Ген. Атанас Атанасов: Цвета Маркова и комисията са използвани като инструмент от президента Георги Първанов

Демократи за силна България дадоха на прокурор директора на Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова. Хората на Иван Костов уличиха близката до президента Георги Първанов юристка в злоупотреба с власт и финансови нарушения. За скандала разговаряме с ген. Атанас Атанасов.

Какъв e проблема, ген. Атанасов? Защо дадохте на прокурор шефката на ДКСИ Цвета Маркова?

Има изразено писмено становище на синята коалиция пред министър-председателя Бойко Борисов за това, че е необходимо тази комисия да бъде закрита.Защото тя е излишен, паразитен орган, който само харчи пари на данъкоплатеца. А отделно от това генерира скандали. Във всичките страни членки на НАТО функциите по опазването на квалифицираната информация се осъществяват от контра разузнавателните служби на тези държави. В САЩ тези функции се изпълняват от ФБР, във Великобритания от МИ 5, в Германия от службата за защита на конституцията. Няма друга натовска държава като България, в която да има такава измислена комисия. Ето защо по функционални причини трябва да бъде закрита тази комисия и нейните функции да се осъществяват от ДАНС, българския контраразузнавателен орган. ДАНС е оперативната служба, която извършва проучванията на лицата с всички средства и методи с които разполага и отделно от това ДАНС е службата, която трябва да пази българските тайни да не изтичат към чужди шпиони. Поради тези причини и заради икономическата криза и поради необходимостта от спестяване на средства комисията трябва да бъде закрита. Това е нашата политическа позиция. Имено тази политическа позиция дразни нервите на г-жа Маркова, защото тя ще остане без работа. Освен изброените неща в процеса на работата в тази комисия има много смущаващи факти – меко казано.

Кой са те?

Аз изнесох информация за едно такова решение, което е изключително скандално и ще ви обясня защо. На практика Цвета Маркова е използвана от президента Георги Първанов като инструмент за прикриване на негово безобразие. За какво става въпрос – през 2004 г когато България става член на НАТО трябваше да бъдат изпратени в централата на НАТО първите български представители – български посланик в НАТО, военен аташе в НАТО и други лица, които трябваше да бъдат назначени. Тогава гръмна един скандал, а имено, че първите предложения които бяха направени от българската държава и за посланик и за военен аташе бяха отказани от НАТО защото за тях е имало факти, обстоятелства и данни, че са неблагонадеждни.

Спомняте ли си за кои хора става дума?

Разбира се. Тогава имено точно комисията на Цвета Маркова издаде официално и формално отказ на тези лица за достъп до класифицирана информация на НАТО и имено тези откази послужиха като формално основание да не се състоят тези назначения. За посланик в НАТО тогава се предлагаше Емил Вълев. Предложението е съгласувано между президента Георги Първанов и правителството на Симеон Сакскобургготски. Господин Вълев е дипломат от кариерата преди 1989г. И предложението което беше съгласувано между президента и правителството на Сакскобургготски не се осъществи, защото му беше издаден отказ до класифицирана информация (2004г). Това назначение не се състоя. В последствие на мястото на Вълев беше назначен друг човек. Другото лице на което беше отказан достъп до класифицирана информация, доколкото си спомням, е ген. Павломир Кънчев.
Искам да фиксирам вашето внимание върху най-важния проблем. Какво се случва – отказ за достъп до квалифицирана информация на НАТО на Емил Вълев през 2004г. 2007 година Георги Първанов встъпва във втория си мандат като президент. И назначава за секретар по външната политика на президента точно Емил Вълев. Това е невероятен скандал, защото на президентът му е известно обстоятелството, че този човек няма право на достъп до тайните на НАТО и независимо от това го назначава и то на позиция – секретар по външната политика на президента. Това означава че през бюрото на този човек трябва да минава цялата кореспонденция с НАТО, с ЕС и с всички други институции извън България и други държави. Емил Вълев е със статут – външен министър на президента. Това е арогантно и нахално поведение. От друга страна Георги Първанов демонстрира незачитане на стандартите и процедурите на НАТО. И създава заплаха за колективната система за сигурност на НАТО. Защото си позволява да назначи на такава позиция човек, който се счита за неблагонадежден от НАТО. И в последствие тук виждаме слугинската роля на ДКСИ – слугинската роля на държавната комисия по сигурността на информацията. На практика ДКСИ плюе на физиономията си. При условие, че 2004 г. издава отказ на този човек за достъп до информация в един момент през 2007 г. му дава такъв допуск.

