Гласуващите ще изхвърлят ментета от политиката

За да се откъсне от енергийната си зависимост от Русия и за да не става заложник на трети страни, България отдавна е трябвало да изгради алтернативните си трасета за доставки на газ с Турция, Румъния и Гърция. Това подчерта на пресконференция на Реформаторския блок в Кърджали – Радан Кънев. Ако преди 4-5 години България беше направила това, сега би се намалила цената на газа поне с 15 %, отбеляза той.
Предстоящите европейски избори са референдум за мястото на България в ЕС. Ние настояваме което е полезно за нас, да е важно и за ЕС, коментира Меглена Кунева. Според нея, България след влизането си в ЕС е спряла присъединителните си процеси към Шенген, еврозоната, Банковия съюз и енергийния съюз на Европа.
Реформаторският блок предлага България да стане съосновател на Европейския енергиен съюз. Това ще осигури поне с 30 % по-ниска цена на газа, защото ЕС ще договаря доставките на едро, като съюз, а не всяка страна на дребно, обясни Кунева и добави, че това ще се отрази на цените на всички продукти по производствената верига. Кунева каза, че Европа усилено работи по иновации, наука и високи технологии, вкл. по модернизиране на селското стопанство и подобряване на породите в животновъдството, и България трябва да влага повече наука в производствата си, за да е конкурентна на европейския пазар.
Божидар Лукарски, шеф на Предизборния щаб, обясни, че България не усвоява парите от европейските фондове, защото администрацията не може да работи под политическия натиск, на който е подложена. Борба с корупцията и непрозрачността при разпределянето на парите няма, а управляващите от БСП и ДПС не знаят как да овладеят кризата след предупреждението на ЕП за спиране на еврофондовете. Меглена Кунева подчерта, че РБ е гарант за връзката между ЕС и приоритетите на България като пълноправен член – по-високи доходи за хората, работни места, енергийна независимост на страната.
Радан Кънев каза, че след месец българите ще правят избор между ментетата в политиката и отговорните политически сили. Корман Исмаилов добави, че партията на Бареков клевети РБ, цялата медийна група, която подкрепя проекта му, бълва антиевропейски тези, а негови функционери се хвалят със сериозно финансиране.
Имаше сигнали за спуснати отгоре директиви за издигането на Пеевски в листата на ДПС, каза още Исмаилов и обобщи, че става дума за груба подмяна на желанието на избирателите в Кърджали и региона. Пеевски е основен акционер на ДПС, а Местан е изпълнителен директор на ДПС, подчерта още той и бе категоричен, че РБ ще се бори за доверието на всеки избирател в региона.
Висока избирателна активност на евровота на 25 май се очаква, според реформаторите, като не се изключват провокации и манипулации, насочени срещу РБ.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Радан Кънев за Шенген: Заложници сме на бързорастящата...
Няма никаква формална или законова причина за отказ на приемането на България и Румъния...
Кристина Петкова: Не сме забравили нито един от...
Намирам поредното вето на президента Румен Радев за срамно и унизително. Срамно е, защото...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...