Грети Стефанова: Усеща се, че колегите от ГЕРБ-СДС все още не са свикнали с новата си роля в СОС

Според нея е очаквано, че не са успели да изберат председател в първия работен ден на новия общински съвет

От 13 ноември официално София има ново управление. На тържествена церемония се зкалеха новоизбраните кмет на София Васил Терзиев, общински съветници, кметове на райони и кметове на кметства.

На първата си сесия обаче новите съветници не успяха да изберат председател, ще опитат пак след седмица. Кога ще заработи Столичният общински съвет? Темата коментира в предаването “Кой говори?” Грети Стефанова, общински съветник от ПП-ДБ (Спаси София).

“Нека първо честитим на новия кмет на София, да честитим на софиянци, защото София действително имаше нужда от промяна. С новия състав с екипа на Васил Терзиев се очаква да заприличаме много повече на европейска столица, на европейски град и най-важното – софиянци да бъдат доволни от управлението”, каза тя в началото на разговора.

Грети Стефанова отбеляза, че настроението след вчерашния ден като празничен и ден за клетвата е приповдигнато, особено в групата на ПП-ДБ (Спаси София), защото се чувстват със заслужена по-голяма бройка общински съветници, въпреки че може да се смята, че са малко ощетени в бройката заради премахването на машинния вот на първи тур.

“При колегите от ГЕРБ-СДС се усеща, че все още не могат да свикнат с новата си роля. От погледите им, реакциите им по време на заседанието си личи, че не им е приятно и че още не са свикнали. Явно има нужда от време”, посочи още Грети Стефанова.

Запитана как ще изберат председател на Столичния общински съвет (СОС), тя коментира, че има практика винаги групата, която е с най-много общински съветници, да излъчи кандидат и да бъде гласуван за председател на общинския съвет.

“И ние като група с най-голяма бройка общински съветници сме излъчили нашия кандидат. Със сигурност иска разговори, иска време и провеждане на срещи с другите групи, защото от тяхна страна някакво поведение на „няма пък” няма да доведе до нищо добро нито за работата на общинския съвет, нито за софиянци. Така или иначе трябва да се стигне до консенсус”, на мнение е Стефанова.

Тя посочи още, че разговори с останалите формации има постоянно.”Ние сме колеги. Всички са добронамерени и със загриженост към София”.

Според Грети Стефанова е очаквано, че не са успели да изберат председател в първия работен ден на новия общински съвет. “Трябва време някои колеги да свикнат с мисълта, че тези, които имат мнозинство, тези, които са повече, те трябва да излъчат председател и да се приеме от всички, за да вървим напред”, каза тя.

На въпрос защо ще заседават отново чак след седмица, тя обясни: “Колегите прецениха, че трябва повече време за срещи и консултации, а и за да се използва и уикенда. За разговори, на почивка нямаме право”.

Припомняме, че за поста председател на СОС от ПП-ДБ/”Спаси София” предложиха Борис Бонев, “БСП за България” – Диана Тонова. От “Възраждане” номинираха Красимир Гълъбов, а от “Има такъв народ” – Пламен Данаилов. Изборът беше чрез тайно гласуване с хартиени бюлетини.

Следващия понеделник, 20 ноември, се насрочи ново заседание, на което да бъде направен отново опит да бъде избран председател на СОС.

Източник: www.darik.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...
Людмила Илиева: Съдебната реформа е най-важната част от...
За промените в Конституцията тя посочи, че на 8-и декември предстои т.нар. второ първо...
Ивайло Митковски: Скандалите са в НС и ...
Депутатите поругават парламента. Някои явно не отчитат нивото, за което са избрани. Парламентът е най-висшият...