Даниел Митов: България се превърна в проводник на руско влияние в Европейския съюз

София. Българското правителство и президентът много допринесоха за това България да се превърне в проводник на руско влияние в Европейския съюз. Това каза пред Агенция “Фокус” заместник-председателят на ДСБ Даниел Митов. Днес партията излезе с декларация, с която настоява президентът Георги Първанов да свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) във връзка с ескалацията на конфликта в Южна Осетия. Митов посочи, че България трябва да прецени как военните действия в Южна Осетия ще повлияят върху отношенията между България, НАТО, Европейския съюз и Русия. Според него българската страна трябва заеме ясна и категорична позиция. Такава може да се изработи на заседание на КСНС.
Митов припомни, че България е член на групата за приятелство с Грузия в НАТО. Поради това България трябва да бъде медиатор в отношенията между Грузия и Алианса, но това е пропуск на българската дипломация. Освен това – българският посланик в Грузия е със специален статут. “Има начин България за влияе от тук нататък както за разширяването на НАТО, така и разширяване не своето влияние, особено в Черноморския регион, от който е и Грузия”, заяви Митов.
Заместник-председателят на ДСБ коментира, че едва ли българо-руските енергийни споразумения ще бъдат ревизирани след приключването на военните действия. Причината е проруската ориентация на правителството. По думите на Митов – правителството се “снишава” за пореден път и отказва да обяви Русия за агресор.
Цветана ГЕОРГИЕВА

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Войната не е мир!
ПП-ДБ призоваваме – нека наричаме нещата с истинските им имена. Войната не е мир....
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ
Потвърждава позицията на ръководството и ПГ на ПП-ДБ да не се подкрепи проектокабинет на...
Атанас Атанасов: първият мандат върви към провал
"Като наблюдавам ситуацията, особено от вчера, мандатът на г-жа Габриел отива към провал. Днес...
ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН НА ПП ДСБ 6-13 май
Можете да прочетете бюлетина ТУК.
Ивайло Митковски: причината да сме в патова ситуация...
Ивайло Митковски: Крайно време е, когато една политическа сила поеме ангажимент и обещае нещо...