Грети Стефанова: Един от най-важните проблеми на столицата е сградния фонд

Грети Стефанова: София има много проблеми за решаването, на които се търсят нестандартни решения, които трябва да бъдат решения на 21 век, модерни, ефективни, използващи възобновяеми енергии.
Един от най-важните проблеми на столицата, а и на другите по-големи градове на страната е състоянието на сградния фонд. То е окаяно. Особено на панелното строителство.
Друг голям проблем на София е цената и достъпността на енергията. В това предложение, за което говорим се опитвам да предложа решение на проблеми, обединявайки тези проблеми на столицата и на столичани.
Панелните блокове са в центъра на социалния, архитектурния, естетическия и конструктивния дефекти.
Жилищните комплекси отчуждават хората. По-голямата беда на панелното строителство е неговото състояние и необходимостта от саниране, но под саниране не трябва да разбираме лепенето на депрон отвън и подмяната на прозорците. Важният проблем при санирането на панелите това е състоянието на конструкцията и вътре състоянието на инсталациите.

Какво ще бъде различното във вашето предложение? Как ще направите така, че да не се бръкне с предложението и евентуално с решението в джоба на столичани?

Грети Стефанова: Това е едно от условията, за да се изпълни дадено решение и да се намери решение на този голям проблем, да не се бърка в джоба на живеещите в тези панелни блокове, а и на столичани. Една от характеристиките на панелните блокове това са плоските покриви. Моето предложение е използването на тези плоски покриви, които биха могли да се използват за разполагане на фотоволтаични панели. Които системи да произвеждат електрическа енергия, която да влиза в системата на София. Използването на тези системи, които имат живот 35 г. и повече и държавата, която гарантира изкупуването на електрическата енергия дава една зелена светлина, отваря улицата, по която може да се тръгне за изпълнението на това решение. Освен всичко друго, тази електрическа енергия, която се произвежда е и екологически чиста. Тя може да се използва в града за градски транспорт, за улично осветление и за много други неща, което пък от друга страна ще направи по-независим самия град от различните доставчици на енергия.
Друго съществено в това мое предложение е, че трябва да се знае, че еврофондовете приоритетно субсидират всички видове фотоволтаични проекти, което в никакъв случай не е за пренебрегване. Използването на възобновяеми енергийни източници към общото потребление на енергия в София е под 1 %. Градът няма собствена политика за насърчаване на “зелена енергия”, например чрез ниски данъци или субсидиране, което е много наболял проблем.

На практика как си представяте, че ще се случи това? Дали етажната собственост на всеки един панелен блок ще кандидатства за финансиране? Дали столичната община ще направи един цялостен проект за всички жилищни блокове, на които се налага подобно саниране?

Грети Стефанова: Точно така, това са основните проблеми както правилно ги посочихте. Ако ги оставим сами да се справят с този проблем той е нерешим по ред причини, но на първо място финансово. Това ноухау като решение трябва да бъде на първо място прието от столична община и посочено като решение. Оттам нататък трябва да се търси правното и юридическо най-правилното решение за съвместна дейност между етажната собственост и евентуална фирма, която би използвала тези покривни конструкции за разполагане на фотоволтаичните системи. А тази фирма вече ще бъде посредник между етажната собственост и енергийната система един вид, в която да се продава тази енергийна мощност, която се придобива от покривната система на даден блок. И това трябва да е фирмата, която от друга страна поема ангажимент към етажната собственост за реконструкция и поддържане на блока. Разбира се, че не трябва да се оставя всеки блок сам да решава и да търси юридически правните решения, защото това ще създаде една джунгла в града. Една добре функционираща община трябва да намери решение на проблемите като предложи най-доброто и поеме отговорността върху себе си за спазването на законите на първо място, за създаване на нормативна уредба за самия град, но и най-важното – сигурността на панелните блокове, на панелното строителство и сигурността и качеството на живот на софиянци.

БНР

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...