ГЕРБ прави помен с питата на данъкоплатците

(видео)

Водещ: Господин Костов, Вие искате ли да участвате в темата с бедствието?

Иван Костов: Само, че по друг начин.
Водещ: По какъв?
Иван Костов: Трябва да се помисли как най-добре да се помогне на тези хора, които останаха без дом. И от тази гледна точка има практични решения, които трябва да се вземат и то, колко се може по-бързо.
Водещ: Да ги чуем сега от Вас?
Иван Костов: Аз ще припомня стари практики. Когато това нещо се случи в Асизи, голямото земетресение в Италия, папата облетя, какво видя отдолу. Видя отдолу фургони, в които бяха настанени хората.
Водещ: И в Бисер има фургони от вчера.
Иван Костов: В Бисер има два, а има 90 семейства пострадали.
Водещ: Толкова са пожелали от семействата, доколкото знаем.
Иван Костов: Вероятно другите са намерили някакъв начин, но те трябва първо да бъдат настанени. Тоест, трябва да бъдат настанени някъде, защото зимата е тежка.
Водещ: Факт.
Иван Костов: Това е най-важното. Другото е, те като са претърпели сериозни финансови щети те да бъдат компенсирани. Най-добре е да бъдат компенсирани от държавата.
Водещ: Компенсациите започнаха от вчера. Бяха платени част от умрелите животни.
Иван Костов: Да и да бъдат подпомогнати финансово. Да преодолеят, защото това е голямо сътресение. Те са останали без домакински уреди, без така да се каже най-насъщните неща, да си приготвят храна и прочее. Това, разбира се е много хубаво, че българското общество откликва и ние ще се опитаме да направим, каквото можем да изпратим помощи, но тази помощ трябва да бъде фокусирана и то това е начинът, по който държавата може да…
Водещ: Създаде се комисия дори там да бъде справедливо разпределена цялата помощ, да няма интриги, да няма завист.
Иван Костов: Не само справедливо да бъде разпределена, а трябва да бъде фокусирана точно върху нуждите на хората, за да могат наистина да бъдат подпомогнати. Това е, а иначе съпричастността е добро нещо. Въпреки, че твърде много самореклама имаше.
Водещ: Въпреки всичко правителството реагира много човешки и според мен фактът, че всички изкараха там много вечери и много нощи с тези хора, чест им прави.
Иван Костов: Да, това, че бяха солидарни аз пак казвам не е лошо. Въпреки, че имаше твърде много самореклама, ще повторя.
Водещ: Вие бихте ли помогнали с част от финансирането на вашата партия. ГЕРБ даде вече от своята субсидия?
Иван Костов: Ние не можем да подпомогнем, защото това противоречи на Закона. Член 29 изрично казва, че с чужда пита помен не може да се прави. Това са пари на българския данъкоплатец, те не могат да отиват за такива неща. Казано е за какво могат да отиват партийните субсидии.
Водещ: Има според Вас юридически казус ли с тези дарения на парламентарно представените партии?
Иван Костов: Разбира се, че не е възможно, но ние можем и ще се опитаме да направим да съберем от наши членове и симпатизанти. Ще направим акции в нашите клубове и ще се опитаме да съберем това, което е нужно. След като сме влезли вече в контакт с Българския червен кръст, които най-добре знаят, какви са конкретните нужди на хората. И по този начин. Иначе тези спорове те наистина са основателни, но те са един вид търсене на виновник.
Водещ: Така е, за отговорността и сега искаме да знаем кой е виновникът за това?
Иван Костов: Тези неща не бива да се предрешават, както често правят управляващите от ГЕРБ. Излизат и казват кой е виновен. Примерно, този човек, който беше сега на екрана го обявиха за виновен някак си много бързо. Добре е да се изчака, да се види цялата документация, да се направи анализ и тогава да се излезе със становище.
Водещ: Да.
