ГЕРБ направи корупцията държавна политика

ИВАН КОСТОВ: Благодаря Ви, госпожо председател.

Уважаеми колеги, упълномощен съм от името на Синята коалиция да направя изявление във връзка с две години от формирането на мнозинството на Политическа партия ГЕРБ.

ГЕРБ дойдоха на власт с голяма подкрепа, поемайки ясни и конкретни ангажименти за реализиране на антикризисна програма.

Синята коалиция подкрепи тези намерения. В условията на криза на България й беше необходимо стабилно управление, цитирам: “Излизане от кризата, повишаване доходите на българските граждани, растеж и модернизиране на българската икономика”. Бяха необходими реформи, беше необходимо възстановяване на европейското финансиране.

Две години по-късно България е последна сред европейските страни по жизнен стандарт и по качество на живот. Не излизаме от кризата, влизаме в период на депресия. Доходите са замразени, безработицата е 11-12 на сто, фалира или замразява дейността си значителна част от малкия и среден бизнес, драматично спаднаха инвестициите в страната. Макар и най-нуждаещи се, най-лошо усвояваме европейската финансова помощ. Единствените, които реализират огромни печалби, са българските монополи.

Затова две години по-късно ГЕРБ изгуби политическото доверие в парламента. Правителството на европейското развитие положи клетва като кабинет на малцинството, но с широка политическа подкрепа тук, в този парламент. Днес ГЕРБ е в политическа изолация и управлява с неясна подкрепа на независими в кавички народни представители.

Синята коалиция щеше да подкрепи и да подкрепя независимо от политическата цена провеждането на непопулярни и тежки реформи. Ние това сме заявявали много пъти, много пъти сме искали да споделим тази отговорност. ГЕРБ сам отказа тази наша подкрепа още, когато с бюджета за 2011 г. изостави реформите, наруши Конституцията и дори национализира част от пенсионните фондове в страната, влезе в многобройни скандали и получи от обществеността обвинението, че е направил корупцията държавна политика.

Премиерът твърди, че е спасил България, цитирам: “Спасил България от варианта Гърция, Португалия и всички останали”. Изглежда никой не му е обяснил, че днес Гърция се спасява от неплатежоспособност, защото не може да обслужва външния си дълг. Този външен дълг е почти 150 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. Гърция е богата страна с развита икономика и фирмите, и банките й нямат нужда от спасяване. Това личи от добре работещите гръцки банки в страната.

България от 13 години не е имала и няма проблем с платежоспособността си. Делът на нашия публичен дълг спрямо брутния вътрешен продукт е по-малко от 15 на сто и това не е заслуга на ГЕРБ.

Така че единственото нещо, което е било по силите на господин Борисов да ни спаси, е несъществуващата опасност. От самото начало премиерът обяви, че не му трябва нашата подкрепа и се самоопредели като премиер на малцинството. Това е единственото обещание, което изпълни. ГЕРБ е в политическа изолация.

Ние сме определили нашето отношение към това управление, след като не дадохме исканото доверие тук, в парламента. ГЕРБ ще отиде на изборите, обявил война на всички. След три месеца избирателите ще решат.

В демократичните държави вотът на гражданите посочва решението от всяка политическа криза. Изборите ще отговорят на въпроса дали управлението на ГЕРБ не е на малцинството от българските граждани, дали българските граждани желаят излизане от кризата със смели, решителни реформи и ние вярваме, че тогава те ще си спомнят, че единствената политическа формация, която е провеждала смели и решителни реформи в този парламент, е тази, която днес се представлява от Синята коалиция.

За България винаги има надежда да излезе от политическата криза и ние вярваме, че това решение ще бъде намерено от българските избиратели. Благодаря ви за вниманието.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...