ГЕРБ рекетира ромски босове заради изборите

(видео)

Иван Костов: Здравейте. Благодарим ви, че сте намерили време да уважите тази пресконференция. Знаем колко е голям натиска на отделните участващи в кампанията, за да бъдат отразени, но естествено в страната стават процеси, по които трябва да се взимат политически отношения и ние трябва да реагираме като политическа партия на тях. Имам предвид това, което сега ще наречем опита да бъдат купени ромските гласове или опита да бъдат изместени ДПС и БСП от контрола Aвърху ромския вот, от страна на ГЕРБ, които се осъществяват от Цветан Цветанов, който е съсредоточил в ръцете си ролята да бъде шеф на кампанията на ГЕРБ, да бъде шеф на МВР и да бъде шеф на ромската декада, т.е. да контролира парите, които се отпускат от ЕС за интеграцията на ромското малцинство. Този троен конфликт на интереси не е случаен, защото чрез него ГЕРБ в момента правят опит да използват зависимости на тези хора, преди всичко бароните на ромската общност, които използваха парите от ромската декада, за да построят своите дворци, тези които МВР оставя безнаказани за извършените нарушения, тези които биват освободени и помилвани от затвора след като бъдат осъдени, всички тези форми на използване на зависимостите, за да бъдат рекетирани са в ход, за да бъдат привлечени гласове. Косвен, допълнителен ефект за коалицията ГЕРБ – АТАКА се получава от това, че неориентираните хора от българския етнос чуват плитките, но кресливи гласове на АТАКА, плитки, защото те не посочват нито едно решение на нито един сериозен проблем. Това е “проблемът Катуница”. Дали щеше да избухне в същия вид, ние сме абсолютно убедени, защото Катуница е само един повод. Защото, ако не беше този повод щеше да има друг повод, но това е битката, която се води в момента. Битката е за гласовете на избирателите от ромски произход, за контрола върху ромските босове. И ние предупреждаваме най-отговорно, чрез вас искаме тези предупреждения да стигнат до европейските посланици и до тези наблюдатели, които ще дойдат за изборите. Ние очакваме и бяхме предупредени, аз бях предупреден в Банско, в Разлог, че репетицията, генералната, която направиха ГЕРБ в Разлог, ще се повтори в мултиплициран вид, умножена в цялата страна. Какво стана там? Затворени бяха хората, насилени в деня преди изборите и по този начин беше обърнат вот, който не може да бъде обърнат в рамките на една община, беше намалена една огромна разлика между кандидата на Синята коалиция и кандидата на ГЕРБ, който сега навсякъде си е окачил афишите. Това ще се повтори, ние бяхме предупредени от нашите политически представители там и затова отправяме предупреждения към всички. Ние очакваме брутална, рекетьорска акция, дирижирана от ГЕРБ, по отношение на хората, които контролират вота на ромското общество. А иначе проблема за провалът на ромското включване, ще го разискваме по нататък в по-спокойна обстановка.

Веселин Методиев: Да ви отговорим на някакви въпроси.

Въпрос: Ще искате ли оставки вече? Не само на Цветан Цветанов.

Веселин Методиев: Оставката на г-н Цветанов е поискана от ДСБ в началото на тази година, така че нашето отношение към него е абсолютно ясно политически.

Иван Костов: Искам да кажа само, че никога толкова нагло един човек не си е позволявал такова драстично влизане в конфликт на интереси като вътрешен министър, като лидер на щаб, като човек контролиращ парите, като човек, който е постигнал някакви договорки, по думите на Кирил Рашков, с него и с Бойко Борисов, да участва в изборите. Такова нещо до сега не сме виждали. Така че имаме всички основания да искаме този човек да напусне политическата сцена, въобще. Имате ли други въпроси?

Въпрос: Какви са прогнозите Ви за тези ромски гласове? Какво ще получат ДПС Ще останат ли по някакъв начин в държавата?

Иван Костов: От тази битка ще спечели ДПС, вероятно ще загуби БСП, ако ГЕРБ проведе операцията по рекетирането на ромите, ще спечелят и те, и ще бъде вдъхнат, ще бъде бита метафорично казано инжекция с адреналин право в изнемощялото сърце на АТАКА. Затова призоваваме хората да излязат да гласуват. Колкото повече хора излязат да гласуват, толкова по-малки ще бъдат последиците от тази игра, която се разиграва срамно пред очите ни.

Въпрос: Защо според Вас управляващите позволяват да продължават тези протестни действия на АТАКА, които продължиха дори по време на Консултативния съвет?

Иван Костов: Така печели коалицията ГЕРБ – АТАКА.

Въпрос: Какви са отношенията на ГЕРБ и ДПС?

Иван Костов: ГЕРБ се борят в момента за вота на ромите, за контрола на ромския вот. Те считат, че по отношение на българския могат да задържат това, което имат, дори да жертват малко, да върнат малко от вота, който са привлекли от АТАКА. Заради това.

Веселин Методиев: Това е което сме виждали много пъти във везните ДПС – АТАКА. По същия начин са се провеждали тези действия и се е получавалo от антидемократични действия подкрепа фактическа, електорална две враждуващи, в кавички, формации, които са захранват от едно и също място. Сега това, което се случва има същия механизъм.

Иван Костов: И има и още един механизъм – ГЕРБ имат сметка от раздухване на това етническо напрежение и този политически екстремизъм, защото всички теми за краха на сигурността на хората, за краха на политиката за отразяване на кризата, всички обещания на ГЕРБ, които в момента трябва да се дебатират са забравени. Това е причината, защото когато има етническо напрежение, тъй като това е процес свързан с националната сигурност, той така или иначе измества в съзнанието на хората и бедността, и липсата на работа, и спадналите доходи, и обезценяващите се пенсии, всичко отива на заден план. Затова не се води по същество дебата за вота на избирателите, а просто се рекетира по най-груб начин политическото, избирателното тяло. Благодарим ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...