С какво се занимава днес Емил Вълев?

През 2007 г е назначен за секретар по външната политика на президента и към днешни яден заема тази длъжност. Така, че не го мислете. Той си е там – прибран на топло и сигурно место и чете цяла кореспонденция на президента с НАТО и ЕС и всички други международни организации в който членуваме. Въпреки, че през 2004 е бил определен като неблагонадежден и не му е бил даден достъп до тайни.

Отказът и допускането до информация на Емил Вълев става с подписите на Цвета Маркова?

И на цялата комисия. Тя е петчленна, Цвета Маркова е председател. Искам да ви обърна внимание на нещо особено. Ще ви цитирам въпросното решение, което държа в ръцете си. Заседанието на комисия по сигурността на информацията се проведе на 8.04.2008 г. вторник от 14 часа в сградата на ул. “Ангел Кънчев”N 1. На заседанието присъстват Цвета Маркова, Захари Захариев, Михтат Мехмед, Илия Ганев, Мария Видолова… Те дават достъп на много лица. И забележете в точка разни, най-накрая е сбутано разглеждане на становище относно издаване на сертификат за достъп до класифицирана информация на НАТО на Емил Вълев до ниво “Космик топ сикрет – т.е най-високото ниво. Тук е много интересно. Казах ви, че се разглежда точка относно издаване на сертификат до класифицирана информация на НАТО, а отдолу пише : решение. Издава сертификат за достъп до класифицирана информация на Европейския Съюз. Да – обаче като отворите в информационната система на ДКСИ и отворите страницата “Справка за издадени сертификати за чуждестранна класифицирана информация на НАТО към администрацията на президента там пише, че Емил Вълев на осми април т.е по силата на това решение е получил сертификат за класифицирана информация. Моля – няма такова нещо, защото в това решение пише, че му се дава достъп до класифицирана информация на ЕС. Тоест някой е подменил решението на комисията. Няма взето решение да се даде достъп до класифицирана информация на НАТО на Емил Вълев, а в последствие в информационната система се вкарват съвсем друго. Това е нещо като тази поправка, която беше направена в НС публикувана в Държавен вестник. Едно нещо е гласувано в НС, а съвсем друго пише в Държавен вестник. Историята е същата
Но аз се връщам към тежкия политически скандал – а имено действията на президента. И искам да ви кажа, че ето този случай би имало абсолютно основание за импичмънт на Първанов. Защото това освен всичко друго е грубо нарушаване на съюзническите ни задължения в НАТО. Когато сме станали член на НАТО сме приели да спазваме стандартите на тази институция. А какво прави Георги Първанов?! Човек на който му е отказан достъп до тайните на НАТО. Той най-демонстративно назначава човек на който е отказан достъп до тайните на НАТО на висша публична длъжност в президентството, за която се изисква този човек да има сертификат за достъп. И Първанов го назначава въпреки отказа. И разбира се от там нататък е оказан натиск върху комисията да му се даде достъп.

Каква е опасността дипломат от кариерата от преди 1989г като Емил Вълев да има достъп до тайните на НАТО?

Аз не знам какви са конкретните причини и факти довели до там да се откаже достъп до класифицирана информация на този човек. Но правилата са следните – когато при проучването на лицето се установят факти и обстоятелства които водят да съмнения, че той не може да опази тайните на него му се издава отказ. Не знам тук какви са конкретните причини , обаче има решение на комисията по досиетата от 2007 г в което е оповестено, че Емил Димитров Вълев е бил агент на ДС по американска линия. Дали неговото агентурно минало е основание да се издаде този отказ, не знам Но този факт е много важен. Не знам дали това е причината, защото фактите и обстоятелствата довели до там да му издаде отказа са секретни.

Поради какви причини на някой може да се откаже достъп да борави с класифицирана информация?

Когато има съмнение, че заради свои връзки и поведение в миналото дадено лице би могло да издаде или да не опази тайната се издава отказ. Ще ви дам пример .Хора, които са прекарали школи за обучение в специалните служби на Съветския съюз, или са участвали в международни операции на службите за сигурност на страните членки на Варшавския договор. Всички тези факти от миналото могат да породят съмнение, че тези хора не могат да пазят тайни. И на базата на тези съмнения се издават отказите. В конкретния случай, не знам какви са конкретните факти, но ви казвам че този човек е установен агент на ДС по американска линия.

