Даниел Митов: Демокрацията предполага избор

Водещ: Продължаваме с темата за кметския, за местните избори, за кметския вот наесен. Ще следи ли през седмицата предаването сте видели, че е драматична ситуацията почти навсякъде в страната. А сега при нас в студиото е г-н Даниел Митов, зам.-председател на Демократи за силна България. Здравейте! Много страсти около взаимоотношенията ви със СДС в София. Водят ли се преговори, не се ли водят? Ще има ли единна кандидатура? Не само в София, но като че ли тук е особено интересна и актуална тази тема.
Даниел Митов: Разбира се, темата за местните избори става все по-актуална с напредване на времето. А страстите се разгарят, но аз мисля, че емоцията трябва да стъпи на някакъв тип рационално решаване на проблемите. Много разнопосочни сигнали идват напоследък от страна на СДС и аз не зная, зная само, че в ДСБ и специално в ДСБ-София, което е вълнуващата тема в случая, е, че има много сериозна воля за това да се работи със СДС. А, но проблемът е в това, че…
Водещ: Дори и към момента не е пропаднала възможността за общ примерно десен кандидат в София?
Даниел Митов: О, не вижте, значи ДСБ онзи ден излезе с, ДСБ-София онзи ден излезе с категорична позиция за това, че продължава подготовката за местните си избори самостоятелно. А и това беше продиктувано от две неща. Първо от срещата на г-н Пламен Юруков с кмета г-н Бойко Борисов, в което бяха дадени ясни сигнали за съгласие, за общо участие на, на, и подкрепа на Бойко Борисов на изборите,общо коалиционно участие, обща листа.
Водещ: Пламен Юруков беше вчера при нас и каза, че разговори текат. В смисъл, има разговори и с ГЕРБ, има разговори и с ДСБ. Не е взето окончателно решение. Възможностите са отворени. Сега не каза този път проценти, за разлика от предишните изявления, че повече от 50% при нали кандидатурата за Бойко Борисов, но според него възможностите са отворени. За вас вече няма отворена възможност за СДС.
Даниел Митов: Ами, според мен позицията на ДСБ-София беше абсолютно категорична. След тази въпросна среща на г-н Пламен Юруков с Бойко Борисов и изявленията им за това, че ще вървят заедно на избори, че ще правят обща листа, че са дискутирали политиката на 20 годишна програма за управлението на София, а след, което ДСБ-София потърси многократно контакти с ръководството на СДС-София като последното имитираше желание за някакъв вид преговори.
Водещ: Трима зам.-председатели на СДС-София са се явили на преговори с председателя на ДСБ-София.
Даниел Митов: Аз в интерес на истината не зная кой точно се е явил на разговори…
Водещ: Цитирам ви пак думи от СДС, които са дошли.
Даниел Митов: Разбира се, да. Въпросът е в това, че доколкото зная аз тези хора не са били упълномощени да преговарят, а ние вече имаме горчив опит от протакането на преговори. Става въпрос за президентските избори, когато по един или друг начин изпаднахме в дребнотемие и уточняването на технологията на преговорите затова кой, кой ще е кандидата, ще има ли общ кандидат. По тази начин се изгуби много ценно време, което не даде възможност за истинска, за определяне на истинската политика, за разговор за политика.
Водещ: Проблемът, разбирам от думите ви е, основният проблем е, че СДС-София е преговаряло с Бойко Борисов.
Даниел Митов: Разбира се.
Водещ: СДС е преговаряло с Бойко Борисов, постигнало е някакви така договорености,някакъв резултат и това е причината вие да се дистанцирате и да се оттеглите.
Даниел Митов: Точно така. Точно така.
Водещ: Принципна позиция срещу, срещу ГЕРБ или срещу Бойко Борисов?
Даниел Митов: Принципна позиция разбира се срещу Бойко Борисов. Ние сме казали отдавна отношението си към него.Заявили сме го и сме заявили, че няма начин да подкрепим лицето Бойко Борисов в София. А в същия момент Демократи за силна България, структурите из страната на много места успешно работят с хора от ГЕРБ.
