ГЕРБ предаде България на Кремъл

(видео)

ДЕКЛАРАЦИЯ

На Синята коалиция относно предателството на българските интереси в преговорите за Южен поток

Правителството на Бойко Борисов предаде интересите на България подписвайки договора “Южен поток”. Прие на наша територия газопровод, който е продължение на руската газопреносна система, от който няма ползи за българските граждани. Нашата страна няма да получи никакви транзитни такси до изплащането на инвестицията за изграждането на “Южен поток”. Защото:

Първо, инвестицията бе недопустимо завишена от 1.1 на 3,3 млрд. евро едностранно от Москва, при това без ОВОС и без окончателен технически проект, без който не може да се определи размера на тази инвестиция.

Второ. Предвиденият срок за възвръщането Й е 25 години. Но е изчислен при запълване капацитета на тръбата. Това няма да стане, поради неспособността на “Газпром” да подава 63 млрд. м3 годишно.

Трето. България ще губи 40 млн. лв годишно транзитни такси, защото ЮП прави ненужен 90-километровия участък от националната ни газопреносна система от румънската граница до Провадия. За българската страна не е предвидена компенсация.

Четвърто. Размерът на новите транзитни такси ще бъде определен от компанията “Южен поток – България”, в която “Газпром” има блокираща квота. Русия ще цели те да бъдат намалени до минимум, за да повиши конкурентоспособността си на европейския пазар.

Това означава, че Кремъл ще придобие собствеността върху “Южен поток – България” и оттам – безсрочното право на собственост върху газопровод на европейска територия.

Договорът нарушава европейското законодателство, защото не допуска по “Южен поток” да се транспортира газ от трети страни. Третият либерализационен пакет на ЕС изисква 50 % от обема на тръбата да се предоставя на други доставчици. България няма да има право да достави по тръбата закупен от нея газ от трети страни.

Синята коалиция ще поискаме среща с комисаря по енергетика. Ще запознаем ЕК с нарушаването на европейските договори. Ще настояваме за тяхната намеса за отстраняване на нарушенията. Това е последния начин да бъдат защитени българските интереси в договора за “Южен поток”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Радан Кънев за Шенген: Заложници сме на бързорастящата...
Няма никаква формална или законова причина за отказ на приемането на България и Румъния...
Кристина Петкова: Не сме забравили нито един от...
Намирам поредното вето на президента Румен Радев за срамно и унизително. Срамно е, защото...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...