Ген. Атанас Атанасов: Докладът на ЕК е насърчителен за изпълнителната и законодателната власт, но заканителен за съдебната

Докладът на Европейската комисия/ЕК/ за България е насърчителен за изпълнителната и законодателната власт, коментира за БТА председателят на ДСБ-София и бивш директор на Национална служба “Сигурност” ген. Атанас Атанасов. Според него обаче за съдебната власт документът е назидателен, даже заканителен. Между редовете, обяснява Атанасов, ЕК посочва, че има разнобой между различните звена на управлението. Комисията, смята той, насърчава волята, която на този етап изпълнителната и законодателната власт демонстрират на думи, но очаква те да станат факти. Тя казва “искаме тези ваши идеи да се превърнат в политика, на този етап това не се случва”, добави председателят на ДСБ-София.

Високо, според бившия директор на НСС, се оценяват акциите на МВР по отношение на организираната престъпност, но липсва координиращият център за цялостна стратегия, какъвто би трябвало да бъде Министерството на правосъдието/МП/. В днешната политическа ситуация на Министерството на правосъдието не му се чува гласът, подчерта ген.Атанасов. Неглижирането му е лошо за една демокрация, защото там би трябвало да е ковачницата на законите, всеки един законопроект би трябвало да минава през него за експертиза, отбеляза той. По думите му обаче това не се прави и води до дефекти и спорове в пленарна зала за конституционносъобразността на актовете.

Истината, посочи Атанас Атанасов, е, че съдебната власт е много сериозно загнила в някои свои части, тя е длъжник на българското общество. От друга страна изпълнителната власт пък разкрива неспособност да се бори с висшата корупция на бившето правителство, а прокуратурата работи избирателно, допълни той.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Налице е заплаха за националната ни...
Налице е заплаха за националната ни сигурност през ДАНС. Това заяви в "Още от...
Владимир Славенски: Общинският съвет на Пловдив блокира отчетността...
С остра критика реагираме на решението на ОбС на Пловдив, което не прие нашето...
Бонка Василева: Осигурени са нужните 37 милиона лева...
Имаме и позитивни новини за София - осигурени са нужните 37 милиона лева за...
Д-р Ивайло Митковски: Следдипломната квалификация е задължителна за...
Д-р Ивайло Митковски е ортопед-травматолог, депутат в парламентарната комисия по здравеопазване от листата на...
Людмила Илиева: Здравеопазването във Велико Търново и региона...
Здравеопазването в региона ще се покачи на следващо ниво и с наличието на въздушни...