Иван Костов: Аз също си мисля, че е хубаво, че вие сте така запалени в търсенето на истината, но истината изисква часове работа върху конкретни документи.
Водещ: Ние това правим. Извадихме документи, че е имало и предишно наводнение в село Бисер.
Иван Костов: Да и те трябва да се прочетат от компетентни хора, които са в състояние. Примерно да видят качеството на експертизата на хидролозите, които са направили оценка на стената и така нататък. Тези неща не стават по телевизията искам да кажа. Те представляват една скучна реалност, с която се занимават много хора.
Водещ: Надявам се, че прокуратурата е изпаднала в тази скучна реалност?
Иван Костов: Не, не това не е работа на прокуратурата. Това е административна работа.
Водещ: Има проверка на прокуратурата, доколкото разбрахме за стената.
Иван Костов: Аз четох, това е добре, но прокуратурата със сигурност няма да намери конкретен виновник, който е заинтересован да причини това. Това едва ли ще се случи.
Водещ: Защо така, защо предрешавате действията на прокуратурата в Хасково?
Иван Костов: Защото те са видими тези неща. То може да се предположи с голяма степен на достоверност, какво ще се случи. Друг е проблемът. Ако говорим за тези отговорности проблемът е друг. В България вече много често стават тези наводнения. Ние сме една страна със сравнително малко води, малко валежи и се оказва, че всеки по-голям валеж е в състояние да причини големи бедствия.
Водещ: Заради безстопанствените язовири. Оказа се, че едно време са ги раздали, дори Ви сте, по ваше време е ставало това, на мутри, на фолк певци, които са ги превърнали в рибарници. Размила се е отговорността. Перачници на пари са се превърнали и оттам идват нещата, 20 години немарливост?
Иван Костов: 20 години немарливост и сега ще се оправят нещата.
Водещ: Както виждаме не се оправят обаче. Както виждаме, те продължават да се случват. Сега, с това решение, което е взело правителството вече поне ще има един, който ще носи отговорност и политическа, а може би и юридическа така за тези язовири, на не знам дали ще се оправи с тези, които са ги взели под аренда язовирите. Чухме, че няма в арендаторските договори изисквания да се поддържат язовирните стени?
Иван Костов: Аз си мисля, че това е много сериозен въпрос. Този въпрос ние го поставихме през 1999 година, ако си спомняте.
Водещ: Нямам спомен.
Иван Костов: Повдигнахме темата за българските води. Казахме, че на много места има недостиг на вода, хората са на режим. От друга страна това ще се превърне в голямо национално богатство утре. От друга страна, че има тежък проблем с изоставени напоителни системи. Такива язовири, които са части от тези напоителни системи и така нататък и, че това трябва да бъде национален приоритет. Тогава медиите ми се присмяха.
Водещ: Не са били далновидни медии.
Иван Костов: На някои им се стори, че ние си съчиняваме теми и се опитваме да, а нашата теза беше, че това е голямо национално богатство. Тоест, както се вижда то може да се превърне и в бедствие ако няма национална стратегия.
Водещ: И защо не се случи тогава?
Иван Костов: Искам да кажа, че тази стратегия беше изоставена категорично по време на управлението на Симеон Сакскобургготски и никой не се върна към нея. Тоест, никой не се опита да продължи тази политика на много сериозно така като отношение, като добър стопанин към българските води. Защото от една страна хората ги заливат, от друга страна са на режим на вода. Това е реалността в България. Трябваше този проблем в последните 10 – 12 години с последователни усилия да бъде решен окончателно.
Водещ: И понеже вие повдигнахте тази тема. Аз постепенно гледам да вървим и към темата с евродоклада, но сега години по-късно след като вие бяхте сменени като управление от Сакскобургготски, излязоха доста факти и бяха сега подменени ключови шефове на служби. След излизането на Първанов от властта срещу него започнаха много сериозни атаки за нарушения допуснати по време на неговите два конституционни мандата. Смятате ли, че всъщност, идването на Сакскобургготски в българската политика и подмяната на тогава вашите. Един въпрос ви задавам, всъщност беше един нов рестарт на старите тоталитарни сили в държавата или не?
