Готов съм на смелите ходове, от които България се нуждае

– Г-н Кънев, разбрахте ли се петте партии как ще продължавате напред?
– Да, проведохме много сериозни разговори и стигнахме до важните решения. Те са през септември да се проведе конгрес на целия Реформаторски блок, на който да се направят две крачки към по-голямо единство – избор на един председател и очертаване на следващи стъпки към обединение на партиите. Това не означава, че през септември ще се разпускат стари партии и ще се създава нова, не сме още на този етап.
– Защо трябваше да се мине през тази напечена ситуация, нямаше ли как да се стигне до това решение по един по-кротък начин?
– Категорично смятам, че политиката е публично занимание. Когато става дума за кухненски въпроси, смятам, че не трябва да се занимават хората, защото те са технически, организационни. Но, когато става дума за важни политически въпроси, те трябва да са публични, а не да изтичат като клюки. Вярвам, че с това публично откриване блокът ще излезе от една кризисна ситуация много по-силен.
– Да, но се чуха обвинения към вас, че дестабилизирате блока, не се ли притеснявахте, че реформаторите можеха да се разпаднат?
– Не, защото познавам и партиите, и Гражданския съвет, и много от избирателите на блока и знам колко е голямо желанието за единство. Но трябваше да се направи смела крачка към него.
– Защо тогава това единство не се осъществи досега?
– На първо място, защото тесният партиен интерес винаги е бил нещо важно в България и желанието да се пазят територии е силно. На второ място, ние трябваше да се освободим от много тежко външно влияние – ГЕРБ беше пречка пред нас. Най-важното послание на християндемократите е, че истината те прави свободен.
Когато си признаеш момент на слабост, че си допуснал такова влияние, тогава се освобождаваш от него.
– Да, но вие твърдите, че ГЕРБ има голямо влияние в РБ, а от ДБГ казаха, че не е така, къде е истината? Защо смятате, че реформаторите се превърнаха в патерица на ГЕРБ?
– Не са и няма да се превърнат, но обществената реакция на думите ми показа колко съм прав. Хората знаят истината.
– Борисов каза, че си е говорил с всички лидери, не само с един от вас?
– Да, той беше много конкретен. Каза – разговарял съм с всички, нямам тайни срещи, но пък не ги коментирам. Това, естествено, не е добре за нас, а е добре за него, но вече е променено и блокът става по-силен.
– Идеята занапред е с Борисов да си говорите само петимата заедно, така ли?
– Моето мнение е, че с партньори и конкуренти, дори с политически противници, трябва да разговаряме само официално. Oт такъв тип разговори само се печели – и обществото също.
– Да, но вие сте и хора, някой може да го познава отпреди години, как точно ще сложите границата?
– Политиката налага много ограничения.
– Позицията ви, която изразихте в началото на седмицата, ваша лична ли е, или я бяхте стиковали с ДСБ?
– Не, тя беше моя лична позиция, мой личен политически ход. Всъщност излизам от ръководство на ДСБ, където съвсем естествено имаше хора, които одобряват или не одобряват постъпката ми. Но, ако съгласуваш смелите ходове с много хора, не ги правиш.
– Появиха се тези, че сте ги съгласували с Иван Костов?
– Ще трябва отново много категорично да опровергая тази теза. Ако се допиташ до много хора, не правиш смелите ходове. В политиката лидерите са смелите, а съветниците са страхливите и така трябва да бъде.
– А не се ли страхувате, че това може да ви изяде главата и политическата кариера?
– Смелите ходове носят риск, но го бях приел. България има много нужда от смели ходове.
– Септември ли е времето за обединение на реформаторите, след като на 5 октомври са изборите?
– Организационни обединителни промени няма да правим сега. Нашите партии имат своята самостоятелност, своите разлики и ценности, но в очите на един широк кръг избиратели единството е много важно. И те очакват истински действия в тази посока.
– Тоест – септември само ще се избере един председател, вместо пет?
– Да, може да има и някакви технически уточнения, но няма да има сливания, обединение на конфедеративен принцип или други подобни действия.
– Вашата кандидатура вече беше издигната от членове на Гражданския съвет, ще се борите ли за поста?
– Това зависи и от решението на ДСБ, другата седмица ще стане ясно
– Обсъдихте ли вчера имена с останалите лидери?
– Предпочитам да не коментирам това, но няколко хора заявиха, че нямат желание да се кандидатират. Това е личен избор и сами трябва да го упоменат.
