Ген. Атанас Атанасов: Докладът на ЕК е насърчителен за изпълнителната и законодателната власт, но заканителен за съдебната

Докладът на Европейската комисия/ЕК/ за България е насърчителен за изпълнителната и законодателната власт, коментира за БТА председателят на ДСБ-София и бивш директор на Национална служба „Сигурност“ ген. Атанас Атанасов. Според него обаче за съдебната власт документът е назидателен, даже заканителен. Между редовете, обяснява Атанасов, ЕК посочва, че има разнобой между различните звена на управлението. Комисията, смята той, насърчава волята, която на този етап изпълнителната и законодателната власт демонстрират на думи, но очаква те да станат факти. Тя казва „искаме тези ваши идеи да се превърнат в политика, на този етап това не се случва“, добави председателят на ДСБ-София.

Високо, според бившия директор на НСС, се оценяват акциите на МВР по отношение на организираната престъпност, но липсва координиращият център за цялостна стратегия, какъвто би трябвало да бъде Министерството на правосъдието/МП/. В днешната политическа ситуация на Министерството на правосъдието не му се чува гласът, подчерта ген.Атанасов. Неглижирането му е лошо за една демокрация, защото там би трябвало да е ковачницата на законите, всеки един законопроект би трябвало да минава през него за експертиза, отбеляза той. По думите му обаче това не се прави и води до дефекти и спорове в пленарна зала за конституционносъобразността на актовете.

Истината, посочи Атанас Атанасов, е, че съдебната власт е много сериозно загнила в някои свои части, тя е длъжник на българското общество. От друга страна изпълнителната власт пък разкрива неспособност да се бори с висшата корупция на бившето правителство, а прокуратурата работи избирателно, допълни той.