Георги Ганев: Референдум за еврото е трябвало да се проведе преди 18 години

За приемането на еврото народът е можело да се произнесе преди да бъдат сключени съответните международни договори. Това каза в студиото на “Панорама” Георги Ганев, депутат от ПП-ДБ.

“Дали е трябвало да се проведе рефердум за членството на България в ЕС е един добър въпрос и смятам, че нямаше да навреди преди 18 години да се направи това нещо. Но няма българска традиция за провеждане на референдуми по такива въпроси – за визия за бъдещето на страната и трябва да се поправи. Не е зле да се въведе практика, когато става въпрос за ратификация на значими международни договори, да се произвеждат референдуми”, каза Ганев.

Според него обаче хората, които са “про евро” настроени трябваше и трябва да са по-активни в обясняването на ситуацията с приемането на еврото, с ползите и възможните рискове, които също не трябва да се крият и подценяват. “Дължим на българското общество много по-сериозно и ангажирано обясняване на всички тези неща”, каза той.

Не е сигурен, че въвеждането на еврото като паралелна валута ще е от полза.

“Това най-вероятно непременно ще се случи в първия месец-два при влизане в еврозоната, както е ставало във всички други страни. Дали това ще е от полза, първо зависи до огромна степен от съгласието на нашите партньори и е въпрос на много сериозен анализ и изчисления колко би било полезно”, каза Ганев.

За бюджета заяви, че според макроикономическата теория при 3% дефицит не би трябвало дългосрочно да създава фискален проблем, защото тенденцията е БВП да нараства с повече от 3%. Това е разумно ниво от дългосрочна гледна точка, каза Ганев. Но подчерта, че в момента приоритет на България трябва да бъде през бюджета да се осигури стабилност. Заяви, че всеки път е в бюджетна комисия и “нито един нормален по време бюджет не е правил”.

За отношенията с Асен Василев каза:

“Имаме спорове сериозни. Между другото, ако някой ни чуе какво сме спорили за определени школи на мисъл, ще се очуди, че мелим заедно, но пък доста добре мелим заедно”.

Според него няма опасност “да се разтури” коалицията, стига “да се държи в рамките на разума фискалната ситуация”.

Според Ганев визитата на Зеленски у нас е знакова за избраната посока на България в днешната ситуация. Ясно показва, че България е избрала накъде да върви и към кои общности да се приобщава. “И този тласък, който се получи вчера, ще ни помогне да продължим по този път”, заключи Георги Ганев.

Източник: www.bnt.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...