ГЕРБ потъпква принципите на демокрацията

Вземам думата* като представител на традиционната българска десница, чийто анти-комунизъм и евроатлантическа ориентация върна България на картата на Европа.

Неведнъж сме били свидетели дори в тази зала на постоянното желание на левицата да обвинява един или друг десен лидер, че не е демократ, че има склонност към авторитаризъм и пр. Това е запазена марка на левицата особено в бившите комунистически страни и те често са злоупотребявали с нея. За жалост днес в моята страна традиционната десница ясно вижда, че новата десница в лицето на партия ГЕРБ е изоставила ценностите на ЕНП и потъпква принципите на демокрацията. И няма как да бъде другояче когато виждаме:

– че самият премиер Борисов постоянно флиртува с носталгията по комунизма и откровено реабилитира комунистическият диктатор Живков;

– че обявява за престъпления радикалните реформи, които поставиха основите на пазарната икономика в България;

– че непрекъснато дискредитира постиженията на десницата по време на прехода към демокрация, благодарение на които моята страна получи покана за членство в ЕС;

– че парламентарното мнозинство на ГЕРБ отказва да приеме препоръките на ОССЕ и се опитва да ограничи прозрачността на изборите и представителството на опозицията чрез новия Изборен кодекс.

И всичко това се прави пред очите на българските граждани от партия, която се радва на безусловната подкрепа на ЕНП. Затова и никой не трябва да се изненадва, че цялата опозиция в България, както лявата, така и дясната, се обедини в решителен протест срещу ГЕРБ. И няма как да не пострада тежко репутацията на ЕНП в моята страна.

Идват избори – тази година за национален, следващата за европейски парламент. Ако не престанем да правим компромиси с ценностите си и принципите на демокрацията в името на дребни политически игри, то българската десница ще се отклони от своя европейски път, а европейската десница ще загуби уважението на българите.

* Изказването на Светослав Малинов е направено на вчерашното заседание на групата на Европейската народна партия. Същата теза ще бъде изложена и на днешното пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Позиция на Националното ръководство на ПП “Демократи за...
На свое заседание, проведено на 06.10.2022г., Националното ръководство на ПП „ДСБ“ обсъди изборните резултати...
Водещите кандидати на ДСБ в листите на “Демократична...
Доверете се на разума с номер 25 за "Демократична България"!
Кристина Петкова: в следващия Парламент ще настоявам за...
Кристина Петкова в "Денят с Веселин Дремджиев" Радвам се, че вицепрезидентът Йотова е прочела...
Атанас Атанасов: Би било добре, ако може да...
За „Демократична България” би било добре, ако постигне мнозинство само с „Продължаваме Промяната”. Това...
Атанас Атанасов: Още през март получихме информация, че...
“Искам да започна с едно извинение към българските граждани. В това трудно време извинявайте,...