ГЕРБ отказват да носят отговорността си към страната по време на изборите

Иван Костов: Госпожо председател, уважаеми колеги, ние сме против това да се направи парламентарно прекъсване.

Вие казвате, че било даване на привилегия на парламентарно представените партии.

Ние сме тук не по силата на привилегия, а защото хората са ни изпратили в Народното събрание по силата на Конституцията и закона на страната. Ние сме избрани да представляваме тези хора, да контролираме правителството, да вършим своята работа в Народното събрание по силата на вота. Ние не сме тук привилегировани или непривилегировани. Изобщо, аз не мога да разбера – ГЕРБ две години е в управлението на страната, и да не може да разбира, че това не е привилегия, а е отговорност. Вие сте тук не защото сте привилегировани, а защото носите отговорност за съдбата на тази страна!

Ами, това е проблем, че не искате да я носите в дните преди изборите. Това е големият ви проблем! Вие искате да затворим Народното събрание, да не носите своята отговорност тези 10 дни, да участвате предимно в предизборна кампания.

Аргументът ви не е сериозен. Ако това е единственият аргумент за това да прекъснат заседанията на парламента, според мен той не е приемлив. Още повече, че правите компромис, излъчвайки заседанията на парламентарните комисии. Ами, там има журналисти. Журналистите отразяват дебата. Излизат хора, ето – ще се състои комисия, ще се разисква въпрос, публично ще бъде изразено мнението на всеки народен представител, някой ще даде пресконференция отвън – можете ли да го спрете, не можете! Това показва колко е несъстоятелен този опит.

Не е почтено от друга гледна точка и не е морално да се правят такива опити да се затвори единствената трибуна, от която може да бъде наблюдавано и контролирано правителството.

Ето, сега тук ще използвам да кажа нещо от тази трибуна, утре няма да мога.

Връщам се на заседанието на Консултативния съвет, колеги. От Разлог пътувам за София и минавам покарай Долна Диканя. Пътят – затворен, шофьорите в колите изнервени, пибиткат всички. Дълго време се придвижваме към магистралата. Накрая на магистралата, докъдето е изградена – над Долна Диканя, шатра. Докарани камиони – 30 или 40, един багер. Изглежда са копали преди аз да мина, защото аз дълго време стоя там – на опашката, докато мина. Всички те зарязали и камионите, и багера. Хора се суетят. Оттатък – движението също спряно.

Телевизията вероятно е излъчила шоу. Като се върнах разбрах какво е шоуто. Шоуто е пак някакво начало голямо – някакъв градеж на България! Ама, не сте отчуждили земите.

Ами, как копаете? Как действате като влизате в частна собственост и не сте отчуждили земите? Ами, правите театър! Правите шоу! Правите лъжа и я излъчвате в медиите.

Всички хора знаят, че са присъствали на лъжа. То им личеше по лицата на хората там и на журналистите. Значи това може да се дава по време на изборите, което си е чиста проба манипулация и лъжа, от друга страна не може да се чуе нито един трезв глас.

Ето, аз протестирам срещу тези неща! Използвам тази трибуна, за да кажа! Ако вие затворите и тази трибуна няма да мога нищо да кажа. Защото аз обикалям страната. Ще се върна, ще кажа какво виждам като нередност поне пред колегите си народни представители.

Ние сме опоненти, но все пак сме колеги и трябва да има колегиално отношение помежду ни. Не е колегиално отношение да затвориш устата на едни и да оставиш отворена устата на други, просто защото си в предизборен период. Това не е колегиално. В това няма нищо коректно, това не се прави.

И аз Ви призовавам, госпожо председател, да си изтеглите проекта за решение. Ние можем и да ходим по кампания и да си вършим работата тук.

Народното събрание без друго не присъства в пълния си състав. И сега има хора по кампании, но ето – процесът тук върви, така че това, според мен, е една практика, която искам да напомня, много рядко е прекъсвана в тези двадесет години.

Аз даже не си спомням дълги периоди на прекъсване, изобщо период от 11 дни прекъсване на заседания на Народното събрание, защото има избори, аз специално не си спомням. Тук има други народни представители, гледам господин Пирински, ако той си спомни друго такова прекъсване, нека да каже.

Това означава, знаете ли, че всички останали са правили избори, а това са сигурно над 20 избора, и са търпели народното представителство, търпели са опозицията, давали са й думата, тоест не са правили опит да й затварят устата, очите и така нататък. Как са могли другите, пък ГЕРБ не може?

Който иска и сега стои в Народното събрание, който иска – ходи и си прави кампания. Това е волята на народния представител – тя е суверенна, каквото иска, това ще направи, така е устроено Народното събрание. Това са права, закрепени в Конституцията.

Трябва да кажа, че трябва да съберете малко силици и да изтърпите за 10 дни опозицията. Съберете малки сили, заредете се с малко търпение, с малко толерантност! И оставете Народното събрание отворено. Благодаря.

За дуплика – господин Костов.

Иван Костов: Благодаря Ви, госпожо председателстваща.

Уважаеми колеги, пътят Бургас-Карнобат беше изграден и пуснат по време на управлението на тройната коалиция. Дали са изплатили, или не са, е тяхна отговорност. Обърнете се към тях, кажете им: “Не е редно. Ето, сега ние тази грешка, това нарушение на законите няма да допускаме, защото сме ГЕРБ, а вие, тройната коалиция, понеже сте лошите, го направихте, но ето, ние няма да го направим!” Направете го по този начин.

Красимир Велчев: Ние го правим.

Иван Костов: Не го правите обаче. Не го правите, защото не сте отчуждили и започвате строителството. Влизате в нивите на хората от Долна Диканя.

Това е моят роден край, родният край на майка ми. Знам къде какво се работи в този край. Знам откъде ще мине магистралата. Ще мине и през имоти на моя дядо. Сигурен съм, че ще мине. Не сте отчуждили нищо. То е ясно, че не сте.

Не го правете! Не правете откриване, без да завършите процеса. Процесът на инвестиране на магистралата е изключително сложен. Той е и проектиране, той е и конкурси, той е набиране на финанси, той е отчуждителни процедури.

Що се отнася до обезщетенията на хората, вие отказахте да подкрепите наш Закон за обезщетяване на собствениците на отчуждени имоти за такива цели. Вие, ГЕРБ! Ние го внесохме. Аз ще ви дам отново закона, като председател, сега вече единствен председател на Парламентарната група, да видите какво сме написали и какво сме предложили.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...