Георги Ганев: Хърватия показа, че “еврото не хапе”

Вероятно е по-отрано да се въведе паралелното изписване на цените в евро и лева. От ЕЦБ и еврозоната обаче биха се отнесли „ревниво” към идеята да плащаме в двете валути преди официалното ни приемане. Това смята депутатът от ДБ Георги Ганев.

Въпросът се появи след изказване на Асен Василев, че се правят постъпки и преговори да се въведе възможност за разплащане с евро и левове едновременно, без да сме влезли в еврозоната.

 „За приемането трябва съгласие от партньорите от еврозоната, защото трябва да се осигури логистика, съответните банкомати, които да дават евро”, обясни Ганев. И изрази съмнение, че ще получим това съгласие. 

Притеснения у нас от преминаването в евро не трябвало да има.

 „Еврото е просто другото име на 1,95583 лева”, коментира депутатът. И Хърватия показала, че „еврото не хапе”.

Въпреки че текат срокове, референдумът, предлаган от  „Възраждане” срещу еврото, може и да няма, смята още Ганев.

„Мои приятели юристи обясниха, че тези срокове са пожелателни. Като мине срокът, няма никакви последици. Според мен не би трябвало да има референдум. Разбира се, подлежа на убеждаване. Според мен въпросът е незаконосъобразен и затова е противоконституционен”, заяви Ганев.  

Относно формулировката на въпроса, той заяви, че е възможно да бъде променена, само ако подписалите се, познаят за какво точно са се подписали.

„Според мен има толкова големи пороци, че не съществува редакция на български език, която да запази въпроса и да го направи конституционен. Не може да бъде коригиран порока на този въпрос и да е конституционен. Най-вероятно въпросът ще се решава в КС”, каза Ганев.
 
Той обясни, че ако суверенът отговори с „да” на въпроса в референдума, възниква друг въпрос:
 
„Ако отговори с „да”, това означава ли, че този отговор пречи на България да изпълни свои ангажименти по-законно ратифициран и конституционно влязъл в сила Международен договор, по силата на който възникват задължения и за България, и за отсрещните страни. Защото ако пречи, този въпрос е противоконституционен”, обясни Ганев.

За евентуалната номинация на Даниел Лорер за гуверньор на БНБ, Ганев каза, че доколкото знае, това е само слух.  Въпреки уваженията му към Димитър Радев като професионалист, очаквал да чуе и други имена сред номинираните.

Идеята фирми и компании с над 50 служители да плащат целите заплати само по банков път, Ганев обясни, че основната цел е да не се прикриват осигуровките.

По отношение на ДДС-то за ресторантьорите, Ганев заяви, че не е привърженик да се продължи. „Моят приоритет ще бъде да се прекрати с тези изключения”, каза Ганев.

Източник: www.nova.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Председателят на ДАНС да си подаде...
Причината – според него политизирането на службите Ген. Атанас Атанасов поиска оставката на председателя на ДАНС...
Любен Иванов: Общините трябва да са двигателят, основата,...
На 12 септември на последното си редовно заседание за този мандат, Общински съвет Видин...
Радан Кънев: Австрия и Нидерландия нарушават задълженията си...
Популизмът на австрийското правителство много вреди, допълни евродепутатът Австрия и Нидерландия с упорития си...
Атанас Атанасов: Българското контраразузнаване е проспало шпионската дейност...
Много внимателно сме обсъдили цялата ситуация, не сме подходили безотговорно и тук въпросът е...
В Деня на София, 17 септември, Коалиция ПП-ДБ...
“В Деня на София, празникът на града, който обичаме се регистрираме за местните избори...