– От кого ще се избира този лидер?
– От Съюзното събрание, в което ще участват Гражданските съвети по места, представители на местните структури на партиите, това са над 1000 души.
– Реденето на листите докъде стигна, на какъв принцип се прави?
– Листите са почти готови. Целият ми политически живот е минал в коалиции и знам как се редят листи, но сега съм доста приятно изненадан, че преговорите са много конструктивни и няма проблеми.
– Кои ще са водачите, на какъв принцип ще са?
– Принципът е да търсим най-силната фигура, което не означава, че ще загубим партийния баланс. Но България изживява огромно политическо преобразование. БСП никога не е била толкова слаба, а тепърва ще става още по-слаба. ДПС си е ДПС, тя показа, че само много силното участие на българите в политическия процес може да я извади от него, затова е нужно да има висока изборна активност. Защото в сегашния си вид на корпорация е много опасна и вредна. България може да тръгне по пътя на еднопартиен режим заради слабостта на другите партии, а милион десни избиратели не искат това и ние трябва да им дадем възможност да гласуват. Виждате резултатите на социологическите проучвания, ние сме удвоили подкрепата си след евроизборите, въпреки разнопосочните сигнали, които излъчвахме и това, че бяхме малко разединени. Очакването на хората е огромно и нашата цел трябва да е над 40 мандата и внушително присъствие в българската политика.
– Г-н Зеленогорски предлага да направите вътрешен референдум за коалиция с ГЕРБ след изборите, съгласен ли сте?
– Ние обсъдихме тази идея с Найден и аз имам симпатии към нея. Ако е технически възможно, съм много “за”.
– Кои партии в блока са с по-добро отношение в блока и кои са изцяло против ГЕРБ?
– Мисля, че във всяка отделна партия и сред избирателите ни има хора с различни възгледи. Никой от нас не харесва ГЕРБ, иначе щяхме да сме ГЕРБ. Същевременно ние имаме високо уважение към избирателите на ГЕРБ, това е партия, която получава много високо доверие както на местни, така и на национални избори. В нашите избиратели има колебание не по линия колко симпатични са им ГЕРБ, а колко важно е да се участва в изпълнителната власт. Никой не отхвърля по категоричен начин възможността след изборите да имаме обща работа с ГЕРБ, никой не отхвърля по категоричен начин и възможността да сме най-силната опозиция
– Ако ГЕРБ се коалират, гласно или негласно, с ДПС, има ли място за коалиция и с вас?
– Категорично не. Никаква форма на сътрудничество с ДПС в днешния му вид не може да има с нас.
– За да не припознаят ГЕРБ за коалиционен партньор на ДПС, Борисов спря хората си от гласуването на актуализацията на бюджета. Реформаторите нещо подобно ли правят сега със сагата – ние не искаме да сме с ГЕРБ, трябва по-голямо обединение?
– Не, ние не сме силни пиар играчи, не сме тактически и конюнктурни играчи, от нас подобни ходове не могат да се очакват. Това е нашата заявка и борба за гражданите.
– Как оценявате служебното правителство, разнопосочни мнения се чуха?
– То е такова, каквото го назначи президентът. Хубавото е, че той пое тази отговорност самостоятелно и я изнесе. Виждаме добри имена в него, като това на Христо Иванов. Ние сме работили заедно по програмата за правосъдие и той има много възгледи, които съвпадат с нашите за коренна промяна на правосъдието, но е трудно без парламент да се реализират. Но той може да осигури пълна прозрачност на ВСС.
– Смятате ли, че кабинетът ще се справи с основната си задача – осигуряване на честни избори?
– Това е много важно и ние ще даваме конкретни предложения, ще съдействаме. Много се надяваме, че областните управители, назначени от БСП и ДПС, ще се сменят, защото чрез тях може да има подмяна на вота. Очакваме и това правителство да направи бързи крачки към еврозоната банковия съюз, също да има ясни ангажименти към отбраната заради кризата в Украйна.
– Смятате ли, че държавата е пред финансов крах и каква е вашата лична позиция – трябваше ли да има актуализация?
– Това не се случи, благодарение на конюнктурния ход в българската политика. БСП, чийто е премиерът, избяга от Орешарски, ДПС влязоха на тяхно място, ГЕРБ се скриха. Трябва да има последователна политика.
– Вярвате ли, че бъдещата ви парламентарна група след тази седмица ще остане единна в НС?
– След вчерашното ни заседание съм много голям оптимист.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...