Иван Костов: Тогава започна нещо такова, да. Ето, вижте, самият факт, че се оставят важни, жизнено важни . Водната стратегия или стратегията за водите беше жизнено важна за България. Ако беше решен добре този казус, тази тема ако беше изпълнена сега щяхме да бъдем едно сравнително средно европейско ниво стопанисване на водата. Вижте, в Германия, която е над средното европейско ниво е имало само едно скъсване на язовирна стена през 1977 година.
Водещ: Там имаше огромни наводнения, в Германия имаше огромни наводнения.
Иван Костов: Да, въпреки това се преодоляват с много голяма организация. Забележете Турция как посрещна скъсването на дигите и големите води на Марица и на Тунджа. Нали видяхте, много организирано. Бързо евакуираха хората. Просто, там има някаква.
Водещ: Това при нас нямало как да стане, защото кметицата е била камбаната рано сутринта. Общо взето, методите са били средновековни. Да ви върна към случая в Перник. Той няма как да не бъде коментиран, защото още повече той има някаква връзка с евродоклада. Вие го коментирахте така доста задълбочено, между другото. Полицаите са невинни за смъртта на основния заподозрян Стойчо Стоев – Чочо. Прокуратурата окончателно е свалила подозренията от антимафиотите. След като е взела натривки от техните пръсти. Това вече отговаря на един от вашите многобройни въпроси , които Вие зададохте по случая в Перник?
Иван Костов: Не, това е прибързано заключение.
Водещ: А защо, след като е извършена щателна проверка? Има ли нещо, което още ви притеснява по този случай?
Иван Костов: Много неща ме притесняват. Десет въпроса сме задали, очакваме да се отговори на тези въпроси.
Водещ: Кой ви ги подсказа тези въпроси.
Иван Костов: Хората.
Водещ: Аз имам чувството, че някой ваш поддръжник от полицията в Перник ви ги е давал. Защото един от въпросите беше – бил ли е Чочо агент на МВР?
Иван Костов: Да.
Водещ: Аз примерно, никога не бих се сетил да задам този въпрос ако не познавам вътре ситуацията в РПУ-то?
Иван Костов: Питат се хората в Перник. Това са въпроси, които те задават и на които знаят отговорите или по-скоро знаят варианти на различни отговори, знаят различни хора в Перник.
Водещ: И какво ако е бил Чочо агент на МВР, според Вас, с какво би променило това процесът?
Иван Костов: Не мисля, че това е най-същественият въпрос от тези.
Водещ: Кое е най-същественият въпрос?
Иван Костов: Най-същественият е дали убийството на Мирослава и убийството на Стоев не са отстраняване на свидетели, които знаят нещо свързано с престъпния бизнес в града. Нещо сериозно, нещо опасно. Това е големият въпрос ако питате мен.
Водещ: Кой ви го подсказа, пак местната общественост?
Иван Костов: Такива са съмненията на хората. Това се говори, това го пишат журналисти. Излизат в медиите, коментират го, подсказват имена и така нататък. Защото ако това е вярно, тогава това е много страшно. Тази версия трябва да намери категоричен отговор.
Водещ: Ще бъде ли разгледана в парламента? Макар, че вие няма да участвате в тази комисия?
Иван Костов: В тази комисия ние сме и поставили тези десет въпроса и тя трябва да отговори на тези десет въпроси. Ако не отговори ние ще направим опит да направим алтернативна комисия и с…
Водещ: Тя няма да е законна обаче?
Иван Костов: Не, тя ще бъде законна, защото депутатът може да търси истината винаги.
Водещ: Да, де, но няма да бъде санкционирана от решение на мнозинството в Народното събрание?
Иван Костов: Ще бъде санкционирана от решението на хората. Ние ще поканим журналисти, ще ги държим в течение.
