ГЕРБ ще опорочи изборите

ДЕКЛАРАЦИЯ НА СИНЯТА КОАЛИЦИЯ

ЗА ПОЛИТИЧЕСКАТА УПОТРЕБА НА ТРАГЕДИЯТА “КАТУНИЦА”

В годините на прехода у нас се прокарва митът за българския етнически модел. Според БСП и ДПС той е допринесъл за етническия мир у нас въпреки размирните Балкани. Моделът е продължение на етническата политика на БКП и Държавна сигурност. Той включва затваряне на малцинствата в гета; налагане на страх у хората чрез репресии; създаване на псевдоелити, вербувани от ДС и привилигировани от милицията. Типичен пример е Ахмед Доган, известен като агент “Сава” на ДС. Тази политика ескалира догоненията срещу българските турци през 80-те години.

В посткомунистическа България основна характеристика на модела е корумпирането на водачите на малцинствата и чрез тях установяване на контрол върху гласуването на турците и ромите. Същата политика обслужваше коалициите на НДСВ, ДПС и БСП. По време на техните правителства привилегиите, недосегаемостта и корупцията обхванаха значителна част от местния елит на малцинствата.

Приносът на ГЕРБ към този модел е опитът да установи контрол върху част от етническия вот чрез рекет върху водачите на ромите. Първият такъв опит беше направен по време на частичните избори в Разлог през 2009 г. Тогава между двата тура с цел сплашване бяха арестувани ромски лидери и това промени изборните резултати.

Политическата употреба на трагедията в “Катуница” е с предизборни цели. Под прикритието, че се борят с ромската престъпност като същевременно защитават ромите от насилие, ГЕРБ се стремят да поставят под контрол ромския вот в страната.

От тази политика на управляващите печелят както “Атака”, заради усилването на междуетническото напрежение, така и ДПС, заради увеличаването на страховете сред българските турци. Това няма нищо общо с демократичния избор на гражданите. Това заплашва провеждането на свободни и честни избори в страната.

Има опасност изборите през 2011 г. да възстановят страха като политически фактор и да закрепят трайно политическата корупция и злоупотребите с вота на малцинствата. Ако това се случи, въпреки членството си в НАТО и ЕС, България ще стане резерват на посткомунизма в Европа.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...