Готвят ни американско “Белене”

Радан Кънев: Първата позиция, която съм упълномощен от нашето ръководство да представя е относно постигнатата от министър Стойнев неясна договорка за изграждане на седми блок на АЕЦ “Козлодуй” с реактор на американската компания “Уестинг хаус”. На първо място искаме да отбележим нашата позиция, че това, което се подготвя в момента изглежда като американското “Белене” за България. Наблюдават се поредица от нарушения на европейските и българските правила, включително въвличането на държавата в ангажимент без конкурс, без съгласуване с ЕК. Чухме един скандален коментар на министър Стойнев, че е възможно България да поеме държавни гаранции, което е държавна помощ без разрешението на ЕК. Преди всичко искаме да подчертаем, че ДСБ по темата с енергетиката винаги неотстъпно е защитавала българския национален интерес. Не виждаме по какъв начин тази договорка защитава българския национален интерес. Считаме, че изграждането на нови ядрени мощности не може да бъде, както го представя министър Стойнев, решение на тежките икономически проблеми в България, на които това правителство явно не може да даде отговор. Не може да даде отговор и за изоставането на икономиката, липсата на нови работни места, ниските доходи. На второ място изграждането на нова ядрена мощност, не може да е решение на световната изолация, в която това правителство постави България. От международната изолация ние ще излезем, когато тези хора, доказано зависими от руската мафия не отидат да се подмазват във Вашингтон, а когато си подадат оставката и България има ново правителство, което се ползва с доверието на своите евроатлантически партньори. Българските граждани, българският бюджет няма десетилетия наред да плаща, затова че днешното правителство се опитва да си купи доверие като ангажира държавата в този икономически напълно неясен проект. Почти всички възражения, които сме имали против “Белене” са актуални и в момента. На първо място поддържаме позицията си, че до 2035 година, България категорично няма нужда от нови енергийни мощности. Стартирането на какъвто и да било проект в момента е опасно и излишно. Няма никаква яснота относно цената на проекта, от която пряко зависи бъдещата цена на тока от тази централа, относно изкупуването на тока и пазара на този ток в България и извън нея. Никаква яснота относно съдбата на ядрените отпадъци. В заключение БСП за пореден път залага капан за българското население и на всички бъдещи български управления, като поема ангажименти противоречащи на българското законодателство, на европейските правила и на българския икономически интерес. По отношение и на международната изолация и на други аспекти на българската външна политика давам думата на г-н Борис Станимиров, който ще коментира кризата в Украйна и руската роля в нея.

Борис Станимиров: ДСБ следи с тревога и с голям интерес събитията в Украйна. Причината е, че за нас Украйна е важен партньор от значение за националния интерес, защото там живее най-голямата компактна общност от етнически българи в света извън границите на България – над 200000 българи има в Украйна. Затова съдбата на тази страна за нас е важна и тези хора да имат своята европейска перспектива и да могат да бъдат част от Европа. От тази гледна точка случващото се там ни изпълва с тревога, още повече че имаме притеснения, че някои ходове на българското правителство в последно време допринесоха за тази преса, на която Русия и администрацията на Путин подложиха украинските власти. Тези разговори между ЕС и Украйна са в интерес на българите в Украйна, те са в интерес и на украинския народ. Ние изказваме своята симпатия към украинските граждани, които излязоха на улицата, за да покажат своето желание да бъдат част от Европа и се надяваме, че тази заявена воля Украйна да върви към сближаване с европейските структури ще продължи въпреки сътресенията, които в момента наблюдаваме. Пак подчертавам – ще продължим да следим нещата изключително изкъсо и в детайли.

Радан Кънев: Аз бих добавил само с едно изречение, че т.нар. източно партньорство, т.е. близките връзки между ЕС и държавите от бившия СССР са ключов политически и икономически интерес на държавите от централна и източна Европа. В този смисъл решението на българското правителство за сключването на споразумението за Южен Поток и по този начин засилването на руския натиск за прекъсването на отношенията между Украйна и ЕС е действие, пряко противоречащо на политическия и икономически интерес на България. На разположение сме за вашите въпроси.
Въпрос: Във връзка с изказването на Цветанов водите ли преговори за коалиция с други партии, членки на ЕНП и в частност с ГЕРБ?
Радан Кънев: Категорично не.
Въпрос: Какво стана със срещата в Брюксел с партиите от ЕНП?
Радан Кънев: Тя тази информация от вас дойде. Няма такава среща.
Въпрос: “Чисти ръце” водили ли са преговори с вас?
Радан Кънев: Нашите условия за операция “Чисти ръце” са подробно представени в документа, описващ реформите в правосъдието и сигурността, които бяха представени от РБ. Включително необходимите промени в съдебната система, прокуратурата и МВР. Не виждаме никакво сближаване, никаква близост с ГЕРБ по тези ключови въпроси нито по време на управлението им, нито сега, когато са в опозиция. Благодарим ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...