Даниел Митов: България се превърна в проводник на руско влияние в Европейския съюз

София. Българското правителство и президентът много допринесоха за това България да се превърне в проводник на руско влияние в Европейския съюз. Това каза пред Агенция “Фокус” заместник-председателят на ДСБ Даниел Митов. Днес партията излезе с декларация, с която настоява президентът Георги Първанов да свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) във връзка с ескалацията на конфликта в Южна Осетия. Митов посочи, че България трябва да прецени как военните действия в Южна Осетия ще повлияят върху отношенията между България, НАТО, Европейския съюз и Русия. Според него българската страна трябва заеме ясна и категорична позиция. Такава може да се изработи на заседание на КСНС.
Митов припомни, че България е член на групата за приятелство с Грузия в НАТО. Поради това България трябва да бъде медиатор в отношенията между Грузия и Алианса, но това е пропуск на българската дипломация. Освен това – българският посланик в Грузия е със специален статут. “Има начин България за влияе от тук нататък както за разширяването на НАТО, така и разширяване не своето влияние, особено в Черноморския регион, от който е и Грузия”, заяви Митов.
Заместник-председателят на ДСБ коментира, че едва ли българо-руските енергийни споразумения ще бъдат ревизирани след приключването на военните действия. Причината е проруската ориентация на правителството. По думите на Митов – правителството се “снишава” за пореден път и отказва да обяви Русия за агресор.
Цветана ГЕОРГИЕВА

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Радан Кънев за Шенген: Заложници сме на бързорастящата...
Няма никаква формална или законова причина за отказ на приемането на България и Румъния...
Кристина Петкова: Не сме забравили нито един от...
Намирам поредното вето на президента Румен Радев за срамно и унизително. Срамно е, защото...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...