Ген. Атанас Атанасов: Който знае къде е Филчев, да се обади на тел. 166!

Ген. Атанасов, как ще коментирате новината, че бившият главен прокурор Никола Филчев е обявен за национално издирване, защото се укрива от съда като свидетел по “Бръмбаргейт”?
Свидетелстването пред съдебната власт е обществено задължение. Всеки гражданин, който разполага с информация за извършено престъпление, е длъжен да се яви пред органите на съдебната власт, за да я подпомогне за изясняване на обективната истина. А обстоятелството, че бившият главен прокурор не иска да се яви пред съдебната власт за изясняване на обективната истина по едно наказателно дело, говори за неговия морал. Иначе, аз бих казал и то не на шега, че след като Филчев е обявен за национално издирване, всеки един български гражданин, който има някаква информация за това лице трябва да съобщи на телефон 166 за неговото местонахождение, за да може да подпомогне органите на МВР.

Доколкото си спомням, делото беше заведено по негова лична инициатива?
Да. Това е прословутото дело “Бръмбъргейт” или “Филчевгейт”. Трябва да припомня, че този скандал беше първият сериозен опит да бъде дестабилизирано тогавашното правителство на ОДС. Всичко беше организирано от бившата Държавна сигурност, а Филчев беше една маша в тази история. И сега, след толкова години, след като трябва да бъде установена истината с присъда, Филчев се крие.

Тогава Вие също бяхте замесени в “Бръмбаргейт”…
Срещу мен беше заведено отделно дело, по което имам оправдателна присъда, тя влезе в сила. За мене винаги прокуратурата води отделни, специални дела.

Вие сега сте депутат от ДСБ, а се говори, че лично Иван Костов е настоял Филчев да бъде определен за главен прокурор?
Това не е истина. От информацията, с която разполагам, много хора са лобирали за този избор, но сега се спекулира, за да може да бъде атакуван Иван Костов. За мене е важно кой го назначи сега за посланик в Казахстан. Смятам, че го назначиха за посланик хората, които седем години ползваха неговите услуги с политически подтекст.

Ще успее ли той да замине за Казахстан, преди да е дал показания?
След като едно лице е обявено за национално издирване и то се яви където и да е било в поделенията на МВР, служителите са длъжни да го задържат и да го предадат на органите на съдебната власт. А гранично-пропускателните пунктове са поделения на МВР. Ако Филчев напусне страната през ГКПП, тези, които го пуснат, ще извършат престъпление.

На първи май той трябва да се яви във външно министерство, за да си подпише договора, но там МВР няма?
Той може да си подпише договора, но не може да напусне страната. Или не трябва да напусне страната. Управляващите сега са в много деликатна ситуация и те трябва да установят неговото местонахождение и да го предадат на органите на съдебната власт.

Възможно ли е този скандал да компрометира дотолкова бившия главен прокурор, че да провали посланическото му назначение?
В България всичко е възможно, но доколкото разбирам, управляващите, в това число и президентът, което не му прави чест, казват, че е по-добре хора като Филчев да не са в България.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...