Георги Ганев: Референдум за еврото е трябвало да се проведе преди 18 години

За приемането на еврото народът е можело да се произнесе преди да бъдат сключени съответните международни договори. Това каза в студиото на “Панорама” Георги Ганев, депутат от ПП-ДБ.

“Дали е трябвало да се проведе рефердум за членството на България в ЕС е един добър въпрос и смятам, че нямаше да навреди преди 18 години да се направи това нещо. Но няма българска традиция за провеждане на референдуми по такива въпроси – за визия за бъдещето на страната и трябва да се поправи. Не е зле да се въведе практика, когато става въпрос за ратификация на значими международни договори, да се произвеждат референдуми”, каза Ганев.

Според него обаче хората, които са “про евро” настроени трябваше и трябва да са по-активни в обясняването на ситуацията с приемането на еврото, с ползите и възможните рискове, които също не трябва да се крият и подценяват. “Дължим на българското общество много по-сериозно и ангажирано обясняване на всички тези неща”, каза той.

Не е сигурен, че въвеждането на еврото като паралелна валута ще е от полза.

“Това най-вероятно непременно ще се случи в първия месец-два при влизане в еврозоната, както е ставало във всички други страни. Дали това ще е от полза, първо зависи до огромна степен от съгласието на нашите партньори и е въпрос на много сериозен анализ и изчисления колко би било полезно”, каза Ганев.

За бюджета заяви, че според макроикономическата теория при 3% дефицит не би трябвало дългосрочно да създава фискален проблем, защото тенденцията е БВП да нараства с повече от 3%. Това е разумно ниво от дългосрочна гледна точка, каза Ганев. Но подчерта, че в момента приоритет на България трябва да бъде през бюджета да се осигури стабилност. Заяви, че всеки път е в бюджетна комисия и “нито един нормален по време бюджет не е правил”.

За отношенията с Асен Василев каза:

“Имаме спорове сериозни. Между другото, ако някой ни чуе какво сме спорили за определени школи на мисъл, ще се очуди, че мелим заедно, но пък доста добре мелим заедно”.

Според него няма опасност “да се разтури” коалицията, стига “да се държи в рамките на разума фискалната ситуация”.

Според Ганев визитата на Зеленски у нас е знакова за избраната посока на България в днешната ситуация. Ясно показва, че България е избрала накъде да върви и към кои общности да се приобщава. “И този тласък, който се получи вчера, ще ни помогне да продължим по този път”, заключи Георги Ганев.

Източник: www.bnt.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...