Ген. Атанас Атанасов: Кой плаща на сина на Филчев да учи в Швейцария?!

О.р. ген. Атанас Атанасов е роден в село Батин, Русенско. Завършил е Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Работил е като съдия, прокурор и шеф на РДВР. В служебния кабинет на Стефан Софянски е назначен за секретар на МВР. После е директор на Националната служба за сигурност /НСС/ до ноември 2002г., а след това пак става адвокат. Депутат е от ДСБ в 40-ото Народно събрание. Атанасов е щастливо женен за Весела, от която има син Филип. От първия си брак има син и дъщеря.

Ген. Атанасов, как ще коментирате поведението на бившия прокурор Никола Филчев в съда, когато ви разпитваха по делото “Октопода”?

Години наред твърдя, че Филчев разбира свойството и значението на поведението, че той е вменяем. Не е вярно, че е психически болен и не разбира какво прави! Той има завидна артистична заложба и се превъплъщава в различни роли. Филчев се появи в съда с двама частни гардове! Кола, частна охрана, това е сериозен разход, кой го плаща?! А той сега пенсионер ли е, какъв е не го знам! Между другото, никой досега не се е поинтересувал и кой плаща на сина на Филчев, който 5-6 години учи в престижно швейцарско училище, където таксата при всички случаи е между 50-100 хиляди швейцарски франка годишно. Сметнете ги за 5-6 години колко са! Той с държавната си заплата откъде ги е взел тези пари?!

Та явяването на Филчев в съда и цялостното му поведение беше насочено към това да дискредитира съда, да омаловажи процеса срещу “Октопода”. Не случайно вътре той се държа като шут, а като излезе навън преди журналистите каза: “Това е един балон!”

В залата той унижи и прокуратурата и съда. Посочи надменно съдийката и я попита: “Вас не съм ли ви повишавал?” Тя скромно призна: “Да.” Едно време той имаше един израз: “Всички сте ми деца!” И сега се държа по този начин. Отказа да отговаря на изключително важни въпроси, като се правеше, че не ги чува и разказваше разни случки.

Ще ви викат ли пак на разпит?

Преди да ме викат пак, да призоват като свидетели моя наследник като шеф на НСС Иван Чобанов и ексвътрешния министър Георги Петканов…

Иван Чобанов е разпитван като свидетел на досъдебното производство по “Октопод”, а не е призован като свидетел в съда. През 2003г. Георги Петканов издава заповед за освобождаване от служба на Алексей Петров. Тази заповед отива в НСС, заведена е в деловодството по съответния ред, но не се изпълнява от Чобанов! Неизпълнението на министерска заповед е тежко дисциплинарно нарушение, граничещо с престъпление! Аз знам, че заповедта за уволнение е спряна по внушение на Първанов! И… година по-късно – вътрешния министър Петканов подписва заповед за награждаване на Алексей Петров, без да има за него писмено предложение! Това значи, че Петканов има лични впечатления от дейността на този офицер и е решил да го награди!

В последното си тв интервю Филчев хвърли компромат срещу Соломон Паси, каква беше неговата цел?

Това е част от ролята му за сплашване. Той пуска нещо публично за известна фигура и по този начин казва на политическата класа: “Внимавайте, че не знаете за кого какво знам!” Това е защитна реакция на един страхлив човек, който очаква да бъде разследван и по този начин се опитва да възпре това! Имаше нещо друго много интересно, което каза Филчев – че този господин Пъсев или Паси казал, че той е руски шпионин! Защо го е засегнало това, не знам?! Може би стрелата е попаднала в десетката!

Това, което хвърли Филчев в пространството за Паси и това, което после Паси разказа, показва способностите и методите за шантаж, които прокуратурата по времето на Филчев използваше срещу хора, които са на най-високо място във властта.

Ще ви дам пример със себе си: в прокуратурата тогава бяха изфабрикувани някакви “документи”, ксерокопия, които развъртяха, че съпругата ми има влог в швейцарска банка 7 млн. 300 хил. долара! За това беше образувано дело, бяха мачкани и привиквани хора, накрая стана ясно, че става въпрос за абсолютен фалшификат. Нито аз, нито съпругата ми някога през живота си сме минавали през Швейцария…

Прокуратурата по времето на Филчев работеше като специална служба вместо да разследва престъпленията!

Каква папка срещу вас е намерена в офиса на Алексей Петров?

Нямам представа за какво става дума. Два пъти съдът дава почивка, за да се търси тази папка, и тя не беше намерена в доказателство по делото. Имало някаква папка с някакви материали и отгоре на листче било написано: “Против ген. Атанасов”. Събирани са компрометиращи материали срещу мен.

Да уточним, казвате, че Филчев много се е засегнал, че е наречен руски шпионин от Соломон Паси? Защо?

Когато се сформираше правителството на Сакскобурготски, Никола Филчев донесе собственоръчно поздравителен адрес до него от Путин. Някак си беше отишъл до Русия и още на летището обяви какво носи! Това е знаменателно! Това беше направено нарочно, за да се покаже неговата власт в България, чий човек е Филчев – приятел на Русия и на Путин!

