Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може да пострада от липсата на редовен кабинет

През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев

Членството на България в еврозоната може да пострада от липсата на редовен кабинет. За това предупреди в предаването “Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria икономистът доц. Георги Ганев, депутат от парламентарната групата на „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“.

По думите му партньорите от Европейския съюз продължават да окуражават България да стане член на еврозоната през 2025 г., стига тя да има това желание. „Топката е в служебния и евентуалния следващ редовен кабинет“, посочи той.

Доц. Ганев смята, че липсата на редовно правителство се дължи на нежеланието за довършване на промените в съдебната система и кадровото разпределение и допълни, че по темите, свързани с евроатлантическата посока на страната, не е имало разногласия.

„Данните за инфлацията у нас показват намаление, като страната ни не е толкова далеч от най-стриктния критерий за влизане в еврозоната. Липсата на редовно правителство не би трябвало да е пречка за членството ни, ако биват изпълнявани всички останали критерии. Политическата воля на служебното правителство за тази стъпка ще си проличи, ако те поискат конвергентен доклад за края на годината“, посочи Георги Ганев и смята, че до края на 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий.

Той отбеляза, че икономическата ситуация в еврозоната и сред основните търговски партньори на България оказват влияние на страната ни – при номиналния износ на български стоки страната отчита тенденция на спад, като поръчките от партньорите на България намаляват.

„Това се вижда, което води със себе си и сравнително по-отрицателното представяне на индекса на промишленото производство, но това са двата единствени негативни процеса в българската икономика в момента, останалите са по-скоро позитивни. Ако икономическата динамика в България има някакъв проблем,  той е внесен от трудностите в ЕС, особено от най-големия наш партньор там Германия“, обясни доц. Ганев. Той подчерта, че Италия и Турция трябва да бъдат фокус на внимание със силното си влияние над икономиката ни.

Според него е възможно да станем свидетели на лихвени понижения от страна на Европейската централна банка, преди този ход да бъде предприет от Федералния резерв на САЩ. „ЕЦБ дават сигнали, че са готови да направят намаления, още в средата на годината”, посочи доц. Ганев, но смята, че това е по-скоро говорене, за да се стимулира съживяването на икономиките и да се избегне рецесия.

Източник: www.investor.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...