Гроздан Караджов , Мартин Димитров – депутати от гражданската квота на РБ и Георги Ганев от ГС дадоха пресконференция в централата на ДСБ.

Гроздан Караджов обяви общата позиция на депутатите от гражданската квота на РБ и тези на ДСБ против предлаганите от МФ промени в КСО. Тези промени са предложени, несъгласувани дори с ресорния вицепремиер Ивайло Калфин, най- вече са в ущърб на правата на гражданите. С промените финансовият министър Владислав Горанов предлага всички средства да отиват в обща партида вместо по индивидуална, а наследяването на натрупаните суми се премахва. Промените засягат правата на 3.5 млн. души, внасящи 5% от заплатата си в частен фонд през последните 16 г. – около 7.7 млрд. лв.

Кое налага промените да се правят за две седмици и то в празнични дни? Не е показан разчет, според нас няма и необходимата аргументация. Ако бъде приет от парламента, законопроектът ще доведе до спад на цените на акциите на пенсионните осигурителни дружества. Друга цел е да се търси начин да се спаси НОИ, който е в хроничен недоимък на средства. Ако позволим здравата глава да понесе тегобите на болната, ще се зарази цялата система, необходим е един широк експертен дебат, да се чуят всички гледни точки, за да може политиците да вземат окончателно решение.

Има ли криминална цел за намаляване на цената на дружествата, особено на най-голямото, за сметка на един конкретен инвеститор? Това би било и най-голямата кражба в държавата след КТБ.

Мартин Димитров предложи Владислав Горанов да не внася промените, особено при положение че не са готови стрес тестовете на пенсионните дружества, а не са известни резултатите от предходните промени на министъра от декември 2014 г. Не може преди да сме направили диагностика да прилагаме лечение. Поне шест месеца трябва да се дебатира по проблема. Измененията, които през декември направи министър Горанов не дават ясен резултат до момента, решението не е да правим промени по-средата на процедура и да сменяме в ход правилата.

Най-големият проблем е, че това е национализация. Не е национализация само ако ви вземат колата, промените на Горанов са ограничение да се разпореждате със своите пари. Става дума за квазинационализация – чиновникът да реши вместо мен, вместо нас как да се разпорежда с парите ни. Отношението на гражданите с техните пенсионни фондове е частно-правен договор и трябва да си остане такъв. Тези пари трябва да могат да се наследяват, а не ако човек почине, да отиват в общ фонд в държавата. Последното е напълно противоположно на лично осигуряване в персонална партида.

Георги Ганев от Гражданския съвет заяви, че се нарушават права, гарантирани от конституцията. Той даде пример с банковите депозити, при които държавата да определя колко да може да се изтегля от лична сметка. Държавата там работа няма никога, освен да надзирава и регулира, ако някоя от компаниите се държи по престъпен начин. Мнозинствата на ГЕРБ имат някаква маниакална нужда да сложат ръка върху пенсионните фондове.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...