ГЕРБ съсипаха държавата, защото управляваха по метода на СИК

В столичното кметство няма прозрачност как се дават обществените поръчки

Кметът Фандъкова си е купила медиен комфорт и затова никой не разбира какво се случва в общината, казва политикът от ДСБ

Интервю на Стойко Стоянов

– Ген. Атанасов, предизборно Яне Янев даде на прокуратурата 15 кмета от страната за далавери, но в списъка няма нито един градоначалник от ГЕРБ, от тази партия ли са най-читавите управници, няма ли корупция в общините на Борисов и Цветанов?

– Няма съмнение, че РЗС са абсолютен сателит на ГЕРБ и основно се занимават с това да прокарват в публичното пространство определени внушения, които Бойко и Цветанов не искат да правят лично и ги пускат през РЗС. От действията на Янев става ясно, че корупция има навсякъде, само не и при управляващите, което е пълен нон сенс, защото корупцията е винаги свързана с упражняването на властта. А ГЕРБ и сателитите им се опитват да ни докажат, че корупцията е навсякъде другаде, но не и при тях. И всичко това е подчинено на основната им схема да се правят внушения през пиар машината им.

– Как държавата стигна за 4 г. до тотален разпад на институции и бизнес?

– Държавата стигна до това положение, защото начинът на управление, а той не е свършил все още, беше много елементарен – както навремето действаше силовата групировка СИК. Попаднат на фирма, която прави добри обороти и добри пари и намират начин да й създадат проблеми. След това се появяват услужливо момчетата от СИК и предлагат срещу заплащане да решат проблема. Или още по-елементарния пример – крадат ти колата и после същите юнаци ти я намират, плащаш им и нещата се оправят. По същия начин ГЕРБ управляваха страната. Днес, когато се напишат или изрекат буквите Б.Б. от хората се възприемат като Бойко Борисов. Истината обаче е, че става въпрос за Бедност и Беззаконие. Бойко Борисов = Б. Б. = Бедност и Беззаконие. Това е резултатът от управлението на нашата държава от това лице!

– Излиза, че държавата е работил като силова групировка?

– Да, възпроизведоха точно този словашки модел. Тези, които взеха властта през ГЕРБ по този начин, задушиха бизнеса. Чрез тази схема са атакувани и определени монополисти. Например, поставя се от някъде неслучайно въпросът не трябва ли примерно да се прекрати договорът за водната концесия на София, защото е неизгоден. Започва да се нагнетява обществено напрежение и в един момент управляващите чрез техен представител задкулисно се срещат с концесионера и поемат ангажимента да се реши проблемът, но срещу едни пари. Тоест, през държавата им се създава солиден проблем и после пак през държавата хората, които я представляват, решават проблема срещу едно солидно заплащане, като тези пари вече не влизат в бюджета, а в частни джобове.

– Но софиянци наистина са настроени срещу концесионера на водата?

– Договорът за “Софийска вода” съм убеден, че не е неизгоден, просто липсва контрол. Общината и ДКЕВР имат пълния арсенал от възможности да контролират и инвестициите, и всички разходи, така че и печалбата да е реална и да не се повишава цената на водата. Но се случва точно обратното. Допуска се отчитането на невероятни инвестиции, които са за сметка уж на печалбата. Така тя се намалява. Например купуват се луксозни автомобили, правят се други безмислени разходи, ако има контрол това няма да се случи. Същата е историята и с огромните загуби на вода. Още като е подписан договорът, има план как да се намалят загубите и течовете, но никой не контролира, не се констатира и всичко се прехвърля на крайния клиент.

– Сикаджийската схема на работа къде е експериментирана първо?

– Схемата първо беше тествана през Софийска община. Подчиниха на този метод старите корупционни канали, които са заварили. Тези, които не искаха да работят по този начин, бяха изхвърлени от бизнеса, хвърлиха ги на прокуратурата, а на мястото им бяха “назначени” техни момчета да управляват. Новите няма нужда да бъдат убеждавани, защото си знаят, че трябва да отчитат в черната каса едни пари. Така една силова групировка, която е действала на ръба на закона, беше инсталирана в държавата и това съсипа българската икономика, доведе до монополизацията и криминализация на цели сектори. Или тези, които печелят добре, трябва да си плащат, за да продължат да си упражняват бизнеса, или просто биват отстранявани с механизмите на държавата, и на тяхно място идват “техни” момчета. Това мутренско управление уби инициативата, предприемачеството, обезвери хората, че могат въз основа на своя труд и талант да просперират.

– Вие сте съветник от ДСБ в Софийска община, прозрачно ли е управлението на столицата, както смята Яне Янев?

– Има няколко сфери на дейност, където цари пълна мъгла. Например, това са обществените поръчки. Всички вече са наясно, че само определени фирми печелят болшинството от поръчките, независимо за каква дейност става дума – дали е за ремонт на пътища, за паркове и градини, за ремонт на осветлението, за строителство и т. н.. Печелят хора от един тесен кръг, които играят чрез поставени лица и така осъществяват схемите си.

– Поне общинските съветници нямате ли достъп как се харчат парите на софиянци?