После след съставянето на правителството на Сакскобурготски, главния прокурор Филчев и вътрешния министър Петканов станаха абсолютен тандем. Тогава бяха организирани редица политически неудобни лица на Първанов и свитата му от Държавна сигурност! Петканов и Филчев бяха чести посетители на “Дондуков” 2 по това време, това е публично известно! Знам, че там е взето решението аз да бъда подслушван и започва прословутата разработка “Гном” срещу мен – на базата на един хвърчащ лист се слага резолюция и започват да ме разработват като английски, впоследствие и като американски шпионин! Всичко това се решаваше в кабинета на президентството – изпълнители бяха Петканов и Филчев!

По време на Филчев в прокуратурата беше изградена една практика, когато там постъпи сигнал за тежко престъпление, вместо да образува дело и да започне разследване, обикновено прокуратурата започваше да преследва този, който е подал сигнала. Докладът, който изготви моята служба през 1999г. за корупционни връзки между хора от българския политически елит и руските специални служби, имаше същата съдба. Вместо да започне разследване по него, се заведоха три дела срещу мен и станах мишена на Филчевата прокуратура.

Георги Първанов твърди, че научил, че Алексей Петров е бил в службите, едва като бил осветен?!

Искате Първанов да си признае за конспирациите, в които е участвал? Разбира се, че няма да си признае. Алексей Петров беше междинно звено между Филчев и Първанов. Тук въпросът е дали разследващите имат волята да докажат тази връзка. Биха могли да бъдат събрани доказателства в тази връзка.

А това с “осветяването” на Алексей Петров също според мен беше театрална постановка, за да се намери повод той да бъде назначен на публична длъжност в ДАНС.

Откъде идва омразата на Георги Първанов към Вас? В интервю миналата седмица той каза: “Атанас Атанасов е именуващ се генерал, което за мен е твърде нелепо”?…

Георги Първанов е продукт на генералското движение в БСП и е нормално да уважава само генералите на червените. Удостоен съм с това звание по решение на правителството, с указ на президента. Позицията, която съм заемал, е дала тази възможност по този начин съм награден за работата, която съм свършил. Аз твърдя, че в периода, в който съм управлявал НСС, България имаше контраразузнаване. Впоследствие тази служба се превърна в слугинаж. Отношението на Първанов към мен идва от това, че аз съм един от хората, които публично, последователно, изразяват отрицателното си отношение към Държавна сигурност.

Не случайно още през 2001г. единствената оставка, която той поиска като кандидат-президент, беше моята като шеф на НСС.

Георги Първанов е продукт на Държавна сигурност, на репресивния апарат на комунистическия режим. Всичко се определя от това. По време на неговите два мандата на практика отбрани хора от бившата ДС получиха защита и закрила, получиха възможност за участие в обществено-политическия живот и икономиката на страната. Първанов беше един от най-големите противници да се разкриват на ДС.

Това е човекът, който на практика сложи крило на бившите агенти на ДС и ние станахме единствената страна от бившия социалистически блок, в която не беше потърсена отговорност от бившите служители на ДС за нарушаване на човешките права преди 1989г.! 10 години НСО беше превърнато в преторианска гвардия на президента Първанов, която се грижеше за неговите прищевки и му охраняваше ловните подвизи всяка седмица за сметка на българския данъкоплатец.

А толкова години кой определяше задачите на българското разузнаване? През 2005 година аз се кандидатирах за народен представител и впоследствие вече като депутат разбрах, че на служителя на НРС, който работи на територията на Североизточна България, е било възложено да събира информация за моето минало, за произхода на моите роднини! По някаква традиция от Държавна сигурност те имат служител във всяка област на България! Така се злоупотребява с власт, когато не е регламентирана дейността на специална служба! Къде е отивала информацията, която е събирана за политически неудобните хора? У президента Първанов!

Още свалянето на правителството на Филип Димитров през 1992г. донякъде беше резултат от това, че той поиска регламентация на дейността на разузнаването и отнемането на контрола от президента. И последваха “македонски”, “албански” сделки и всякакви компромати, които бяха използвани за дискредитиране на правителството. Д-р Желев поради наивността си беше употребен тогава от Държавна сигурност! А по това време на правителството на Костов дейността на разузнаването не беше регламентирана не защото нямаше политическа воля. Тогава избухна войната в Косово, тук вреше и кипеше и реформи в дейността на службите би попречило на тяхната дейност…

А НСО има ли право да събира информация за охраняваните от ВИП-ове?

Не е регламентирано, но НСО събира такава информация… НСО охранява елита на държавата! Във всеки момент знае кой къде е, с кого се среща, а може би и какво говори! Трябва да бъде регламентирано какво може да бъде събирано, къде се събира информация… 20 години това състояние на нещата дава възможност за злоупотреби.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...