Даниел Митов: Десницата има капацитет за управление

Водещ: В студиото е заместник-председателят на ДСБ господин Даниел Митов. Добър ден.
Даниел Митов: Добър ден.
Водещ: Очакваме и депутата от СДС Иван Сотиров, който се надявам до края на предаването да пристигне. Може би е в задръстване, може би закъснява, не мога да гадая. Но така или иначе с Даниел Митов можем да започнем темата, която на мен ми е много любопитна, защото през миналата седмица Станишев заяви, че било много дразнещо най-корумпираните от ОДС и ДСБ да искат вот на недоверие. Аз моята позиция в началото на предаването я казах. Но сега да видим един корумпиран политик, който всъщност никога не е бил нито в изпълнителната, нито в законодателната власт – заместник председателя на ДСБ Даниел Митов. Как ви изглежда това твърдение? А, виждам, че и Иван Сотиров идва, това е чудесно, но нека да започнем с въпрос към вас. Как ви изглежда това обвинение на Станишев срещу СДС и ДСБ като най-корумпираните, които се осмеляват да искат вот на недоверие на тройната коалиция?
Даниел Митов: Как да ми изглежда?! Всеки път, когато управляващите, по-специално Станишев и Първанов, не успяват да намерят отговор на някакъв въпрос, поставен към тях, се превръщат в историци и започват да се връщат назад към Костов, към началото на прехода, към първото демократично правителство и така нататък. Това си е техен подход. Аз бих им препоръчал да се концентрират върху отговорите на това, което се случва в момента, да погледнат себе си и собственото си правителство и да не се занимават с неща, които имат възможност вече седем години да докажат. От седем години правителството “Костов” не е на власт. Бяха заведени десетки, да не казвам стотици дела, по които не се доказа абсолютно нищо и което превръща Станишев и Първанов в откровени клеветници. А на всичкото отгоре, прощавайте за секунда, на всичкото отгоре правителството “Костов” никога не е било обвинявано от външни фактори, никога не е било обвинявано в корупция от Европа. Обвиненията винаги са идвали от страна на същите тези хора от социалистическата партия, по специално от Първанов и в крайна сметка никога по времето на правителството “Костов” не е разпъван политически чадър над никого.
Водещ: Да. Всъщност тези обвинения идваха и отвътре тогава. Но да задам същия въпрос и на Иван Сотиров, на който казвам добър ден.
Иван Сотиров: Добър ден.
Водещ: Радвам се, че задръстването е преодоляно, ако е било такова. Как се чувствате и вие като обвинен като част от СДС, говорим за Станишев, който каза, че най-корумпираните от СДС и ДСБ го дразнят, като искат вот на недоверие? Вие също не ми изглеждате особено корумпиран, познавайки ви от доста отдавна.
Иван Сотиров: Благодаря. Първо, когато се говори, трябва да се отправят конкретни обвинения по конкретни хора. Говоренето изобщо, по принцип е несериозно.
Водещ: Да. Две партии обаче…
Иван Сотиров: Честно казано на мен това ми звучи като тези, имаше едно време ученици, които като ги хване учителката в някакво нарушение те казват…
Водещ: Ама то и Иванчо направи същото.
Иван Сотиров: …ама другарко, Петърчо или Иванчо не правеше ли същото, това е крайно несериозно. От седем години тези хора са на власт. Когато имат конкретни обвинения към конкретни хора, имат цялата власт и в парламента имат мнозинство, и правителство, и президент, и в съдебната власт кадруват доста енергично, и прокурорът е бивш съветник на президента, предполагам, че имат добри отношения, биха могли при добро желание, ако има такива обвинения, да ги докажат. Иначе те или са некадърници, или са клеветници, или пък са хора, които имат интерес просто да атакуват определени личности, обаче да не изкарват нещата докрай.
Водещ: Всъщност ние и тримата тук се обединяваме около една теза, макар че аз не би трябвало да влизам в такова обединение, но все пак, че историцизмът при разглеждането на корупцията е вреден. То няма никакъв смисъл да се връщаме към Виденов, към Костов, при положение че съществуват обективни обстоятелства, които в момента трябва да бъдат доказвани и да говорим в момента това, което се случва.
Даниел Митов: Да. Човек, ако е в опозиция отправя обвинения, защото това му е ресурсът и това е смисълът на Конституцията, един народен представител да може да говори и да не бъде подведен под отговорност. Но когато имаш цялата власт
, просто да се държиш като опозиционен депутат е несериозно.
