ГЕРБ потъпква принципите на демокрацията

Вземам думата* като представител на традиционната българска десница, чийто анти-комунизъм и евроатлантическа ориентация върна България на картата на Европа.

Неведнъж сме били свидетели дори в тази зала на постоянното желание на левицата да обвинява един или друг десен лидер, че не е демократ, че има склонност към авторитаризъм и пр. Това е запазена марка на левицата особено в бившите комунистически страни и те често са злоупотребявали с нея. За жалост днес в моята страна традиционната десница ясно вижда, че новата десница в лицето на партия ГЕРБ е изоставила ценностите на ЕНП и потъпква принципите на демокрацията. И няма как да бъде другояче когато виждаме:

– че самият премиер Борисов постоянно флиртува с носталгията по комунизма и откровено реабилитира комунистическият диктатор Живков;

– че обявява за престъпления радикалните реформи, които поставиха основите на пазарната икономика в България;

– че непрекъснато дискредитира постиженията на десницата по време на прехода към демокрация, благодарение на които моята страна получи покана за членство в ЕС;

– че парламентарното мнозинство на ГЕРБ отказва да приеме препоръките на ОССЕ и се опитва да ограничи прозрачността на изборите и представителството на опозицията чрез новия Изборен кодекс.

И всичко това се прави пред очите на българските граждани от партия, която се радва на безусловната подкрепа на ЕНП. Затова и никой не трябва да се изненадва, че цялата опозиция в България, както лявата, така и дясната, се обедини в решителен протест срещу ГЕРБ. И няма как да не пострада тежко репутацията на ЕНП в моята страна.

Идват избори – тази година за национален, следващата за европейски парламент. Ако не престанем да правим компромиси с ценностите си и принципите на демокрацията в името на дребни политически игри, то българската десница ще се отклони от своя европейски път, а европейската десница ще загуби уважението на българите.

* Изказването на Светослав Малинов е направено на вчерашното заседание на групата на Европейската народна партия. Същата теза ще бъде изложена и на днешното пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Осигурени са нужните 37 милиона лева...
Имаме и позитивни новини за София - осигурени са нужните 37 милиона лева за...
Д-р Ивайло Митковски: Следдипломната квалификация е задължителна за...
Д-р Ивайло Митковски е ортопед-травматолог, депутат в парламентарната комисия по здравеопазване от листата на...
Людмила Илиева: Здравеопазването във Велико Търново и региона...
Здравеопазването в региона ще се покачи на следващо ниво и с наличието на въздушни...
Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в...
Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС отхвърли предложението на инж. Грети...
Атанас Атанасов: България ще продължи да помага на...
Преди 2 години Путин нападна Украйна, защото тежко подцени способността на един народ да...