ГЕРБ прикрива Цветанов

Иван Костов: Благодаря Ви, госпожо председател.

Колеги, от името на Синята коалиция заявявам, че ние ще подкрепим, първо, идеята да се създаде временна анкетна комисия, която да се занимава с насилието, което Министерството на вътрешните работи е упражнило или е станало причина с действия на служители на МВР да се провалят важни разследвания. Това е важна тема, тя е важна за обществото. Ние сме за нейното изясняване и във връзка с това трябва да бъдат създадени тези временни комисии. Двете комисии могат да бъдат обединени по тема, това също е добро предложение – една временна анкетна комисия да разследва тези случаи. В това също има зрънце разум и основание.

Това, което ние обаче няма да приемем, е комисията да бъде на квотен принцип, при който квотен принцип ГЕРБ и независимите да имат мнозинство.

Основният момент е заседанието от вчера на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, когато председателят на комисията се опита да затвори устата на присъстващите народни представители, казвайки им, че могат да зададат по два въпроса. Ако така ще бъде създадена тази комисия – на квотен принцип, и ще имат право представителите да задават по два въпроса, това практически не е комисия.

Асен Агов: Два въпроса на месец.

Иван Костов: Два въпроса на месец. Той каза, че на заседание по два, за 14 дни. Това са нелепи неща. Вчера ние бяхме задръстени с огромна информация – 40 страници доклад изслушахме на господин Флоров, пълен с абсолютно ненужни подробности. Абсолютно ненужни. Просто не е обяснимо как един полицай може да говори по този начин пред народни представители. Трябва по подразбиране, ако е интелигентен човек, да уважава другата интелигентност и да говори бързо, стегнато, разбираемо, просто, за да се напредва по темата. Четиридесет страници доклад ние го слушахме час и нещо и единствената цел беше да се запълни времето.

Ето защо възразяваме срещу квотния принцип и не го приемаме. Ние предлагаме комисията да бъде на паритетен принцип още поради една причина – няма как народни представители от Политическа партия ГЕРБ да разследват министър Цветан Цветанов, като виждаме как твърдо застават зад неговите действия и въобще не желаят да чуят каквито и да било аргументи по отношение на неговата дейност. Това означава, че ще се създаде комисия с цел прикриване, заличаване на следи, неразкриване на случилото се.

Ние от такава комисия нямаме нужда и аз съм упълномощен да заявя от името на Парламентарната група на Синята коалиция, това е отношение отправено точно към ГЕРБ, че ако се стигне до избор на временна анкетна комисия, в която Вие ще настоявате и ще приемете да бъде на квотен принцип, Синята коалиция няма да излъчи свой представител. Предлагаме Ви да го заместите с независим представител, но непременно субсидията му трябва да минава през ГЕРБ. (Оживление и ръкопляскания от КБ.) Иначе според нас ще бъде неразумно. Току виж попаднали сте на някой наистина независим народен представител и това ще бъде грешка.

В този смисъл, за да си реализирате докрай плана, аз казвам това и по настояване и на Мартин Димитров, той и аз настояваме, ако ще замествате липсващия представител на Синята коалиция с независим, той непременно да е обявил принадлежност към ГЕРБ и субсидията му да му се преразпределя от господин Цветанов. Иначе не сме съгласни и с това решение. Благодаря.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...