Водещ: Да се върнем към този вот на недоверие, той е подкрепен от партиите, които вие представлявате, но също така и от “Атака”, от ГЕРБ, от БНД, от независими депутати. Да не си говорим фантасмагории, вотът няма да мине. Какво очаква СДС и ДСБ от този вот? Господин Сотиров да започне.
Иван Сотиров: Че вотът е един парламентарен инструмент и конституционен, това е начин най-малкото, ако не да се постигне крайната цел да има смяна на правителство, да има предсрочни избори, то поне да бъде упражнен максимален натиск върху изпълнителната власт и върху мнозинството да си вършат работата, за която са избрани. За съжаление ни е имаме опита от предишни вотове, защото си спомняте, че първия вот срещу корупцията имаше пак такава цел, но сега това, което се случва в много по-големи размери, още по арогантно. Така че сериозните опасения са, че тези управляващи нито имат капацитета, нито имат волята, но това не означава, че ние трябва да се откажем от тази политическа битка, защото това е смисълът от съществуването на опозиция.
Водещ: Поне да се види, че ви има, изивнявайте.
Иван Сотиров: Не, не, това не е самоцел.
Водещ: Знам, че не е самоцел. Господин Митов, ДСБ.
Даниел Митов: Смисълът на един вот на недоверие е първо, за да покаже, инструмент, който показва, че основанията на едно правителство да управлява са изчерпани. Това на първо място. Второ, е да изнесе пред обществото факти, за които трябва да с
e държи сметка. И аз бих си позволил да направя една такава оценка на вота че това ще е първият вот, който ще бъде подкрепен от значително по-голям брой депутати в Народното събрание и второ, че това ще бъде началото на края на това правителство.
Водещ: Добре. Аз съм съгласен, че има политически знаци, политически ритуали, които трябва да се спазват, че ще се кажат много истини, че за пръв път ще бъде подкрепен от повече депутати. Това, което ми се струва противоречиво е, че когато е ясно, че едно правителство вече не може да работи, че това е началото на края му, трябва да е ясно, че трябва да има и алтернатива. Аз не виждам в опозицията алтернатива за управление и това е сериозният проблем на вота, поне така ми се струва. Господин Сотиров.
Иван Сотиров: Не, аз не мисля, че в опозицията няма алтернатива за управление. Действително опозицията е доста раздробена и изживява доста сериозна криза, но в крайна сметка опозицията управляваше страната. Хората, които са в опозиция
, независимо, че са в различни партии или, че някои хора се оттеглиха от активно политическо участие, но дясномислещите хора, демократично мислещите хора, които искаха да не ги управляват комунисти, защото виждаме, че комунистите вече четвърти път ще доведат държавата до катастрофа, а и до тежка криза.
Водещ: Е
, в момента малко трудно ще се стигне до катастрофа.
Иван Сотиров: Не мисля, че белезите на катастрофа са само да излизат хората по улиците и с камъни да влизат в парламента.
Водещ: Не,
нека да бъдем обективни. Все пак в момента има излишък, няма инфлация толкова голяма, има 12 % за годината. Няма основания да се говори за катастрофа, може да се говори за некадърност, за некомпетентност. Но нека да влезем все пак в рамките на…
Иван Сотиров: Не, защо да влезем в рамките. Това, че има излишък, размерите на кражбите са в…, нямаме никакви основания да смятаме, че нещата няма да ескалират както се върви по този начин. То отведнъж се случват нещата, спомняте си и преди. Вярно, ние сме с политически борд и с валутен борд, но това е едно правителство под попечителство, погледнете доклада на Европейската комисия. Отношението към това правителство, което много се гордее, че е европейското правителство, че едва ли не е вкарало България в Европа, а то използва една инерция, която беше от наше време, отношението на Европа е като към едни изоставащи ученици, които нямат капацитет. Дават се оценки за старание и много се стараят, но няма никакви резултати, няма никакво старание.
Водещ: Добре. Обаче политическият смисъл на вота е, че алтернатива в дясно има обаче в момента тази алтернатива в момента се нарича ГЕРБ. Тя е извънпарламентарна и господин Митов, вие като представител на ДСБ подкрепяте вот, който всъщност по някакъв начин обслужва и ГЕРБ.
