Готвят се да продадат България и да рестартират

Радан Кънев: Здравейте. Благодаря за присъствието. На първо място, както обещахме ще направим кратък коментар на така наречения план “Орешарски” или програмата на правителството, която обсъдихме на нашето национално ръководство и после по някакви конкретни въпроси също ще заемем позиция. Нашето единодушно становище е, че доколкото изобщо има конкретика в програмата на правителството тя е крайно недостатъчна. Това се очертава като правителство на статуквото в икономиката и в правосъдието. Тоест запазването на статуквото на бедност и беззаконие в България, поради липсата дори на общи идеи за промени. В тази обстановка е ясно, че настоящият парламент и настоящото правителство не могат да решат двата най-важни проблема на българските граждани. Не е чудно, че независимо от кого организирани те започват да излизат на протест от първите дни на правителството, защото виждат, че промяна няма да има. От наша страна ние запазваме своя ангажимент тези две най-важни теми за икономиката и работните места и за правосъдието и промяната в сектора за сигурност да предлагаме активно мерки, да създаваме дневен ред, да предлагаме решения и на тази основа в сътрудничество с разбира се други организации – политически и не политически да обединяваме десните избиратели в България. Ще заемем позиции по два отделни важни въпроса. Атомната централа “Белене”, заявката на премиера за продължаване или рестарт на проекта “Белене” и разгорялия се дебат относно връщането на тютюнопушенето в затворени заведения. Като искам да отбележа, че предлагането на именно тези две теми като някакъв вид икономическо решение показват пълното безсилие на правителството да даде реални отговори на икономическата криза. Давам думата на Светослав Малинов.
Светослав Малинов: Нашата позиция за “Белене” отдавна е известна. Знаете отлично, че бяхме водещата политическа сила по време на референдума, присъединяването на ГЕРБ в последния момент дори смея да твърдя стана под напора на нашите аргументи, на нашата активност. Това, което каза г-н Орешарски, първо неговото мнение за това, че няма да е лошо да се възстанови проекта, но най-вече неговият намек, че България ще загуби делото срещу Атомстрой показва, че ПСП и мнозинството в парламента са готови да предадат българските национални интереси. Българският премиер трябва да бъде защитник на интересите на България, а той си позволява фактически да изоставя българския национален интерес предварително. Без да съм специалист по воденето на такива международни дела аз съм убеден, че думите на българския министър-председател ще бъдат използвани от екипа, който защитава инетересите на руската страна. Няма как думите на такъв човек, на такъв високопоставен политик в една държава да не бъдат използвани срещу нея. Така че ние изразяваме категоричното си несъгласие с тази политика и разбира се заставаме на своите позиции и сме готови да продължим очевидно съвсем не спечелената битка срещу АЕЦ “Белене”. Другото, което издава този стил да се върви назад, да се гледа назад е опита за разговора за изразеното намерение за връщането на тютюнопушенето. Няма смисъл да обяснявам какви са позициите и възможните позиции. Ние заставаме категорично срещу връщането на старото положение на нещата. Това е още едно доказателство за начина, по който изглежда ще работи това правителство. Непрекъснат опит за реставрация, връщане назад това е немислимо след като се е взело едно решение и тук не говоря само за това, че е свързано с европейски практики и всичко останало. Нещо, което има очевидни позитивни последствия. Нещо, което се приема и от огромна част от пушачите, които са модерно мислещи хора. Мислят за другите, мислят за свето здраве. Нещо което наистина има безспорни позитиви да бъде отменяно, за да се върне едно старо по-лошо положение на нещата. Ние призоваваме от сега всички депутати да се откажат от този тип ретроградно мислене, този тип елементарно мислене и да направят тази по смела крачка, каквато са направили европейските държави и много много пушачи. Не искам да говоря от името на това елементарно разделение пушачи/непушачи, но това е толкова немислимо за хората, които струва ми се ние представляваме, че не са нужни повече аргументи, а е достатъчно само да заявим тази наша много категорична позиция.
Радан Кънев: В кръга на шегата да отбележа че тук сме 2/3 пушачи активни пред вас.
Светослав Малинов: Благодаря за вниманието, ако имате въпроси.
Въпрос: Какви мерки ще предприемете за възраждането на десните идеи и избиратели, въпреки ГЕРБ и какво ще прави ДСБ извън парламента?
Радан Кънев: Аз мисля, че в значителна степен отговорих на тези въпроси, но нека го кажа съвсем ясно – какво е дясното в есенцията си. Икономически напредък чрез законност. Т.е. това, което няма да видим от настоящето правителство и настоящия парламент. Как могат да бъдат обединени десните избиратели – около реални решения и конкретни политически решения за възстановяване на законността и осигуряване на икономически напредък. Това е, което ще правим и извън парламента и където и да сме. Това е единствената ни задача.
Въпрос: Как гледате на промените в ДАНС?