Водещ: Не е ли липса на принципност това? В София сте противници, в Пловдив сте партньори.
Даниел Митов: Ами аз, както току що казах, ние правим един вид разделение между лицето Бойко Борисов и партията ГЕРБ.
Водещ: Какво е разделението? По какво са различни те?
Даниел Митов: Ами значи в ГЕРБ при всички положения има хора, достойни, нормални, хора демократи, с които може да се работи, с които има начин да се гради обща визия и обща политика.
Водещ: Бихте ли ги назовали тези хора?
Даниел Митов: Ами аз по-скоро бих оставил това на времето, защото, защото…
Водещ: Твърдите, че ги има.
Даниел Митов: Разбира се, че ги има.
Водещ: Има хора демократи, хора с дясно мислене, близки до вашите идеи.
Даниел Митов: Разбира се, че ги има. Има ги и в ГЕРБ. Преди, преди няколко дена ДСБ-Пловдив общ кандидат за кмет на Пловдив, заедно с ГЕРБ и ВМРО.
Водещ: Аз точно това ви питам. Дали тази позиция е принципна.
Даниел Митов: Точно така.
Водещ: В Пловдив ги има тези хора, близки до вашите идеи, в София не ги виждате?
Даниел Митов: Ами знаете ли, основната разделителна линия …
Водещ: Нали не е разделение София-Пловдив?
Даниел Митов: Не разбира се. Не е класическото разделение София-Пловдив и някакъв местен шовинизъм. Въпросът е в това,
че в София ние не бихме могли да подкрепим Бойко Борисов поради няколко прости причини. Първото, което е Бойко Борисов е човек, който не принадлежи на българската десница и ние това сме го казвали много пъти. Българската десница в самата си същност е антикомунистическа, а и самият факт, че Бойко Борисов е бил член на комунистическата партия, човек от най-близкото обкръжение на Тодор Живков, участник в…
Водещ: Бил му е бодигард. Знаете, че човек търпи така еволюция в мисленето си, в идеите си. Много хора претърпяха еволюция по време на прехода.
Даниел Митов: Аз не зная дали става въпрос за еволюция?
Водещ: Не съм адвокат на Бойко Борисов, просто изясняваме, изясняваме вашата позиция.
Даниел Митов: Естествено. Но честно казано, понякога подобна еволюция може да се окаже просто добре прикрито, добре прикрито лицемерие. Аз лично не вярвам в подобна, в еволюцията точно на този човек, тъй като той си остава един от най-близките хора на Георги Първанов. Ние съвсем ясно има подобни сигнали. Той по никакъв начин не пое, не зае никаква позиция, когато ставаше въпрос за досието на, на президента Първанов, след което на учредяването на партията ГЕРБ, Бойко Борисов категорично забрани на своите хора да говорят по темата Георги Първанов. Каза, че това е негова лична тема.
Водещ: Добре още една, още едно така сериозно разминаване между вашата оценка и тази на СДС, защото Пламен Юруков в нашето студио преди две седмици, мисля, обясни, отново намери разлики между Бойко Борисов и ГЕРБ. Само, че неговото обяснение беше, че с Бойко Борисов може да се работи, защото той е десен. Голяма част от партията ГЕРБ е лява. Вие току що, от думите ви пък разбрах, че вие с Бойко Борисов правите разделението. С Бойко Борисов не може да се работи, но партията ГЕРБ има близки до вас, сходни до вашите идеи.
Даниел Митов: Очевидно нашите структури по страната, структурите на Демократи за силна България на места намират хора в ГЕРБ, с които могат да работят и тъй като те имат пълната свобода за това да формират местни коалиции и местна политика, а аз правя извода, че такива хора има. А докато в София само погледнете каква беше първата, какво беше първото действие на Бойко Борисов като кмет. А това беше да освети с прожектори паметника на съветската армия. Ако това е синьото, синя София на Бойко Борисов, аз имам друго мнение.