Даниел Митов: Не, ние инициираме вот, ние не само го подкрепяме, ние инициираме вот. Дали обслужва този вот ГЕРБ, аз не бих могъл да кажа с толкова голяма категоричност. Истината е, че десницата има капацитет за управление. Всяка от партиите вдясно върви по някакъв свой път и следва своя идентичност, но аз мисля, че когато се стигне до там да говорим за реално управление на държавата няма как десницата да избяга от тази отговорност, тя има капацитет. Аз мисля, че след следващите избори ще има фактическата възможност да осъществи този свой капацитет. Що се отнася до доклада на Европейската комисия господин Сотиров много правилно отбеляза, че на нас се гледа, на това правителство се гледа като на…
Водещ: Бавноразвиващо се.
Даниел Митов: … корумпирано, като на правителство, което не успява да се справи с тази корупция и с организираната престъпност. И на два пъти вече Европейската комисия показва, атакува връзката между правителството и бизнеса на Васил Божков- Черепа, ако искате. Става въпрос за безмитните магазини, които отдавна говорим, че трябва да бъдат, от ДСБ отдавна говорим, че трябва да бъдат закрити, имаше и такъв законопроект от наша страна внесен, а ето сега Европейската комисия им го казва на управляващите. Също така и инфраструктурните проекти, където са най-големите интереси на Васил Божков. И спирането на парите по оперативна програма “Транспорт” са катастрофа, това е катастрофа. За втори път вече Европа ни спира пари и то заради корупция, заради корупционни схеми. Първият път беше по програма САПАРД, когато разследващият орган на Европейския съюз ОЛАФ разкри злоупотреби в размер на около 7.5 милиона евро, чрез които спонсорът на президента, Людмил Стойков, пернишкия бизнесмен небезизвестен, беше буквално неправомерно и нецелево усвоил. Тези пари се върнаха в бюджета на Европейския съюз от бюджета на държавата, тоест ние с вас и всички български данъкоплатци платихме тази злоупотреба, след което съдът не успя да осъди Людмил Стойков. Буквално над него беше разтворен политически чадър и беше предпазен от последствията от тези злоупотреби. Това се случва постоянно, това се случва с всичко, което виждаме.
Водещ: И затова след това президентът предложи такива дарения да бъдат ограничени по някакъв начин. Много смешно беше. Господин Сотиров, дайте да се върнем обаче, да оставим правителството настрана. Алтернативата на управление вдясно да речем е и във вашите две партии. Да започнем от това как върви реформата в СДС. Имате ли формула, въпросите са и към двамата, не знам дали ДСБ има реформа, там се съмнявам, че искате да реформирате нещо, но това си е мое мнение. След това каква е формулата според вас освен ГЕРБ, очевидно ще има и една друга част, две десници си представяме на следващите избори, тази втората десница, която е извън ГЕРБ, каква е формулата за нея?
Иван Сотиров: Първо, ГЕРБ е по-скоро един чисто прагматичен проект. Надявам се след членството в Европейската народна партия (ЕНП) това да подейства позитивно и ГЕРБ да се оформи като един действително ценностен проект с един по-десен профил. Защото засега там има и хора, които откровено са свързани с БКП, БСП, със стари служби, има разбира се и хора дясномислещи, но общото, което ги свързва е прагматизмът, а не някаква ценностна цел.
Водещ: Милиционери и олигарси в някакъв смисъл.
Иван Сотиров: Нека да не правим толкова остри квалификации…
Водещ: Да, хубаво.
Иван Сотиров: …защото може да се наложи с поне част от тези хора, ако не с всички и ли дай боже с един по-добър вариант от това, което е сега, да (…).
Водещ: С един по-добър Бойко Борисов. Добре.
Иван Сотиров: И с един по-добър ГЕРБ защо. Нека да вярваме и да помагаме, когато една организация иска да се покаже в по-добра светлина. Да не се получи това, което се получи с НДСВ, да бъдат тласнати зорлем.
Водещ: Вие сте прав, иронията от време на време…
Иван Сотиров: И нека да се опита, да. Трябва да бъдем критични, но трябва все пак да съзнаваме, че основните ни политически опоненти са хората, които днес управляват страната.
Водещ: Да, безспорно.
