ГЕРБ предаде България на Кремъл

(видео)

ДЕКЛАРАЦИЯ

На Синята коалиция относно предателството на българските интереси в преговорите за Южен поток

Правителството на Бойко Борисов предаде интересите на България подписвайки договора “Южен поток”. Прие на наша територия газопровод, който е продължение на руската газопреносна система, от който няма ползи за българските граждани. Нашата страна няма да получи никакви транзитни такси до изплащането на инвестицията за изграждането на “Южен поток”. Защото:

Първо, инвестицията бе недопустимо завишена от 1.1 на 3,3 млрд. евро едностранно от Москва, при това без ОВОС и без окончателен технически проект, без който не може да се определи размера на тази инвестиция.

Второ. Предвиденият срок за възвръщането Й е 25 години. Но е изчислен при запълване капацитета на тръбата. Това няма да стане, поради неспособността на “Газпром” да подава 63 млрд. м3 годишно.

Трето. България ще губи 40 млн. лв годишно транзитни такси, защото ЮП прави ненужен 90-километровия участък от националната ни газопреносна система от румънската граница до Провадия. За българската страна не е предвидена компенсация.

Четвърто. Размерът на новите транзитни такси ще бъде определен от компанията “Южен поток – България”, в която “Газпром” има блокираща квота. Русия ще цели те да бъдат намалени до минимум, за да повиши конкурентоспособността си на европейския пазар.

Това означава, че Кремъл ще придобие собствеността върху “Южен поток – България” и оттам – безсрочното право на собственост върху газопровод на европейска територия.

Договорът нарушава европейското законодателство, защото не допуска по “Южен поток” да се транспортира газ от трети страни. Третият либерализационен пакет на ЕС изисква 50 % от обема на тръбата да се предоставя на други доставчици. България няма да има право да достави по тръбата закупен от нея газ от трети страни.

Синята коалиция ще поискаме среща с комисаря по енергетика. Ще запознаем ЕК с нарушаването на европейските договори. Ще настояваме за тяхната намеса за отстраняване на нарушенията. Това е последния начин да бъдат защитени българските интереси в договора за “Южен поток”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...