Президентът Георги Първанов погазва правилата поставени от НАТО?

По тежкото е, че президентът той не зачита стандартите на международната организация в която България членува – това е скандалното. Има правила и стандарти на НАТО. Няма какво да се учудваме – президентът беше срещу членството на България в НАТО. Той пишеше писма на Милошевич и организираше тук протести срещу НАТО. Но в последствие коренно промени позицията си. Интересно по какви съображения. За мен обяснението е ясно – така са поискали от него в Москва – няма друго обяснение на нещата. И от тук нататък цялостната му кадрова политика е такава, че хора удобни на Москва се предлагат за български представители в НАТО и в ЕС. Не случайно посланикът на Русия в ЕС абсолютно арогантно заяви, че България е троянския кон на Русия в Европейския Съюз.Ето това са фактите.

След като е взето това решение и е даде сертификат за достъп на този господин (Емил Вълев) известно време след това двамата от членовете на комисията Михтад Мехмед и Илия Ганев – които към 2004 г не са били членове на комисия, те по-късно стават такива. И когато е взето това решени е не са знаели, че на този човек му е отказано. В последствие те разбират за това и пишат до председателя на ДКСИ госпожа Цвета Маркова докладна записка. В нея пишат : Уважаема г-жо Председател с настоящата докладна записка изразяваме нашата загриженост и безпокойство относно нарушаването на приетите правила и процедури за работа на Държавната комисия ДКСИ. Следните примери нарушават стандартите и процедурите на НАТО и ЕС при издаване на сертификати за достъп до класифицирана информация. А имено издаване на сертификат на лице, което е имало отказ от издаване и без наличието на дело по проучване на лицето. Първо тези хора са си изплашили под какво решение са се подписали и затова заявят своята воля, че те са изумени от това, че нарушават правилата. И визират имено случая с Емил Вълев за издаване на сертификат на лице на което е имало отказ. И друг много важно – те сочат – и без наличието на дело за проучване на лицето. Какво означава това – че без изобщо проучвано лицето и да са събирани документи за него му е издадено този допуск. Те не са имали възможност да проучат кой е той когато са се подписали. Тук има още една точка, която е ужасна в тази докладна записка. Следните примери нарушават стандартите и процедурите на НАТО при издаване на сертификат за достъп , а имено огласяване на твърдения, че за лица от определена политическа партия ще се гласува винаги за независимо от данните по делото по проучването. Значи за всички лица които са от БСП се гласува “за” независимо от данните на делото по проучването. Разбирате ли за какво става дума. Това е написано в докладната записка на тези хора. На първо място, че са дали сертификат на човек на който има отказ и който не е проучван защото е от администрацията на президента. И на второ място – пред комисията е казано – за лица за които се прави предложение от БСП се гласува ЗА независимо какви са данните по проучването. Ето това е атмосферата в която работи тази комисия и в която взима своите решения. Така – освен че този орган е паразитен и излишен за държавата заради практиките, които съществуват в тази комисия тя трябва да закрита. Тъй като се създават условия за изтичане на класифицирана информация отвсякъде – т.е българската държава да бъде решето. И аз ще ви кажа какво се е получило в резултат на тази политика. Комисията на практика се е превърнала във филиал на РУМНО -разузнавателното управление на министерството на Народната отбрана отреди 1989 г. Това е една от специалните служби на комунистическия режим. Защото на възлови места в българската администрация са назначени за служители по сигурността на информацията бивши офицери от РУМНО.

Съгласно закона за защита на класифицираната информация, който беше приет през април 2002 от правителството на Сакскобургготски се въвежда задължение във всяка една организационна единица да се назначават служители по сигурността на информацията. Във всички институции , ведомства, министерства трябва ада има такъв служител, който да следи за опазването на класифицираната информация. Има си правила как се завеждат документи с гриф, кой има право да ги чете, да се проучват лицата които имат право да ги четат и т.н. това е дейността на служителите по сигурността на информацията. Тези служители се назначават от ръководителите на организационната единица след даване на писмено съгласие от държавата комисия по сигурността на информацията. Т.е може да бъде назначен този който ДКСИ каже. В редица възлови ведомства са назначени за такива служители имено офицери от бившето РУМНО, защото за тях ДКСИ е дало своето съгласие. Имайте предвид, че всички офицери от бившето РУМНО задължително изискване за тях е било след като бъдат назначени за служители да прекарат задължително едногодишен курс по първоначална подготовка в ГРУ – главното разузнавателно управление на Съветската армия.