Иван Сотиров: Сега дясното още се води, в СДС се води един активен дебат, надявам се дори да е по активен и по-открит да бъде открит дебата в самата партия, включително и хората, които са наши съмишленици, да знаят точно какво се дебатира и какви са вариантите за реформиране на СДС. Моето виждане, защото още няма единна позиция, има различни тези, моето виждане е, че възможността дясното и СДС, ако не говорим високопарно базовата политическа сила вдясно, но тази исторически, от която тръгва всичко…
Водещ: Да, от историческа гледна точка, да.
Иван Сотиров: …е връщането към единна, силно плуралистичен политически субект. Централизацията е това, което нанесе най-тежки поражения в дясното политическо пространство. Дали, ако говорим за интегриране, дали ще бъде на отделни хора, дали ще бъде колективно включване в СДС като политически проект, това може да стане само, когато има много силна вътрешна демокрация. Винаги съм пледирал на всички конференции, че трябва да има силен Национален съвет, който да бъде колективен орган, не става въпрос за връщане на коалицията отпреди 1997 година, но СДС беше най-силен, когато имаше силен Национален координационен съвет. Председателят беше пръв между равни, той дори нямаше право на глас и той изразяваше колективната воля. Един силен колективен орган създава гаранции за хората, че никой не може еднолично да злоупотреби, да си прави собствени политически проекти и да си прави собствени листи, защото каквото и да се говори за мен най-силната индикация, че една политическа партия е демократична, когато на всички нива, на национално, на областно и на общинско, има силни колективни органи.
Това е заложено във философията на устава на СДС, но има крачка, която трябва да се извърви, защото практиката показва, че всеки лидер, който идва, отрича практиките по времето на Иван Костов, но горе-долу всеки се стреми, това е човешко, всеки, и аз да съм, сигурно, ако ми разрешава устава, ще се стремя да налагам своята воля.
Водещ: Доколкото разбирам,
айде ще се изразя малко сложно, мултилатерален десен проект, който има много субекти, които са обединени в идеята, че трябва…принудени са да…
Иван Сотиров: Да, СДС преди да стане единна партия, действаща като единен политически проект, само че с много фракции, много идейни течения, да ги наречем. Имаше място за всяка фигура ярка политическа, която изразява свое мнение, независимо дали то се харесва или не. Ако /…/ никой не можеше никой да отстрани ей така, както след това се случи във времето.
Водещ: Господин…
Иван Сотиров: Само с това ще приключа. Големите разцепления, изключвам персоналните амбиции, но големите разцепления дойдоха поради това, че когато се централизира един модел, когато ти в тази партия застанеш против действащото ръководство, дали ще бъде национално, общинско или областно ниво, ако ти загубиш битката, за теб няма бъдеще. Ти знаеш, че ти е отрязана главата и ти тръгваш да търсиш друго политическо поприще и затова започна голямото реене при централизацията. И парадоксът е, че авторите на единната партия, които я създадоха, след това я разцепиха по необратим начин.
Водещ: Аз сега се сещам, че единствената формула за решаване на този проблем е губещите от вътрешнопартийните битки да имат място в самата партия, но това е друга тема. Г-н Митов, вие сте най-твърдото ядро вдясно, поне така изглежда ДСБ, смятате ли, че е възможно мултилатералния проект, както аз го кръстих току-що?
Даниел Митов: Знаете ли, за мен най-голямото проклятие на десницата в последно време, в последните години е думата “обединение”. За мен истинската, ключовата дума е “взаимодействие”, а това е… можем да го наречем и мултилатералният проект. Що се отнася до подобен проект, мисля, че по време на местните избори, особено в София, стана ясно, че десницата по някакъв начин започва да напипва формула, по която може да взаимодейства трудно.
Водещ: Аз ще ви дам пример как стана това. Аз присъствах на митинга на Мартин Заимов, един от митингите и дойде един човек и попита – колко са от нашите и колко са от техните. Ставаше дума за СДС и за ДСБ.
Даниел Митов: Да, разбира се. Защо се учудвате от подобен въпрос, няма нищо лошо в това. ЦСУ и ЦДУ в Германия се взаимодействат от десетилетия по този начин.
Водещ: Добре, аз ще ви задам по друг начин въпроса, макар че…Знаете ли кой е бил най-популярният въпрос в Средновековието? Колко дявола могат да се съберат на върха н една игла? Колко партии в дясно могат да си взаимодействат на една игла, защото толкова е територията в момента, която се дели?
