да твърдим категорично, че няма да работят със структурите на БСП и техните производни, които не са малко и именно затова политическата система в България е в криза.
Дарина ГЕОРГИЕВА
Цвета ВРАНГОВА

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...