Водещ: Каква ще бъде тази комисия, ще участват ли там БСП, ДПС, “Атака”, РЗС?
Иван Костов: Ако пожелаят ще участват.
Водещ: Това е ваша идея, ваша инициатива – алтернативна комисия “Мирослава”?
Иван Костов: Да. Преди това обаче искрено се надявам, че комисията, която в момента работи ще даде отговор и на всичките въпроси, включително ще убеди пернишката общественост, че някои от най-лошите версии не са верни, да речем. Искрено се надявам.
Водещ: Като тази.
Иван Костов: Искрено се надявам да не е така.
Водещ: Като тази, че те може би са свързани с организираната като неудобни свидетели са отстранени заради организираната престъпност в града?
Иван Костов: Баща му на Стоев казва, че той знае нещо, че той е казал нещо, с което е уплашил разследващите. С какво е уплашил, това е версия на един разбит човек, нали той е загубил сина си и по някакъв начин носещ неговия грях, ако има такъв. Така, че трябва да се имат предвид най-тежките въпроси. Питате, какво ако е сътрудничел на полицията, тогава става много лошо.
Водещ: Питах ви, но явно този въпрос не е важен, според вас. Защо да не е важен въпрос? На много лош щрих, защото той ще допълни една картина. Те на МВР сътрудничат много. Аз така си мисля, без да съм професионалист, но сътрудничат много свързани с престъпността.
Иван Костов: За какво сътрудничат?
Водещ: Дават информация.
Иван Костов: Едно е да сътрудничат за даване на информация, друго е да сътрудничат да покриват участие на МВР в канал за наркотици. Това са различни варианти на сътрудничество.
Водещ: И това ли може да го има в Перник?
Иван Костов: Нали не сте забравили, че търговията с наркотици е била държавна контрабанда до 1989 година.
Водещ: Това го пише в доклади. Докато вие сте бил министър сте писали доклади?
Иван Костов: Не, пише го и в европейски разследвания и така нататък. Това е стара практика.
Водещ: Още от времето…
Иван Костов: Така, че да бъдем внимателни по отношение на участието на отделни части от държавата в миналото, които па някакъв начин са оцелели. Които продължават да се занимават с това.
Водещ: Избягвате да коментирате феноменът “Филчев”, защото те ви пришиват непрекъснато на Вас и Вие трябва да се обяснявате, че той не е политическо назначение, че бил назначение на Висшия съдебен съвет, но сега в евродоклада критиките продължават. Те са абсолютно идентични с тези, които ние сме поставили много пъти като медии. Вие сте поставяли, управляващите са поставяли, че всъщност системата, съдебната система в България е политически независима. Аз така разчитам в това, което пише докладът. Така го е разчел и Борис Велчев. Той казва, голямата ми грешка беше, че не създадохме специален орган в прокуратурата, който да се занимава с политиците в България, с корупцията по високите етажи. Откъде идва тази обвързаност на политическата власт със съдебната? Вие ли ги слагате така, че като паднете от власт след това да не ви закачат?
Иван Костов: Не, не, не.
Водещ: Както Вие казвате, какво говорят хората в Перник и аз ви казвам, че така си го обясняваме и ние обикновените граждани.
Иван Костов: Да, но това действително са въпросите на перничани. Това можете да бъдете абсолютно сигурни. Това го носят журналистите от пернишки медии и така нататък.
Водещ: Съгласен съм с Вас, не споря.
Иван Костов: И не е удивително това, което казвам. То е съвършено нормално, защото градът е потресен от смъртта на Мирослава. Всъщност, тук това, което е разтърсващото е смъртта на момиче младо, невинно. Младо девойче, което си отива и просто ние не знаем защо.
Водещ: Съгласен съм с Вас.
