Даниел Митов: България се превърна в проводник на руско влияние в Европейския съюз

София. Българското правителство и президентът много допринесоха за това България да се превърне в проводник на руско влияние в Европейския съюз. Това каза пред Агенция “Фокус” заместник-председателят на ДСБ Даниел Митов. Днес партията излезе с декларация, с която настоява президентът Георги Първанов да свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) във връзка с ескалацията на конфликта в Южна Осетия. Митов посочи, че България трябва да прецени как военните действия в Южна Осетия ще повлияят върху отношенията между България, НАТО, Европейския съюз и Русия. Според него българската страна трябва заеме ясна и категорична позиция. Такава може да се изработи на заседание на КСНС.
Митов припомни, че България е член на групата за приятелство с Грузия в НАТО. Поради това България трябва да бъде медиатор в отношенията между Грузия и Алианса, но това е пропуск на българската дипломация. Освен това – българският посланик в Грузия е със специален статут. “Има начин България за влияе от тук нататък както за разширяването на НАТО, така и разширяване не своето влияние, особено в Черноморския регион, от който е и Грузия”, заяви Митов.
Заместник-председателят на ДСБ коментира, че едва ли българо-руските енергийни споразумения ще бъдат ревизирани след приключването на военните действия. Причината е проруската ориентация на правителството. По думите на Митов – правителството се “снишава” за пореден път и отказва да обяви Русия за агресор.
Цветана ГЕОРГИЕВА

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Позиция на Националното ръководство на ПП “Демократи за...
На свое заседание, проведено на 06.10.2022г., Националното ръководство на ПП „ДСБ“ обсъди изборните резултати...
Водещите кандидати на ДСБ в листите на “Демократична...
Доверете се на разума с номер 25 за "Демократична България"!
Кристина Петкова: в следващия Парламент ще настоявам за...
Кристина Петкова в "Денят с Веселин Дремджиев" Радвам се, че вицепрезидентът Йотова е прочела...
Атанас Атанасов: Би било добре, ако може да...
За „Демократична България” би било добре, ако постигне мнозинство само с „Продължаваме Промяната”. Това...
Атанас Атанасов: Още през март получихме информация, че...
“Искам да започна с едно извинение към българските граждани. В това трудно време извинявайте,...