ГЕРБ потъпква принципите на демокрацията

Вземам думата* като представител на традиционната българска десница, чийто анти-комунизъм и евроатлантическа ориентация върна България на картата на Европа.

Неведнъж сме били свидетели дори в тази зала на постоянното желание на левицата да обвинява един или друг десен лидер, че не е демократ, че има склонност към авторитаризъм и пр. Това е запазена марка на левицата особено в бившите комунистически страни и те често са злоупотребявали с нея. За жалост днес в моята страна традиционната десница ясно вижда, че новата десница в лицето на партия ГЕРБ е изоставила ценностите на ЕНП и потъпква принципите на демокрацията. И няма как да бъде другояче когато виждаме:

– че самият премиер Борисов постоянно флиртува с носталгията по комунизма и откровено реабилитира комунистическият диктатор Живков;

– че обявява за престъпления радикалните реформи, които поставиха основите на пазарната икономика в България;

– че непрекъснато дискредитира постиженията на десницата по време на прехода към демокрация, благодарение на които моята страна получи покана за членство в ЕС;

– че парламентарното мнозинство на ГЕРБ отказва да приеме препоръките на ОССЕ и се опитва да ограничи прозрачността на изборите и представителството на опозицията чрез новия Изборен кодекс.

И всичко това се прави пред очите на българските граждани от партия, която се радва на безусловната подкрепа на ЕНП. Затова и никой не трябва да се изненадва, че цялата опозиция в България, както лявата, така и дясната, се обедини в решителен протест срещу ГЕРБ. И няма как да не пострада тежко репутацията на ЕНП в моята страна.

Идват избори – тази година за национален, следващата за европейски парламент. Ако не престанем да правим компромиси с ценностите си и принципите на демокрацията в името на дребни политически игри, то българската десница ще се отклони от своя европейски път, а европейската десница ще загуби уважението на българите.

* Изказването на Светослав Малинов е направено на вчерашното заседание на групата на Европейската народна партия. Същата теза ще бъде изложена и на днешното пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: Общините трябва да са двигателят, основата,...
На 12 септември на последното си редовно заседание за този мандат, Общински съвет Видин...
Радан Кънев: Австрия и Нидерландия нарушават задълженията си...
Популизмът на австрийското правителство много вреди, допълни евродепутатът Австрия и Нидерландия с упорития си...
Атанас Атанасов: Българското контраразузнаване е проспало шпионската дейност...
Много внимателно сме обсъдили цялата ситуация, не сме подходили безотговорно и тук въпросът е...
В Деня на София, 17 септември, Коалиция ПП-ДБ...
“В Деня на София, празникът на града, който обичаме се регистрираме за местните избори...
Грети Стефанова: Бюджетът е огледало, София расте, но...
Гласувах против бюджета на София, защото той е огледало на работата на един общински...