Водещ: Твърдо отивате със собствен кандидат в столицата?
Даниел Митов: Ами знаете ли, аз имам много, много контакти със седесари, редови седесари, членове на СДС, хора, които милеят за тази партия и напоследък, разговаряйки с тях, в последните дни те ми казват-ние сме поставен пред избора да гласуваме за мутра в София и за Ахмед Доган в Кърджали.
Водещ: Добре, кой ще бъде този кандидат на ДСБ?
Даниел Митов: Аз нямам представа кой ще бъде този кандидат, решението…
Водещ: Партиен, близък до вашата партия, партиен член?
Даниел Митов: При всички положения трябва да е човек нормален, градски човек, демократ, който да управлява почтено София.
Водещ: Може да не е и партийна кандидатура.
Даниел Митов: Разбира се, че може да не е партийна кандидатура. Аз, моето лично мнение е, че ние трябва да предложим на тези хора, на десните хора в София, на демократите, на хората, които в началото на прехода бяха на “Орлов Мост” и помнят много добре откъде тръгна всичко. Ние трябва да им предложим достойна алтернатива.
Водещ: Алтернатива ли е това? Не се ли обричате сами на загуба за пореден път? Издигате кандидат, знаете, че всички социологически агенции, социологически данни какво показват в момента?
Даниел Митов: Демокрацията, демокрацията предполага избор. Ние имами категорична позиция по отношение на лицето Бойко Борисов и не можем да я променим.
Водещ: Добре, аз не питам, стана ясна вашата позиция за Бойко Борисови за подкрепа евентуално за него.Стана ясно, че това е невъзможно.Издигате собствен кандидат, това ми е въпросът?
Даниел Митов: Разбира се.
Водещ: Без да се коалирате с, към момента …
Даниел Митов: Ние няма да спрем да търсим партньор…
Водещ: Търсите партньор, но в момента няма.
Даниел Митов: Разбира се.
Водещ: Твърди сте, че ще издигнете собствен кандидат?
Даниел Митов: Трябва да издигнем.
Водещ: Той е обречен на загуба, ако се вярва на социолозите.
Даниел Митов: Ако се вярва на социолозите, предполагам, предполагам, че да, но нищо преди да започне конкретната кампания, преди да се знае кой е кандидата, преди да има някакво, някакво движение вече, съставена листа за общински съветници и всичко останало, преди да е почнала кампанията. Ние не можем да бъдем сигурни дали сме обречени на загуба. А всъщност аз смятам, че имаме шанс поне да окажем един достоен отпор на кмета Борисов в София, заради много неща. Не само…
Водещ: Победим ли е той? Победим ли е според вас?
Даниел Митов: Разбира се, че е победим. Няма човек в политиката, който да не е победим, а Бойко Борисов много, много бързо започва да губи темп. Вижда се, вижда се, че в управлението на София като кмет той е меко казано некомпетентен.
Водещ: Мислите ли са общински съветници, кандидатури за районни кметове? Пак ли ще бъдат чисто партийни, ваши?
Даниел Митов: Листата за общински съветници се очертава да бъде чисто партийна. Друг е въпросът, че ако се намерят партньори, ако има партии, които да подкрепят нашата кандидатура може да се стигне и до някакъв тип процедура за съставяне на обща листа, но аз лично не вярвам в това.
Водещ: Не вярвате.Не вярвате, не знам, но очертава се да не присъствате, според социологическите данни, не сме, не сме, нямаме така възможността да виждаме в бъдещето, но пак според социологическите данни, очертава се да нямате присъствие в…
Даниел Митов: Аз не зная кои са тези социологически данни, но ДСБ е трета политическа сила в София и това, това е от ясно по-ясно. Личи, личи на всеки избор.Така, че не знам коя е социологическата агенция, която дава подобни данни.
Водещ: Т.е. присъствие в общинския съвет.
Даниел Митов: Разбира се.
Водещ: Евентуално районни кметове.
Даниел Митов: Точно така.
