Даниел Митов: В ДСБ не делим хората на стари и нови лица, а на можещи и неможещи

Водеща Силвия Величкова: Категорично без стари лица. Това е едно от посланията от интервюто, което имахме преди малко с Мартин Димитров от СДС: не просто Иван Костов и Петър Стоянов, но и останалите стари лица трябва да отстъпят място в опит да бъде обединена десницата. Как изглежда този процес през погледа на младия в “Демократи за силна България” Даниел Митов. Здравейте.

Даниел Митов: Здравейте.

Водеща: Твърде много очаквания има към новото поколение в дясното. Смятате ли, че искрено се върви към това обединение, какво показва вашата интуиция, вашата, така, вътрешна убеденост, ще има ли наистина обединение на дясното или просто това са жестове за след избори, за да се оправдае една загуба?

Д. Митов: Аз мисля, че не е характерно за дясното да прави просто някакви жестове, които да са жестове по популистки или просто жестове, които целят събирането на симпатии. Ако има подобна заявка, то тя е искрена. Въпросът е как тя се осъществява и какво именно се влага в тези намерения за някакъв тип диалог, някакъв тип отваряне.

Водеща: Какво всъщност според вас събира определението нови лица, за да сме наясно и ние, слушателите ви, към какво се насочвате двете партии.

Д. Митов: Понятието нови лица за мен е било винаги малко трудно за разбиране, не за друго, а защото аз не смятам, че в политиката изобщо има нови и стари лица, има можещи и не можещи хора, както няма и млади, и стари. В друго нещо е разковничето в тази ситуация. Разбира се, трябва да има хора, които да трупат опит. Разбира се, трябва партиите в дясно да обновяват своите говорители и да се чуват и по-различни тези. Въпросът е в това как подхождат самите партии една към друга и в това на каква основа се обединяват. Ние всички знаем, че навремето СДС се раздели на две и проектът ДСБ бе започнат от факта, че реално голяма група от хора, десни избиратели просто не се чувстваха вече политически представени.

Водеща: Всъщност, г-н Митов, СДС се раздели на много, не на две, не забравяйте, че и Стефан Софиянски направи партия, Евгений Бакърджиев направи партия, това бяха лицата на СДС през 1996 година.

Д. Митов: Да, разбира се, това бяха лицата, които…

Водеща: Т.е. много на две.

Д. Митов: Именно, но виждаме, че тези хора, които бяха фактори навремето, сега лека полека започват да губят своята тежест. Двата центъра на автентичното дясно се запазиха и те се знаят кои са. Това са СДС и ДСБ. Оттам нататък стои въпросът как водим диалог помежду си, защото дори и г-н Софиянски да дава пространни интервюта, дори и г-н Бакърджиев да го прави, аз не смятам, че вече някой приема насериозно ролята им като фактори в дясно, не смятам, че това по някакъв начин може да влияе на процесите в дясно.

Водеща: В каква степен вече се прави нещо реално за дясното обединение или все още сме на етап заявки и очаквания на партийни форуми, които да определят каква ще е следващата насока. Питам ви конкретно и за ДСБ. И още нещо: доколко искрено Иван Костов се оттегля от партията. Не зная дали сте слушал интервюто с Мартин Димитров, но от СДС очакват да видят дали няма да се случи така, че през септември низините много да искат Иван Костов и той да остане.

Д. Митов: Ами вижте това е труден въпрос за отговор в момента, не за друго, а защото наистина дебатът беше току-що отворен. Дебатът бе отворен след края на изборите, цялото ръководство е в оставка, както знаем и самият Иван Костов е в оставка.

Водеща: Да.

Д. Митов: Дебатът за това дали Иван Костов ще бъде лидер, в каква роля и т.н. предстои. Аз лично смятам, че Иван Костов е човек, в когото е инвестирано прекалено много, той знае… той може би е единственият човек, който наистина умее да реагира на политическите процеси в държавата най-адекватно, човек, управлявал държавата и познаващ нейната структура, нейната машина, най-добре и той може да бъде извънредно полезен. Не е тайна за никого, че голяма част от избирателите на ДСБ гласуват персонално за него. Затова смятам, че ролята на Иван Костов в политиката… има я, тя е заявена и е категорична. А оттук нататък вече всичко е в процес на дебат вътре в самата партия, както и на лично решение на самия Иван Костов, разбира се. И смятам, че не бива да продължавам да говоря за това, тъй като все пак мога да навляза и в ролята, говорейки от негово име, което не бих искал.

Водеща: Така, но… да разбирам, че не изключвате възможността Иван Костов да остане на върха на ДСБ.

Д. Митов: По никакъв начин не изключвам подобна възможност.

Водеща: Това според нас би ли торпилирало разговорите със СДС, които искат начисто да започне разговорът за обединението.

Д. Митов: Аз не мисля, че разговорите за някакъв тип сътрудничество могат да бъдат основавани само на базата на това кой стои начело. Въпросите за сътрудничество в дясно със СДС са, по-скоро би трябвало да са на някакъв тип принципна основа, на тип отношение към определени политически субекти – отношение към новопоявилата се ГЕРБ, отношение към ДПС. Трудно можем да… политика се прави базата на подобен подход. Това кой стои начело, мисля, че не е чак толкова важно. Важно е…

Водеща: Дано така да мислят и колегите ви от СДС обаче.

Д. Митов: Ние пък имаме подобни разбирания, имаме разбирането, че ако ние нямаме обща позиция, на базата на която да оценяваме останалите политически субекти, както се случи през 2001 година, голяма част от СДС беше готова да колаборира с НДСВ. Това беше проблемът тогава. Ние заявихме категорична позиция за това, че НДСВ не е дясно, за това, че НДСВ е креатура, която впоследствие ще отиде да управлява с БСП, както се и случи. В момента същото се случва и с така наречения проект ГЕРБ. Отношението към него е много важно. В СДС текат процеси, които са двустранни, разбира се.

Водеща: Да, там има … точно така, има всичко.

Д. Митов: Много зависи от това какво ще се случи там и коя позиция ще надделее. Също така отношението към ДПС. Трудно мога да кажа, че съм чул категорична, ясна позиция от страна на СДС към ДПС.

Водеща: Разбирам. Това ще са изходните точки, от които вие тръгвате към този диалог, който изглежда ще е дълъг и продължителен. Финален въпрос. Той е личен предполагам, че, така, няма да се налага да изразявате партийна позиция. Вижте ли себе си на лидерска позиция в обединеното дясно?

Д. Митов: Зависи какво разбирате под лидерска позиция. Аз лично за себе си зная, че съм човек, който винаги ще работи за “Демократи за силна България”, човек, който е от дълго време вече в тези процеси, и не зная как мога да се видя на лидерска позиция. Зная само едно, че бъдещето, т.е. предстоящите дебати вътре в самата партия, диалогът, който е отворен, може да реши много неща. Аз бих помагал в каквото и да е качество и спрямо това, което моментът налага.

Водеща: Отворен финал за разговора в дясното, преди това и за лявото.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...