Иван Костов: Ние не знаем защо. Защото вижте, каква е версията. Налудничава, според мен. Даже ми звучи вече налудничава. Аз казах, че е съшита с бели конци. Защото някакъв не свързан с нея човек по никаква роднинска линия е изнудван да плати откуп за нея, без да има каквото и да било пряко отношение с нея.
Водещ: Тези престъпници нищо чудно и това да са направили, нали виждате нивото, какво е? Единият в психиатрията, другият се самоубива.
Иван Костов: Нали подозрението е, че не е за психиатрията.
Водещ: На мен ми звучи много логично версията, че те са предпочели да убият това момиче, за да си приберат откупа?
Иван Костов: Как ще приберат откупа, когато не дават доказателство, че тя е жива?
Водещ: Не са се сетили сигурно. Вижте, какво ниво е.
Иван Костов: Точно това е много съмнително във всички, че изглежда, че не е рекет. Така изглежда на много хора. Пак казвам, изглежда и на журналисти.
Водещ: Ниско ниво.
Иван Костов: Възможно е обяснението да е и точно такова.
Водещ: Фактът, че ще има такава извънпарламентарна комисия, аз така бих предпочел да я нарека.
Иван Костов: Сега, на вашия въпрос.
Водещ: За връзката?
Иван Костов: На вашия въпрос има много прост отговор.
Водещ: Дайте го?
Иван Костов: Вие казвате, вие ги слагате да не ви съдят. Филчев, за който повдигнахте въпросът, съди всички, които му подадоха сигнали.
Водещ: Той беше различен.
Иван Костов: Всички, които му подадоха сигнали. Не, той беше като всички останали.
Водещ: Служеше на новите управляващи. Той беше маша тогава на новите, които дойдоха, срещу вас.
Иван Костов: Добре, но той не направи следствие по сигналите, които му бяха изпратени, с изключение на Александър Божков, покойният, лека му пръст. Това е така да се каже отговор на вашата теза – слагате ги, за да не ви съдят.
Водещ: Паси разказа тук как.
Иван Костов: Освен това Филчев води 70 дела или прави 70 опита да осъди Илко Семерджиев. Можете ли да ми кажете що за мания е да правиш 70 опита да осъдиш един човек и да го държиш 11 години.
Водещ: Освен маниакалност?
Иван Костов: Маниакалност, добре нека да е маниакалност. 11 години да го държиш в това състояние, можете ли да си представите.

Водещ: Соломон Паси разказа следната история, бих искал да я коментирате. Все пак Паси беше част от евроатлантическата общност и още е. В президентството се състояла среща между прокурора и висши прокурори, Филчев и президента и там се градяла стратегия как да бъда омаскарен външния министър на България. Това според Вас възможно ли е да се е случило? А ако се е случило страшно ли е или е нормално?
Иван Костов: Не мога да коментирам на Соломон Паси.
Водещ: Приказките.
Иван Костов: Тези неща, да. Звучи ми малко самореклама така поднесено.
Водещ: Ясно.
Иван Костов: Някак си се поставя под център на някакво внимание пък там около него имаше друг вид, кокошкарска работа
Водещ: Какво имате предвид?
Иван Костов: Имам предвид ако отворите старите вестници ще видите за какво беше направен опит да бъде обвинен. Беше нещо свързано с наистина нещо елементарно облагодетелстване от обществена поръчка.
Водещ: То накрая отиде неговият началник на кабинета, отиде, мисля, в прокуратурата за това нещо?
Иван Костов: И това не е добре.
Водещ: Коментира ли ви се комисията, която сега ще става, ще се прави в Народното събрание за дейността на президентската институция?
Иван Костов: Знаете ли като казахте за президента аз искам да кажа, че в понеделник, нещо, което е много важно и е свързано с дейността на предишния президент. Изобщо с политиката, със стратегията.
Водещ: Оказа се, според БСП, че тази комисия е незаконна, защото по Конституция нямате право да контролирате президентската институция. И не знам дали наистина БСП не са прави в случая?