Даниел Митов: Колко според вас са реално съществуващите партии вдясно, г-н Петров?
Водещ: Реално съществуващите като представителство в парламента и като извън парламента.
Даниел Митов: Не, реално съществуващите.
Водещ: Реално съществуват четири-пет.
Даниел Митов: Аз мисля, че партии в този формат могат да си взаимодействат. Разбира се, всяка една от тях има собствена идентичност, свой дневен ред, който в определен дебат може да бъде кристализиран, изчистван и така нататък. Взаимодействието е възможно, но нека да дойде времето за това. Аз честно казано…, често в България политици са ставали жертва на подобни прибързани хипотези, формули, фикции създадени за бъдещето. Трябва да се извърви път. Говорехме за ГЕРБ. Аз ще бъда малко по-остър от г-н Сотиров по отношение на ГЕРБ. Ние гласувахме на последното бюро на Европейската народна партия (ЕНП) “въздържали се”, което до голяма степен от наша гледна точка е доверие в аванс по отношение на ГЕРБ. Но не се, как да кажа, не спестихме нашите опасения в тази посока. Наистина в ГЕРБ е пълно с хора, които не принадлежат на десницата. Говоря за сътрудниците на Държавна сигурност, бившите ченгета. Нормално е да искаме нещо подобно от ГЕРБ. Това е фундамент, върху който десницата е стъпвала от началото на прехода. Не може подобни хора да влизат през партията.
Водещ: Може, ако това беше изискване на ЕНП, ГЕРБ нямаше да бъде приета, но очевидно наличието на ченгета в ГЕРБ не е причината…
Даниел Митов: Напротив, ЕНП разбира този наш аргумент. Въпросът е, че ЕНП по своята същност не е чак толкова хомогенна организация, колкото ние си я представяме. В крайна сметка в нея членуват най-разнородно партии.
Водещ: Моля ви се, само да не разцепваме и ЕНП.
Даниел Митов: Е, не става въпрос за разцепване, не. Става въпрос за следното. В нея членуват и партии като тази на Клементе Мастела, който до вчера беше в управлението, лявоцентриското управление на Романо Проди в Италия. Спомнете си партията на Бъсеску, която беше член на Социалистическия интернационал. След това стана член на ЕНП. Нека да бъдем по-точни. Това не е гаранция за някаква идентичност чак толкова сериозна. Просто да си даваме сметка, че в България има ценностен и традиционен фундамент, на който десницата винаги е стъпвала и ние трябва да сме по-взискателни към това.
Водещ: Добре, виждам, че г-н Сотиров иска последна реплика, защото и без това скоро прескочихме времето.
Иван Сотиров: Вижте, имаше една сентенция – Борба за /…/ пълно унищожение на света. Ако бъде пренесена към дясното /…/ до пълното й ликвидиране, ще бъде точно. Най-опасно е извеждането на обединението, както едно време беше единството като самоцел. Това трябва да бъде средство за реализиране на основни принципи и идеи на един добър управленски проект. Аз мисля, че има капацитета, има хората, има едно необходимо, но не достатъчно условие, има четири-пет лица, които показаха във времето, че тяхното лично честолюбие е над реализирането на определени политически приоритети и ценности. Ако тези лица, някои от тях намериха сила, ако всички намерят сила в подходящия момент да се оттеглят след, така скоро, без много да умуват и да чакат в последния момент. Аз мисля, че това е необходимото условие да се случи нещо в дясно. От там нататък не съм привърженик на единните партии, силно централизирани. Може и една по-плуралистична структура да работи. Аз лично не виждам разделение. От 1990 година съм в СДС. Дълги години съм бил председател на общинска организация. Аз с тези хора като се срещна за много от тях не знам, не ги питам точно вя коя партия са. С тези хора не виждам никакви различия и те не питат кои са нашите, кои са вашите. Може би в други формати се пита. И на всички тези хора им е неприятно, че това се случи.
Водещ: Добре, аз се виждам, че виждам усмихнати лица на СДС и на ДСБ, които си говорят доста по-добре, отколкото преди. В това има оптимизъм. Съжалявам, че не можем да говорим повече, но разговорът ще го продължим извън студиото. Дами и господа, чухте позицията на Иван Сотиров, депутат от СДС и зам.-председателят на ДСБ Даниел Митов. Това беше всичко за днес. Вие слушахте “Рикошет”. С вас беше Илия Петров.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...