Водещ: Дори и с цената да нямате…
Даниел Митов: Дори аз смея да твърдя, че на ниво районни кметове, преговори със СДС могат да се водят и и се водят. Много от хората по места и по районите имат подобна готовност и мисля, че, че контактите със СДС на подобно ниво не са прекъснати.
Водещ: А ситуацията във Варна. Там ще има ли общ десен кандидат?
Даниел Митов: Ситуацията във Варна е комплицирана. Аз не бих се ангажирал с категорично мнение дали ще има общ десен кандидат. Работи се в тази…
Водещ: Димо Гяуров подходящ ли е? За кмет на Варна?
Даниел Митов: Дали е подходящ ще решат хората във Варна.
Водещ: Не питам ви за вашето мнение. Вие сте зам.-председател на организацията.
Даниел Митов: Според мен това, което реши организацията ни във Варна ще абсолютно меродавно, а ние като национално ръководство ще им окажем нужната помощ, за да могат да се представят максимално добре. Аз се учудвам от друго нещо от разговорите на кмета Борисов с настоящия кмет на Варна Кирил Йорданов, който е бивш депутат от БСП и два мандата подкрепян вече като, подкрепян от БСП и в същия момент Бойко Борисов по един или друг начин иска да го припознае…
Водещ: Той поставя условия, в интерес на истината той постави условие тук в нашия ефир, постави условие за евентуална подкрепа на ГЕРБ срещу Кирил Йорданов, за Кирил Йорданов и условието беше да докаже, че няма никаква връзка с БСП.
Даниел Митов: Ама как така, той трябва да доказва нещо, което е абсолютно ясно, че е така. Кирил Йорданов има връзка с БСП и това е от ясно по-ясно. Той е излязъл от тези среди. Той два мандата вече е кмет на БСП.
Водещ: Добре, нека все пак разговорът не бъде концентриран върху Бойко Борисов. Значи във Варна споменахте, че е възможно евентуално да има общ десен кандидат. Защо моделът Варна не е приложим на други места в страната? Персонални ли са проблемите?
Даниел Митов: Разбира се, че е приложим. Приложим е моделът във Варна , приложим е и моделът…
Водещ: Натам ли ще върви ДСБ така в национален мащаб?
Даниел Митов: Разбира се ние нямаме никакво намерение да се, да се капсулираме, нямаме никакво намерение да, да оставаме като, като някакъв коректив от страни и, и да порицаваме всички.Трябва де се търсят партньори по отношение на различни политики, по отношение на тяхното провеждане.
Водещ: Кои са потенциалните ви коалиционни партньори така в национален мащаб?
Даниел Митов: В национален мащаб, все още може би е рано да се говори за потенциални партньори в национален мащаб. Аз мисля, че в СДС има потенциал.
Водещ: Това е едната възможност.
Даниел Митов: Да се разбира се…
Водещ: Не са изгорени всички мостове…
Даниел Митов: Това е най-естествената възможност. Аз обаче много се учудвам и съм буквално втрещен от позицията на СДС по повод Кърджали и тяхното решение да се подкрепи настоящия кмет…
Водещ: Няма все още решение…
Даниел Митов: Няма решение.
Водещ: Окончателно…
Даниел Митов: Но изказванията са в тази посока. Както и в Хасково има подобни, подобни признаци. Затова аз, моето, моето лично мнение е, че аз се надявам, че в СДС има здравомислещи хора, които просто няма да прекрачат тази граница. Няма да се обърнат към най-корумпираната и най-ужасяващата част от тази тройна коалиция.
Водещ: Възможност за единодействие със СДС, но в по-късен етап, на национален мащаб.
Даниел Митов: Разбира се, ако се окаже, че Христо Бисеров не е превзел СДС всъщност, защото такива са слуховете…
Водещ: Но не и конкретно за този вот в София. Това разбрах от думите ви.Общо взето ясна е ситуацията за ДСБ.
Даниел Митов: Точно така.
Водещ: Добре за кметския вот в София. Добре, благодаря ви. Даниел Митов беше наш гост, зам.-председател на Демократи за силна България.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...