Грети Стефанова: Новото зониране е политическа карта

След тежък дебат Столичният общински съвет прие новото зониране на града, предложено от зам.-кмета Минко Герджиков. С него данък сгради и такса смет на над 90 000 собственици на жилища от догодина ще се вдигнат. Управляващите от ГЕРБ неколкократно повториха, че това не е вдигане на данъците, а “възстановяване на справедливостта”.

С по-високите данъци ще се изгради инфраструктура на кварталите по южната дъга на Околовръстното шосе, обясни председателят на СОС Андрей Иванов. В общинската хазна обаче ще влязат едва 3 млн. лв. Повече и не бе обяснено каква инфраструктура може да се изгради с толкова малко средства. Съветници от ДСБ и СДС не се съгласиха да се вдигат данъци на квартали без изградена инфраструктура. Георги Кадиев обвини ГЕРБ, че вдигат данъците “през задния вход” въпреки обещанията да не го правят. Кадиев напомни, че в “Дружба” метро все още няма. Строежът на метрото и многото молове бяха сред мотивите на зам.-кмета по финанси Минко Герджиков да увеличи с около 50% данък сгради и такса смет в “Дружба 2”. Районът минава от четвърта в трета зона.

ДСБ дори обвиниха ГЕРБ, че увеличава данъците само на районите, в които има сини кметове. “Новото зониране е политическа карта. Вдигат се данъците на избирателите на “Синята коалиция”, защото те са от първа зона. Това е предложение на един офицер от ДС, който изпълнява “мокрите поръчки на ГЕРБ”. По-високите данъци ще засегнат около 400 000 софиянци”, каза Грета Стефанова от ДСБ.

РАЗМЕСТВАНЕ

Според новото зониране квартали като “Банишора”, “Зона Б-18”, ж.к. “Сердика” и пространството около Централна гара и Женския пазар минават от трета във втора зона. Първоначалната идея бе те да минат към първа зона, което на практика щеше да увеличи данък сгради с 48%. Ж.к. “Сердика” остава в трета зона. Най-тежко ударени от новия данък сгради са жителите на “Зона Б-5” – единствения квартал, който минава от трета в първа зона. Налозите ще се вдигнат с 48%. В първата най-скъпа зона освен центъра вече ще се включва и долната част на “Лозенец” – от бул. “Джеймс Баучер”, “Крива река”, кв. “Иван Вазов”. Данъците на “Младост” и “Люлин” не се променят. Луксозните “Драгалевци”, “Симеоново”, “Бояна”, “Киноцентър”, “Малинова долина”, “Княжево” минават във втора зона. Това ще увеличи данъците им средно с около 18%.

в-к “Сега”

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Радан Кънев за Шенген: Заложници сме на бързорастящата...
Няма никаква формална или законова причина за отказ на приемането на България и Румъния...
Кристина Петкова: Не сме забравили нито един от...
Намирам поредното вето на президента Румен Радев за срамно и унизително. Срамно е, защото...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...