Даниел Митов: Вършени са невероятни безобразия

– Какво е личното ви отношение към забраната за демонстрации пред народното събрание? Как гласуваха депутатите на ДСБ? Единодушни ли бяха?

– Няма подобна забрана. В случая става въпрос за текстове, определящи зони за сигурност около сградите на основните институции. Във всяка демократична държава има подобни зони, които варират от 3 до 7-8 метра около сградите. Досега това важеше само за Народното събрание, докато в момента към него се прибавят Министерски съвет и президентството. Като това по никакъв начин не ограничава правото на протест на гражданите в останалата част от площадното пространство.
В крайна сметка голяма част от историята и романтиката на българската десница е свързана с митингите и няма десен политик в България, който би си позволил да гласува за ограничаване правото на граждански протести и демонстрации.

– Истинската, а не зрелищната и клюкарска политика предполага решения на най-важните задачи пред страната и обществото. Сега най-важната задача пред България е излизането от кризата. Готви ли ДСБ решение на тази задача? Ще има партията план за излизане от кризата? Кога ще се появи той?

– България тепърва навлиза в доста тежък икономически период. Задава се драматично увеличение на безработицата. Няма и не се очертават сериозни пробиви в усвояването на евросредства. Големи икономически играчи понасят сериозни загуби и могат да повлекат и други със себе си. Тази ситуация е до голяма степен наследена, но така или иначе правителството има пред себе си голямо предизвикателство, което се нуждае от нов антикризисен план.
Ние постоянно се опитваме да водим този разговор с правителството. И сме се насочили към изработването на такъв план, който да включва конкретни мерки. В същия момент полагаме усилия за оформянето на конкретни реформаторски стъпки в най-чувствителните сфери на държавна намеса. Най-хубав пример в това отношение е подписаният между парламентарните групи на ГЕРБ и Синята коалиция меморандум за съгласие за структурна и финансова реформа в сферата на здравеопазването.

– В кои отрасли ДСБ би могла да предложи по-добра политика от тази на Бойко Борисов. Къде според вас сегашната власт е направила (ако е направил) най-много грешки? Къде най-вече би трябвало да бъде поправяна?

– За грешки може да се говори, след като се видят ефектите от конкретни действия. Мисля, че все още е рано за това. Иначе ДСБ винаги сме имали самочувствието на партия с много сериозен управленски опит и реформаторски потенциал.
Има нещо обаче, което притеснява сериозно, а именно липсата на резултати, когато става въпрос за търсене на отговорност от правителството на Станишев. Една от причините да се инвестира толкова обществено доверие в ГЕРБ и персонално в Бойко Борисов е именно обещанието за възстановяване на баланса на справедливост. Нещо, което поне до момента не се случва. Притеснява ни комфорта, в който тънат Ахмед Доган и Румен Петков.

– ДСБ ще си взаимодействате ли със СДС при изготвяне на план за излизане от кризата? Ще бъде ли това общ план на Синята коали-ця, или ще си е само на ДСБ?

– СДС също разполага със своя експертен потенциал и разработва конкретни мерки. Разбира се, че когато трябва нещо официално да се предложи на управляващите, то се съгласува предварително в рамките на Синята коалиция.

-През изминалите седмици и дни се случиха няколко не съвсем очаквани, показателни и зрелищни събития -провалът на Желева, задържането на “Наглите”, караниците между известни личности – Бойко Борисов, Слави Трифонов, Волен Сидеров, Яне Янев. Имат ли тези събития обща основа? Какво всъщност показват те?

– Сигурно по-абстрактната мисъл би могла да открие общ знаменател между тези събития. Аз самият имам някои идеи в това отношение, но по-важното е, че по естество това са различни събития и показват различни неща. В случая на Яне Янев и Волен Сидеров имаме пълна липса на елементарно човешко достойнство – готовност да тъпчеш и да бъдеш стъпкан. Мисля, че всички разбраха какво представлява Слави Трифонов. А колкото до “Наглите” – чудесно е, че бяха заловени, а сега очакваме, по думите на ген. Атанасов, резултати в битката срещу най-наглите – престъпниците, облечени във власт.

– Европейският комисар Дирк Анер предупреждава, че ако до края на януари не бъдат представени надлежни доклади за правилното изразходване на европейските инвестиции може да бъде спряно финансирането на цялата оперативна програма “Околна среда”. Знаете ли колко пари може да изгуби България, ако това се случи? Предупреждавате ли Бойко Борисов?

– Загубеното доверие винаги се връща трудно. Вършени са невероятни безобразия по отношение на европейските фондове и занапред ще излизат, сигурен съм, още разкрития. Зная, че екипът в Министерството на околната среда полага много усилия, за да подреди заварената ситуация и да започне нормалното и ефективно усвояване на парите по ОП “Околна среда”. Имат всички шансове това да се случи, ако подходят достатъчно динамично и правилно.

– Има мнения и обвинения, че хора на ДСБ участвав във властта, без да поемат отговорност за нея. Какъв е вашият отговор на тези обвинения?

– Хората в ДСБ никога не са бягали от отговорност. Тъй като обаче правителството е на ГЕРБ, кабинетът не е коалиционен, те решават с кого и къде да работят, като сами подчертават, че ГЕРБ носи отговорността изцяло. Още повече че хора като Ев-докия Манева и Константин Димитров са доказани експерти и професионалисти, които могат да бъдат само от полза на това правителство.

– Има ли някаква вероятност за бъдещо коалиционно споразумение с Бойко Борисов и участие във властта с министерски постове? При какви условия това би могло да се случи?

– Засега ние изпълняваме това, което сме обещали – да играем ролята на коректив на управлението. Да даваме експертиза и да предлагаме мерки по конкретни политики и казуси. Дали ще се стигне до различна ситуация, е трудно да се прогнозира, и решение за влизане в коалиционен кабинет може да се вземе само когато такъв въпрос е актуален и при внимателна оценка на ситуацията.

– На последната си пресконференция поискахте премиерът да оттегли подкрепата си за г-жа Плугчиева като кандидат за вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие. Защо?

– След разкритията на министър-председателя, че умишлено е укривана и не е отговаряно на кореспонденция с Европейската комисия, мисля, че не са нужни много обяснения. Г-жа Плугчиева стана вицепремиер в правителството на Станишев с претенцията да подобри комуникацията между Брюксел и София и да координира усвояването на европейските фондове. Не само че това не се случи, но се оказва, че умишлено е блокирана такава комуникация, за да могат да си продължат някои от схемите на ДПС. И отговорността в случая трябва да бъде адресирана именно към г-жа Плугчиева. Необяснимо е за нас как Бойко Борисов дава доверие на човек, пряко отговорен за тежката ситуация с европарите. Необяснимо е също така и с оглед факта, че г-жа Плугчиева принадлежи на левицата като политическа ориентация. А също така тази подкрепа е необяснима с оглед професионалните качества на г-жа Плугчиева, дали с лесовъдното си образование е най-подходящият човек, на когото да се дават референции за подобен пост.
Още повече че по нейно време, като зам.-министър на околната среда, отговаряща за горите, през периода на правителството Сакскобург-готски, беше въведена престъпната практика със заменките на гори. Как можем да очакваме от такъв човек да въвежда и прилага практиките на свободния пазар в ЕБВР.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...