Сега става ясно защо руския посланик в ЕС определя България като Троянския кон в НАТО

Ще ви го кажа простичко. Всички тези, които навремето са били учени да крадат тайни на НАТО днес са назначени в българската администрация да пазят тези тайни. Това не е било случайна практика. Това са военните разузнавачи. Обучението на тези хора е ставало по специален договор между двете правителства на СССР и България. Този договор е бил не за друго, аз ада може съветското военно разузнаване в процеса на тези курсове по обучение да наблюдава тези хора, и да си набелязва кои от тях да вербува за съветското разузнаване.

Така можем и да си обясним защо Георги Първанов си сменя първоначалната позиция срещу приемането ни в НАТО?

И поведението на въпросната комисия, която е превърната във филиал на РУМНО, т.е тя участва в кадруването при назначаването на тези позиции за хората, които трябва да пазят българските тайни. И чрез даване на своите становища на практика те (комисията) създават кадрова политика днес да са назначени да ги пазят. А дали някой от тях или определена част от тях не продължават да докладват на Москва аз мога само да гадаят.

Вие споменахте Мария Видолова, за която Методи Андреев пред нас разказа скандални неща. Разказа как тя работи в ДКСИ и същевременно е в управителния съвет на банка?

Преди месец освободиха Мария Видолова от комисията. Тя продължава да е в управителния съвет на “Тексим банк”. Това е конфликт на интереси, защото не може някой да бъде държавен служител и същевременно да е част от управителните органи на частно търговско дружество. Независимо от това тя 8 години беше там. Сега, преди един месец, я освободиха от ДКСИ като по този начин явно се направи опит да се демонстрира реформа в комисията, което е псевдо действие, това е показно. В момента комисията се състои от 4 човека, защото тя е освободена.

Как петимата членове на комисия се разполагат в сграда за милиони?

Ха! Не ми се занимава с тази сграда. А и тя вече по решение на правителството ще се обитава от НСБОП. Те направиха ремонтите и определени фирми откраднаха парите. НСБОП ще влиза там, но това е една друга тема по която ще изпратим материалите в прокуратурата и се надяваме на обективно разследване. Но – това което ви разказах за Емил Вълев и за цялостната работа комисията също ще комплектоваме документите и ще изпратим на прокуратурата, защото има груби данни за злоупотреба с власт, освен случая Емил Вълев.
Междудругото г-жа Цвета Маркова когато нашите представители заявиха, че ще изпратят материалите на прокуратурата в свое интервю заяви, че тя не се притеснява от разследване на прокуратурата. И аз се питам в резултат на какво се дължи това нейно спокойствие. Оказа се, че служителят по сигурността на информацията на прокуратурата Сергей Тодоров също е бивш служител на РУМНО. Питам се дали на това не се дължи спокойствието на Цвета Маркова.

Да изясним ролята на президента Георги Първанов в цялата тази престъпна схема?

Цвета Маркова и комисията се използвани като инструмент от президента Георги Първанов. Основното злодеяние е извършено от президента. Знаейки ,че има отказ на едно лице да има достъп до тайните на НАТО той демонстративно го назначава на възлова позиция в своята администрация. Това легитимира връзките на президента с комунистическите тайни служби. То е ясно, че е агент на ДС. В случая поведението му е изключително арогантно поведение. Държавен глава, президент на една държава членка на НАТО, демонстративно заявява незачитане на стандартите на тази международна организация, в която ние членуване. Трябва да му се поиска импичмънт защото президентът нарушава конституцията на България тъй като не.зачита международните договори по които България е страна. Дали ще има политическа воля в управляващите (за импичмънт ) не знам, ще трябва да се провери. Ще трябва де се провери дали ще бъде удържано едно искане за импичмънт на Георги Първанов.

Президентът Георги Първанов е центъра на поредния скандал, но Цвета Маркова дава интервюта по темата?!