– Така е конструирана властта в общината в София, че не може да има никаква спирачка – ГЕРБ си гласува и прави каквото си иска, защото има мнозинство. Нямат никакви притеснения да си прокарват през общинския съвет каквито искат решения, защото дори и да има съпротива от опозицията никъде не се чува това, по простата причина, че на столична община е осигурен пълен медиен комфорт. Всъщност рекламата в София носи годишно около 10 млн. лв. печалба, но тя е разпределена между няколко медийни играчи, а иначе от тази дейност общината прибира само около 1,5 млн. лв., а няколко босове взимат огромната разлика и за това осигуряват медиен комфорт на кмета и мнозинството от общинския съвет. В залата на Столичния общински съвет може да разкриеш най-големия скандал и далавера, но той просто няма къде да излезе и затова си позволяват да правят каквото искат.

– Кои са тези медийни босове?

– Не коментирам имена, хората от медиите са наясно кои са играчите. Не е проблем да ги назова, но няма как да ги докажа, защото от години там всичко се прави с подставени лица, бушони и няма как да се стигне прозрачно до истинските играчи.

– Но кметът Фандъкова винаги демонстрира, че всичко, което се случва в столицата, е напълно прозрачно?

– Фандъкова е фигурата, която е сложена на кметския стол, за да не се вижда какво реално става зад гърба й. Голяма част от случаите, особено големите инфраструктурни обекти отиват при хора, за които й наредят. 1 300 000 000 е бюджетът на общината, а около 700 млн. ще отиват за проекти и инвестиции, и този огромен ресурс се разпределя от лица, които нямат нищо общо със Столична община. И всичко това става зад гърба и на кмета, и на общинските съветници.

– Кои са тези тайни разпределители?

– Хората, които взимат тези решения, не са в общината отдавна. На най-високо ниво в ГЕРБ се решава на кой какъв обект ще дадат. Публична тайна е, че когато се прави програмата за всяка една година, обектите, които ще се работят и строят, се определят и заявяват от фирмите, които искат да реализират определен проект. Тоест, те си намират и набелязват какво да работят, предлагат го, обосновават го и естествено всичко е въпрос на сметки – да се отделят едни пари за черната каса на ГЕРБ. Така са наложили тежка корупционна схема, тя просто е неразбиваема. И в същото време изключителен медиен комфорт. При управляващите всичко е планирано, ако на някой непослушник от ГЕРБ трябва да му се отреже главата, създава се медийно събитие и бива разпънат на кръста. Общината си създаде комфорт и чрез неправителствени организации, занимаващи се с наблюдаването на болезнени теми за обществото, като проблема с кучетата. Внимателно бяха привлечени на яслата на Столичната община тези организации. Получиха възможност да участват в редица проекти, взеха финансиране и станаха добрички. Това е част от механизма за създаване на комфорт. Това е също скрита корупция.

– Кметът Фандъкова се хвали, че корупционните схеми в градския транспорт с фирмата на Столарски ги е предотвратила лично тя?

– Предотвратила е едните, защото са заредени нови схеми, просто има промяна на играчите. Бих казал, че Столарски е махнат от едното място, за да отиде на друго.

– Като общински съветник как можете да се противопоставите на този порочен модел?

– Преди дни внесох доклад в общинския съвет и ми е много интересно как ще се развият нещата, това ще бъде тест за управляващите от ГЕРБ. Искам да се измени правилникът и да се създаде постоянна комисия от общински съветници за контрол на монополите, обществените поръчки и изразходването на европейските средства. Установих, че това са три области, които са без контрол и виждам, че причините, които бяха в основата на протестите, тръгват от тези сфери. Някой през годините съвсем неслучайно така е направил нещата, че тези дейности да не се контролират, а има само имитация. Ако се създаде тази комисия, ще се гарантира прозрачност и ще има контрол върху монополистите, и най-вече яснота какво се случва с обществените поръчки. Дебело подчертавам години наред се настоява от сините среди да се създаде публичен регистър на обществените поръчки и винаги така се правят нещата, че това да не стане, за да не се вижда на кого се дава и за какви пари. Има дейности, ако се направи експертиза ще се види, че се плащат двойно по-големи суми от реалните, тоест, създадена е ситуация неимоверно много да расте данък корупция. Даваме ви едни пари, за да ни върнете част от тях. Знам кои са играчите, но нито съм разследващ орган, нито имам право да говоря публично, защото ще бъда обявен за клеветник. Затова поне трябва да се създадат механизми, за да се прекратят тези практики, но и да се създадат условия за търсене на отговорност. Да сте чули да е тръгнало някакво сериозно наказателно дело. Правителството на Борисов направи една голяма поразия, като превърна прокуратурата в част от изпълнителната власт чрез кадровата политика, която осъществи. Чрез ВСС на възлови места бяха назначени удобни хора на ГЕРБ, които изпълняват поръчките им. Затова ние от ДСБ призоваваме прокуратурата да си мине официално към изпълнителната власт, но тогава да е ясно кой носи отговорност. Излизайки на светло тази зависимост ще бъде някаква спирачка за изпълняване на политически поръчки. А сега всяка мръсна работа се хвърля на обвинението, а управляващите нямат нищо общо с нея. Ето скандалът с Борисов и атентата, който му готвел Доган. Така се изкриви законът, че да се каже, че информацията, постъпила от партньорска служба не била класифицирана, та това е пълен абсурд. Ето го единият комфорт през медиите, а другият през прокуратурата и това е страшно удобно състояние на нещата.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...