Атанас Атанасов: Добър ден и от мен. У нас силна тревога буди желанието на днешните управляващи да възстановят бившето второ главно управление на ДС. Защото изваждането на ГДБОП от МВР и механичното му вкарване в ДАНС на практика издава точно такива намерения. Недопустимо е и неразумно една полицейска служба, която трябва да се бори с организираната престъпност да стане съставна част от специалната служба, която трябва да се бори с чуждите разузнавания. Отделно от това едно такова преструктуриране ще наруши баланса между службите в страната. На практика трябва да има балансиране между МВР и специалната информационна служба, каквато е ДАНС. А сега съчетаването на оперативни дейности в ДАНС с разследващи функции, каквито искат да и дадат с вкарването на ГДБОП на практика ще наруши баланса и ще обезличи по някакъв начин МВР. С една дума мястото на ГДБОП е в националната полиция, реформата в МВР трябва да се състои в това да се възстановят позициите на националната полиция, защото истината е, че при управлението на ГЕРБ ГДБОП беше фауворитизирана като инструмент за политически поръчки. Това трябва да се промени, но не със изваждането и механичното вкарване в ДАНС. И отново повтарям – за някои от вас това може би не неясно, но второ главно управление на ДС е било политическата полиция на Тодор Живков. Ако това искат да правят днешните управляващи, ние като демократи ще се изправим срещу това.
Въпрос: Цветлин Йовчев каза, че няма да прилича на МВР, а Плевнелиев мълчи. Защо?
Атанас Атанасов: Аз не знам защо президента още не е възразил, въпреки че му се отнемат правомощия. Искам да ви фиксирам вниманието върху още един детайл от това преструктуриране, което се предвижда. Между другото в скоба казано може ли новосформираното НС, което няма сформирани комисии да започне с някакви законопроекти “на парче”, за да променя определени сфери в областта на сигурността – там трябва да има системен подход, а не такива промени “на парче”. Вътрешния министър ще направи това, което му разреши мнозинството, така че неговото мнение не знам, но исках да ви обърна внимание върху следното: Прочетох някъде, че избора на председател на ДАНС от НС щяло да засили парламентарния контрол върху ДАНС, което абсолютно не е вярно, защото няма към кого да бъдат задавани парламентарните въпроси и питания за дейността на ДАНС. Разбирате ли?
Въпрос: Как гледате на новите национални протести срещу новоизбраното правителство?
Радан Кънев: Да, и затова казах една дума – те са видимо организирани от конкретни политически партии. Така че от тази гледна точка липсва една спонтанност, която имаше в предишната вълна протести. Сравнителната масовост на участието обаче и настроенията на хората показват, че има готовност, т.е. има недоволство от първия ден. И нашето обяснение е това – вижда се, изглежда няма съмнение както в нас, така и в обикновените граждани на страната, които не се занимават активно с политика, че решения на сериозните икономически проблеми през това правителство няма да има, а вижда се и един състав на правителството, който силно тревожи. Ние обсъждахме и ще имаме и подробна позиция относно създаването на това странно министерство на инвестиционното проектиране, което с първата си номинация разбуни духовете. Първите покани за протест се появиха още когато се появи номинацията, която после беше спешно сменена. Така че има достатъчно основания хората да нямат доверие на кабинета и да очакват лоша икономическа политика, липса на реформа в сигурността и продължаващи и задълбочаващи се корупционни практики при упражняване на властта. Грубо казано ако смяната на властта в България по демократичен път е битка кой да краде парите на данъкоплатците, няма как отношението на данъкоплатците към властта да се промени със смяната и.
Въпрос: Да разбираме ли, че сте подозрителни, че протестите се организират от партии?
Радан Кънев: Не, казах има видимо участие на партийни централи, то не е скрито. Но размера на протестите, които са нещо странно в първите дни на една нова власт показва, че има такива обществени настроения, които са напълно искрени.
Въпрос: Организирането от страна на РЗС и не знам си кой още не преиначават ли и монополизират ли тези граждански движения?
Радан Кънев: Дайте да разграничаваме нещата. На тези протести имаше повече хора, отколкото са гласували за РЗС на тези избори.
Светослав Малинов: Мисля, че не трябва да навлизаме в детайлите, а да кажем нещо, което е и моя убеденост. България пропусна възможността за силно програмно правителство, което да даде ясен сигнал от първия ден, от първите часове, че знае какво ще прави, че има програма, че има първо, второ, трето. Когато тази възможност се е очаквала и когато се пропусне и драстично се разминават очакванията с това, което се предлага от новото мнозинство, у много хора се поражда желание за протест. Така че да не говорим за фактите конкретно. Има готовност у много хора, вътрешно назряваща необходимост да изразят своето категорично отхвърляне на това правителство, на начина, по който е съставено и на първите му стъпки.
Въпрос: Извинявайте, нали не виждате това програмно правителство начело с Бойко Борисов?
Светослав Малинов: Няма какво да коментираме. Благодаря ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...