Аз също забелязвам, че Цвета Маркова дава определени интервюта. Говори по мой адрес . Това не ме интересува. Затова и не влизам в полемика с нея.
Хватката тук е проста – за да се отклони удара срещу президента на терена се пуска Цвета Маркова. Аз няма да влизам в спор с тази жена ,защото тя е инструмент. Аз насочвам общественото внимание към поведението на българския президент. То е не само укоримо, то е престъпно. С действията си президентът застрашава не само българската, но и колективната сигурност на НАТО. За това става дума.
А на вас ще ви кажа следното -смешно е твърдението на Маркова, че Иван Костов и ДСБ искат да обсебят комисията. Ние искаме тази комисия да се закрие, а не да я обсебваме. Ние сме демонстрирали това свое желание изпращайки писмено искане до министър-председателя. Документите, които аз коментирам пред вас в това интервю аз съм ги предал преди повече от месец лично на вицепремиер Цветан Цветанов, защото той ресорно отговаря за тази комисия. Ние като партия сме информирали институциите за тези безобразия и очакваме от тях действия. Състава на комисията се назначава от правителството – забележете – по лично, персонално предложение на министър-председателя. Ние сме запознали вицепремиера, сигурен съм, че той е докладвал на министър.-председателя. Очаква ме от тях действия. Отделно от това сме готови да им помогнем с експертна помощ. Ако управляващите искат ще им изготвим законопроект за промяна на закон за защита на класифицираната информация ,отмяна на главата в която е регламентирана ДКСИ и нейната дейност и прехвърляне на нейните правомощия на ДАНС.

Нали президентът Георги Първанов има достъп до класифицирана информация?

Да съгласно чл.39 от закона за защита на квалифицираната информация президентът има достъп до класифицирана информация и получава такъв достъп още по силата на своя избор.

И защо му е тогава на Първанов да си вкарва свои хора в комисията, след като той самият има достъп до тази информация?

Е, защо?! Първо – защото в своята администрация трябва да назначи хора от бившата комунистическа партия. Така и те имитирайки държавническа дейност трябва да осъществяват и освен всичко това и работа с класифицирана информация. А отделно от това той със сигурност прави услуги на бившите специални служби на комунистическия режим, който не са преставали да съществуват като такива, независимо че по закон уж са разформировани. Прави услуга на тези които навремето са го вербували и са ръководили като агент на ДС . Той е зависим човек.

Защо шефът на ЦРУ отказа среща с президента Първанов и какво всъщност искаше да му той с “каже” с това?

Юни месец на посещение в България беше шефът на ЦРУ г-н Панета. Той не се срещна с държавния глава, което само по себе си е скандал. Тогава и президентът и неговата администрация много нервно пред медиите създадоха скандал разказвайки какво се било говорило на срещата на г-н Панета с министър-председателя Бойко Борисов. Казаха ни, че на тази среща бил обсъждан политическия проект на Георги Първанов. Това беше нервна реакция от страна на президента ,защото той беше грубо пренебрегнат. Първанов не се възприема от страните членки на НАТО като надежден партньор. Това е причината да не се среща с него шефа на ЦРУ. Не може Георги Първанов да иска да назначава агенти на комунистическите тайни служби да четат натовските тайни и с него да се среща шефа на ЦРУ.
Това е абсурдно. Аз ще ви припомня през 2000 г предишният случай когато имаше посещение на шефа на ЦРУ. Тогава аз бях директор на Национална служба за Сигурност- контраразузнаването. И бях един от хората, по чиято покана беше тогавашния шеф на ЦРУ Джордж Тенът в България. В България той се срещна с министър председателя Иван Костов и с президентът Петър Стоянов, разбира се, с мен и с Димо Гяуров като директор на Националната разузнавателна служба. На това ниво му бяха срещите.. Сега дойди в България г-н Панета срещна се с министър-председателя, с вицепремиера и вътрешен министър и с председателя на ДАНС. Не се срещна с президента и с шефовете на службите които са под егидата на президента

Според политически коментатори Георги Първанов реагира като гузен човек след като шефът на ЦРУ не пожела среща с него?!

Реагира като ощипан, защото е пренебрегнат. Това е знак. В голямата политика не се действа директно ,там се действа със знаци. Идва най-важния човек от и системата за сигурност от САЩ и не се среща с държавния глава.- Това е знак – вие не сте нашия партньор. Това е словесния израз на неговото действие

Вие предпочетохте да не коментирате темата за евентуален атентат срещу Бойко Борисов подготвян от Сретан Йосич. Ген. Димо Гяуров обаче заяви, че силно си съмнява Йосич да е подготвял подобно покушение?!

Аз ще ви кажа друго – за мен притеснителното е това, че тази версия за поръчка за убийство на Бойко Борисов първо излезе във вестниците, а после в папките по делото. Това е притеснителното. Другото е въпрос на разследване.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...