Иван Костов: Да. Като говорим за президентската институция, говорим за тези най-важни стратегически неща, които президентът решава и има участие в решаването им. Едно от най-важните. Ето, вчера стана ясно, онзи ден пак стана ясно. Беше преповторено. Става въпрос за националната сигурност. Обстоятелството, че България като елемент, като страна участник в колективната система на сигурност в Алианса е изключително уязвимо звено, с тежък дефицит в енергийната си сигурност. Тя е енергийно несигурна страна.
Водещ: За това ли беше…
Иван Костов: Да, затова беше, затова беше тя. Много преди те да дойдат те в София ние се опитвахме президентът Първанов да го накараме да свика консултативен съвет за национална сигурност на тема “Енергийната сигурност като част от системата на националната сигурност”. За да създаде най-важната гледна точка по отношение на всички енергийни решения. Енергийната политика се води и трябва да се води в модерна държава през погледа и през доминантата на националната сигурност.
Водещ: На националния интерес?
Иван Костов: На националната сигурност. Не може да се злоупотребява с нея, защото могат да ви намалят доставките на газ в момента на най-голяма нужда и вие да изпаднете в затруднение, както стана преди време през 2009 година. Ние в понеделник поискахме новият президент Плевнелиев, когото подкрепихме на втори тур и считаме, че в някакъв смисъл
Водещ: Е и ваш президент?
Иван Костов: Е и наш президент. Ние му предложихме да свика Консултативния съвет и най-после тази гледна точка да бъде поставена. Това е много по-сериозно, отколкото всичко останало, което се говори. Защото наистина засяга далечното бъдеще на страната, засяга потреблението на електроенергия, източниците за потребление. Засяга търговския баланс на страната.
Водещ: Може ли да убедите управляващите да вземат решение да падне мораториумът за шистовия газ? Проблемът очевидно там е сериозен от гледна точка на американците.
Иван Костов: Министър-председателят отвори въпросът по следния начин, да се докаже, че това е безопасно и тогава ще разгледаме отново.
Водещ: Това ви дава възможност?
Иван Костов: Това дава възможност и вече доказателствата започват да идват. Дойде писмо на целия научен съвет, подписано на Института по геология при БАН, подписано от неговия председател, в което категорично казва, че 50 години се правят такива проучвания. Дойде писмо от Минно-геоложкия университет “Св. Иван Рилски”. То е с почти същото съдържание. Те казват следното, когато се добива технологията трябва да има специална оценка на тази технология се добива газ. Ако се стигне до добив, но да не се позволява на България да прави проучване. Изглежда като следното нещо – вие се задължавате пред “Газпром” да не проучвате въобще имате ли газ или нямате. Тоест, оставате в пълно неведение и се задължавате на цените, които ви казваме да внасяте газ. Това изглежда в момента като елемент на решение за едни ключови доставки за енергетиката на България. На вас звучи ли ви това като стабилно решение.
Водещ: Не.
Иван Костов: От гледна точка на енергийната сигурност на страната. Затова основната страна.
Водещ: За мен всяка зависимост от Русия на газовите доставки но поставя в коленопреклонно положение.
Иван Костов: И не само на газовите.
Водещ: Това на енергетиката.
Иван Костов: Сега пък ще се появи въпросът защо точно пък американците са се толкова загрижили. Защото основната отговорност за сигурността на Алианса не е във Франция и не е в Германия. Нали всички знаем, че основният защитник, така да се каже, главният защитник в Алианса са САЩ.
Водещ: Благодаря Ви за това гостуване в “Гореща точка”. Иван Костов, лидер на дясната опозиция в парламента. Новината от него – ще се съставя по инициатива на ДСБ и Синята коалиция парламентарна комисия, която може би няма да има парламентарен статут обаче на опозиционните партии по случая с Мирослава. Нещо като алтернативна комисия, така да го наречем.
Иван Костов: Да.
Водещ: Медиите ще следим отблизо тази новина

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...